A bukmékerek által elkövetett leggyakoribb hibák

Magyarország

Legális fogadóirodák Magyarországon

Rugalmasság, kényelem

Frissítve:

No Operators Found

Egy korábbi cikkünkben megvitattuk a fogadók által elkövetett leggyakoribb hibákat a sportfogadás során. Míg a kezdő fogadók vannak a legjobban kiszolgáltatva az ilyen hibáknak, mind a középhaladó, mind a veterán versenyzők is hajlamosak arra, hogy a legalapvetőbb hibák miatt bukjanak. Ez lehet a fegyelmezetlenség, a vakmerő fogadások vagy a sikeres fogadás alapjainak elhanyagolása miatt egyaránt.

Pontatlanul megadott szorzókSzármazékos piacokArbitrázs lehetőségekAkkumulátor típusú fogadások

Azt már tudjuk, hogy a versenyzők gyakran hibáznak a sportfogadások során, de nem csak a játékosok a bukmékerek is hajlamosak a hibázásra, vagy legalábbis lehetőséget kínálnak a játékosok számára, hogy megnövelhessék fogadásaik hozamát.

Ebben a cikkben megvitatjuk a fogadóirodák által elkövetett leggyakoribb hibákat, valamint azt, hogy ezt miként használhatják ki az olyan fogadók, mint Ön.

Pontatlanul megadott szorzók

A fogadóirodák hibákat követhetnek el a szorzók meghatározásakor

Kezdjük tehát a legkézenfekvőbbel. Habár a fogadóirodák a legjobb sportfogadókkal dolgoznak és a legjobb elemzési eszközöket alkalmazzák—és ezeket naponta több ezer fogadási piac esélyének megállapításához használják—a hibázás lehetőségét nem tudják kiiktatni, ők is hibáznak, méghozzá nem is egyszer. A szorzók megállapítását, habár már rég nem emberek végzik, ezeket algoritmusok és automatizált folyamatok váltották fel, a fogadóirodák továbbra is hibákat követnek el az szorzók meghatározásakor.

Egyesek szerint pont ennek az automatizálásnak és az algoritmusokra való erőteljes támaszkodásnak köszönhető, hogy a bukmékerek még sebezhetőbbé váltak az ügyesebb fogadókkal szemben. Míg az adatokra támaszkodó algoritmus adott valószínűséggel adott futballklubnak nyerhet egy közelgő mérkőzést, az a sportfogadó, akinek sokkal intimebb ismeretei vannak arról a csapatról és a bajnokságról, amelyben versenyeznek, képes lesz felismerni minden hibát és képes lesz ezeket kihasználni saját előnyére.

A hibás szorzók azonosítását és ennek kihasználását általában „értékfogadásnak” nevezik, és ez az értékfogadás jelenti a nyereséges fogadási stratégia alapját. Ha nem azonosítja az értékszorzókat, vagyis azokat az szorzókat, amelyek helytelenül tükrözik az adott eredmény bekövetkezésének valódi valószínűségét, akkor nem fog sportfogadóként hosszú távon pénzt keresni. Ha nem marad fegyelmezett, és nem csak akkor fogad, mikor biztos abban, hogy rosszul lettek meghatározva a szorzók, akkor csak pénzt veszít. Ennyire egyszerű.

Az értékazonosítás lényegében meghatározza, hogy egy adott kimenetel nagyobb valószínűséggel következik be, mint amilyen valószínűséget (szorzót) a bukméker meghatározott.

Így például, ha úgy gondolja, hogy 65% esély van arra, hogy egy futballmeccs több mint 2,5 góllal zárul, és a fogadóirodák esélye 50% -os esélyt állapított meg, akkor itt egy értékazonosítás történt.

Tizedes szorzók felhasználásával az értékfogadás kiszámítása a következő módon történik.

Tegyük fel, hogy a Liverpool és a Chelsea közötti közelgő labdarúgó-mérkőzésre tippelünk. A Liverpool 4,50-es szorzón van, hogy megnyerje a mérkőzést. Utánanézünk a dolgoknak, számolgatunk, és megállapítjuk, hogy a Liverpool nyerési esélye 30%.

Értékfogadás-e a Liverpoolra tett fogadás?

Hogy megtudjuk, egyszerűen megszorozzuk a Liverpool esélyeit 30% -kal.

érték = a bukméker által megállapított szorzó szorozva a kimenetel esélyével

4,50 x 0,30 = 1,35

Ha a kapott eredmény meghaladja az 1-et, akkor értéktétről beszélhetünk. Az érték egyszerűen kiszámítható úgy, hogy kivonja az 1 értéket, ebben a példában 0,35-et, vagyis másképpen fogalmazva: 35% -os értéket fogadjon el.

Másrészt, ha a válasz 1 alatt van, akkor nincs értéktét, és nem szabad fogadást kötnünk.

Helytelen szorzók azonosítása

Mindez nagyon inspirálóan hangzik, de honnan tudhatjuk, hogy azonosítottunk egy igazi értékfogadási lehetőséget?

Habár minden sikeres fogadás elméleti alapja, hogy fegyelmezettek maradjuk és hogy csak akkor tegyük meg fogadásunk, ha sikeresen meghatároztuk az értéket, anélkül, hogy szemügyre vennénk a valódi fogadási értéket, megint csak pénzt fogunk veszíteni. Függetlenül attól, hogy mennyire fegyelmezettek maradunk, ha értékfogadásaink valóban nem valódi értéket kínálnak, nem lesz nagy jövőnk sportfogadóként.

A fogadási érték azonosításának számos módja van. Mindegy, hogy csűröd-csavarod az igazság az, hogy a tudás és tapasztalat különböztet meg egy nyereséges sportfogadót egy veszteséges fogadótól.

Annak érdekében, hogy folyamatosan pénzt szerezhessen a sportfogadással, a sikeres fogadóknak a fogadóirodáknál bensőségesebb ismeretekkel kell rendelkezniük az adott sportfogadási piacról.

Itt kulcsfontosságú a specializáció. Ha ki akarja használni a bukméker hibáit, akkor a piacok egy korlátozott körére kell összpontosítania, annyira megismerve ezeket a piacokat és dinamikájukat, hogy az értékazonosítás szinte már ösztönössé váljon.

Sok fogadó azért összpontosít inkább a másodlagos piacokra, mert arra következtetésre jutott, hogy az olyan nagy európai labdarúgó bajnokságokhoz képest, mint a Premier League és a Bajnokok Ligájához, a másodlagos piacokon könnyebb értékfogadásokat kötni, hiszen a nagyobb bajnokságokon magasabbak az oddsok is mint egy kisebb bajnokságon.

Tehát például fogadjunk Európa-szerte a másodosztályú ligákra, és összpontosítsunk olyan fogadásokra mint, hogy „Mindkét csapat gólt szeret” vagy az első félidő gólösszegeire. Röviden, ha értéket akar találni, meg kell vizsgálnia, hogy a bukmékerek hol vannak jobban kiszolgáltatva a hibáknak— ez pedig jellemzően a kevésbé népszerű bajnokságokban, versenyeken és fogadási piacokon van.

Hozzáadott nehézség

Akárhogy is nézzük, a bukmékerek hibáinak azonosítása, különösen az szorzók tekintetében, a sportfogadás legnehezebb és legfontosabb feladata. A feladatot még megnehezíti, hogy a bukmékerek nem kínálnak teljes értékű szorzókat, ezt az úgy nevezett „margin” azaz a fogadóiroda haszna.

Most nem fogunk ebbe túlságosan belemenni, de megnézünk egy tanulságos példát. Tegyük fel, hogy érmefeldobásra akarunk fogadni. A következő oddsokat kínáljuk nekünk:

Fej 1.90

Írás 1.90

Az egyes eredmények valószínűsége 50%, de a kínált esélyek nem teljes értékűek. Ha teljes értékük lenne, akkor a fej vagy a írás mindegyike 2,00 szorzós értéket venne fel.

Tehát ebben a példában ahhoz, hogy pénzre tegyünk pénzt, 52,7% -os megtérülési rátával kell rendelkeznünk, csak a legkisebb profit elérése érdekében.

Pl: 0,527 x 1,90 = 1,0013

De mivel a fejre tett tétünknek csak 50% esélye van, hogy bejön, így hosszú távon ezzel csak pénzt vesztünk.

A fogadóirodák így próbálják magukat bevédeni az ellen, hogy túl sokat veszítsenek. Ezért van az hogy a nagyobb bajnokságokon nagyobb oddsokat látunk például.

Például egy bukméker 1,95-ös szorzót kínálhat a Premier League mérkőzések ázsiai hendikepjeire, de csak 1,90-ös szorzót kínál az ázsiai hendikepekre az angol Nemzeti Liga mérkőzéseire. Igen, a margin (tehát a haszonkulcs) megnehezíti a helytelen fogadási esélyek kihasználását, de sok fogadónak még így is sikerült pénzt keresnie a kisebb, másodlagos piacokon, kihasználva a kevésbé éber fogadóirodákat.

Más kérdés az úgynevezett „kézzelfogható hiba”, más néven „palp”. Mi az a kézzelfogható hiba?

Kézzelfogható hiba az, amikor a bukméker a piac rendezése után megállapítja, hogy az általuk kínált szorzók hibásak voltak, így minden nyerő fogadás érvényét veszti. Ez nyilvánvalóan egy problémás kérdés, főleg, ha nem csak hogy elveszik a győztes nyereményét, de a veszteseknek sem térítik meg az elvesztett összeget.

Míg a fogadóirodák szerződési feltételei egyértelműen meghatározhatják a kézzelfogható hibákról szóló szabályokat, sok fogadó mégis úgy érzi, hogy a fogadóirodáknak igenis kutya kötelessége pontosan megadni a szorzókat. Akárhogy is, a kézzelfogható hibák szabálya egy másik olyan szempont, amelyet figyelembe kell venni a fogadóirodák esélyeinek értékelésekor.

Származtatott piacok

A fogadási piacok kapcsolódnak egymáshoz, és ez ki is lehet használni!

A fogadóirodák egy másik hibája a származékos piacok kínálata. Mi a származékos piac? Nos, ez azt jelenti, hogy egy adott sporteseményen belül az egy eredményre eső szorzók gyakran korrelálnak az ugyanazon eseményen belüli másik eredmény esélyeivel.

Vegyünk egy ismert példát. Egy adott futballmeccsen belül az 1X2 piaci szorzók általában korrelálnak az ázsiai hendikep piacok szorzóival. Tegyük fel például, hogy az Arsenal a Tottenhamet fogadja egy közelgő Premier League-mérkőzésen.

Az 1X2 piac szorzója a következő:

Arsenal 2.10

Döntetlen 3.50

Tottenham 4.20

Az Ázsiai hendikep piacok piaci szorzója a következő:

Arsenal -0.5, 2.10

Tottenham +0.5, 1.91

Ez egy egyszerű példa, de arra szolgál, hogy bemutassa, hogyan függ össze két látszólag különböző fogadási piac. Az Arsenal nyerési esélye 2.10, a -0.5 gól hendikep fedezésének esélye ugyanannyi 2.10, míg a döntetlennel végződő meccs vagy a Tottenham győzelmének esélye ugyanannyi, mint a Tottenham fedezete a +0,5 hendikepre, amelynek az esélye 1,91.

E piacok kiaknázása

E piacok kihasználása nehéz feladat, de meglehetősen jövedelmező lehet. A fő fogadóirodák szó szerint több mint száz fogadási piacot kínálnak a főbb labdarúgó-bajnokság mérkőzéseire, különös tekintettel az Európa főbb bajnokságaira. E piacok többségét a várható gólok számának modelljéből készülnek. A várható gólok számának modellje meghatározza a gólok várható számát az egyes klubok teljesítményadatai alapján. Például a közelgő meccsvárható gólok számának modellje a következő lehet:

Everton 1,15 gól

Newcastle 1,05 gól

Összes gól 2,20 gól

Ez az alapvető előrejelzés alapján rengeteg különböző fogadási piac szorzóit állapítják meg, nem csak a mérkőzések eredményeit és a hendikeppeket, hanem a gólösszegeket is például.

Tehát hogyan tudjuk kihasználni ezeket a piacokat? Az elsődleges feladat, hogy inkonzisztenciákat keressünk két vagy több piac között, majd fogadjunk mindkettőre, hogy értékfogadási lehetőséget teremtsünk. Például egyes fogadók inkonzisztenciákat keresnek az 2.5 gól Felett/Alatt és a „mindkét csapat lő gólt” piacai között, és olyan eseteket keresnek, ahol például a 2,5 gól Felettre adott szorzók és a „mindkét csapat lő gólt” góljainak számára adott szorzók egyaránt meghaladják a 2,00-at.

Meg kell jegyezni, hogy amikor a korrelált piacok előnyeit kívánja kihasználni, akkor sosem beszélhetünk biztos fogadásokról (de erről majd később).

Egy dolog azonban biztos, hogy vannak olyan tendenciák, amelyekre a fogadó piacok nem vesznek számításba.

Például egy ügyes futballfogadó észreveheti, hogy bizonyos csapatok hajlamosak a második félidőben jobban odatenni magukat, míg mások hajlamosak inkább leereszteni. Ez csak két egyszerű megfigyelés, de szubjektív elem, amelyet a fogadóirodák szorzói általában nem vesznek figyelembe. A csapat tendenciáinak figyelemmel kísérése és adatelemzés segíthet a valódi fogadási érték megtalálásában a másodlagos piacokon.

Tegyük fel, hogy megfigyelte, hogy a Manchester United általában lassan indít hazai pályán, és ezt tette, mióta két szezonnal ezelőtt megérkezett jelenlegi menedzserük. Azt is észrevehetjük, hogy a West Ham hajlamos gyorsan már az elején bekeményíteni mikor idegenben játszanak.

Ha azonosítunk egy ilyen kombinációt, akkor jó napunk lehet, ha arra fogadunk, hogy a West Ham fogja megnyerni az első félidőt vagy az első félidő hendikepjének megszerzésére is fogadhatunk, hiszen a fogadópiacok itt csak azt fogják figyelembe venni, hogy a csapatoknak mennyi az esély az egész mérkőzés megnyerésére—nem veszik figyelembe a csapatok első félidős szereplésének tendenciáit.

Ilyen lehetőségeket lehet találni, de sajnos a fogadóirodák ismét magasabb haszonkulccsal védekeznek az ilyen származékos piacokon. Ettől függetlenül még mindig rengeteg értékfogadást lehet így találni, így igen is megéri a származékos piacokat elemezni.

Go In Play

Az élő fogadások nagyobb számú származékos piacot kínálnak a sportfogadók számára, amelyeket ki lehet használni. Oka van annak, hogy a fogadóirodák először miért nem akarták bevezetni az élő fogadást—ha nem lettek volna az élő fogadások annyira népszerűek, a fogadóirodák talán soha nem ajánlották volna fel annak lehetőségét, hogy élőben is lehessen fogadni.

Hogy miért? Mert akárcsak a származékos piacok, az élő fogadási piacokat is könnyű kihasználni, ha az ember ért hozzá egy kicsit.

Míg kezdetben a fogadóirodák korlátozott számban kínálnak csak játékokat még a legnépszerűbb bajnokságokban és versenyeken is, addig a sportfogadók számára most már rengeteg élő fogadási lehetőség áll rendelkezésre.  Ez számos lehetőséget kínál az fogadóknak arra, hogy értékfogadásokat találjanak.

Tegyük fel például, hogy a Chelsea a Crystal Palace-szel játszik hazai pályán, és a 65. percben 3: 0-ra nyernek. Elemzésünk alapján a Crystal Palace hajlamos arra, hogy idegenben, ha már kaptak pár gólt, teljesen leeresztenek. Ez alapján megfogadjuk azt, hogy a mérkőzés több mint 4,5 góllal ér el. A hátralévő 25 percben a Chelsea kétszer is gólt szerez, a meccs 5-0-ra végződik a javukra.

Az élő fogadási esélyek kiszámítása az egyes csapatok meccs előtti tippelt góljaink számából, az aktuális állásból és a meccsben hátralévő idő alapján történik. Nem veszik figyelembe a versenyző csapatok szubjektív tendenciáit.

Arbitrázs fogadási lehetőségek

Az arbitrázs fogadásoknál a legfontosabb az egyensúly.

És természetesen ezeket is ki lehet használni.

Mi az az arbitrázs fogadás? Az arbitrázs tét (más néven „biztos tét” vagy „arbs”) olyan fogadások kombinációja, amely profitot biztosítanak, függetlenül az eredménytől. Persze, túl jól hangzik, hogy igaz legyen, de tényleg lehet találni ilyen arbitrázs fogadásokat.

Hogyan lehet arbitrázs fogadást találni? A lényeg, hogy kell találni két fogadóirodát, akik egymással ellentétes esélyeket kínálnak egy sportfogadás eseményének eredményére. Vizsgáljuk meg a következő példát:

Alatt /Felett 2,5 gól

„A” fogadóiroda 2.10-es oddsot kínál 2,5 gól felett

„B” fogadóiroda 2,05-ös oddsot kínál 2,5 gól alatt

Amint a fenti példából láthatjuk, nem számít, milyen eredményre fogadunk, akár 2,5 gól felett, akár 2,5 gól alatt, profitot fog hozni. Ez egy arbitrázs fogadás.

Míg a legtöbb arbitrázs fogadás marginális értékű, vannak olyan esetek, amikor a bukmékerek lassan reagálnak a legfrissebb hírekre, amit a fogadók ki is használnak pofátlanul.

Vegyünk egy példát. A Manchester City 3,00-as szorzóval győzhet egy közelgő Premier League-mérkőzésen. Várhatóan számos játékost pihentetnek a hét közepén zajló európai mérkőzésekre. A meccs kezdetén kiderül, hogy a csapat teljes létszámmal fog játszani, és mindenki remek formában van. A hír hallatán a Manchester City átlagos győzelmi esélye 2,50-re rövidül. Míg a legtöbb fogadóiroda időben reagál a hírre, azonban vannak fogadóirodák, akikhez a hír egy kicsit később ér el és náluk maradnak a szorzók 3.00-n, amit a szemfüles fogadók ki is használnak azonnal.

A valóságban azonban nem valószínű, hogy ilyen arbitrázs lehetőséget találna egy nagy sporteseményen. Az arbitrázs fogadásokat nagyobb valószínűséggel találják meg olyan kevésbé ismert/hirdetett fogadási eseményeken, mint egy másodosztályú labdarúgóbajnokságon, egy regionális tenisztornán, vagy a nemzeti kosárlabda vagy  jégkorong bajnokságokon. Például egy közelgő osztrák másodosztályú meccsből kizárt kulcsfontosságú csatár híre nagyobb valószínűséggel ad arbitrázslehetőséget, mint egy Premier League játékos lesérülése.

Egy másik kiaknázható piac mind a Bajnokok Ligája, az Európa Liga, mind a Világkupa és az Euro versenyek csoportgyőztes és csoport selejtező piaca. Ez különösen igaz, ha a piacokat először jegyzik. Nagyon gyakran találni bombabiztos fogadási lehetőségeket a bukmékerek körében, amíg ezek a piacok rendeződnek, ami akár napokig is eltarthat.

Surebet, azaz bombabiztos fogadási lehetőségek keresése

Tehát hogyan találjuk meg ezeket a piacokat? Az ilyen biztos fogadások felismerése egy kis matekot igényel.

Az arbitrázs lehetőségének kiaknázása során két kérdést kell megvizsgálnunk.

Az első, honnan szerzünk tudomást az ilyen lehetőségekről, a második, pedig, hogy mennyi pénzt tegyünk fel ahhoz, hogy kockázatmentesen tudjuk kiszedni a hasznunk a fogadásból?

Az arbitrázslehetőség azonosítása magában foglalja a rendelkezésre álló legjobb szorzók implicit valószínűségének kiszámítását és összeadását minden olyan piacra, amelyre fogadni szeretne. Szerencsére az implicit valószínűség kiszámítása egyszerű. Csak annyit kell tennie, hogy elosztja a tizedes szorzót 1-gyel. Tényleg, ennyi.

Gondoljunk egy közelgő Bajnokok Ligája-mérkőzésre a Barcelona és a Bayern München között. A 2,5 gól Alatt/Felett piacra elérhető legjobb szorzók a következők:

„A” fogadóiroda, 2,5 gól felett, 2,10

„B” fogadóiroda, 2,5 gól alatt, 2,05

„A” fogadóiroda, 2,5 gól felett, 2,10

Implicit valószínűség

= 1 / 2,10

= 0,476

= 47,6%

Tehát a 2,5 gól feletti 2.10-os szorzók feltételezett valószínűsége 47,6%.

Most nézzük meg a 2,5 alatti gólokat.

„B” fogadóiroda, 2,5 gól alatt, 2,05

Implicit valószínűség

= 1 / 2,05

= 0,4878

= 48,78%

Tehát a 2,5 gól alatti 2.10-ös esélyek feltételezett valószínűsége 48,78%.

Ahhoz, hogy kiderüljön, hogy arbitrázs fogadási lehetőségről van szó vagy sem, annyit kell tennünk, hogy egyszerűen összeadjuk az implicit valószínűségeket.

Összesen: 47,6% + 48,78% = 96,38%

Ha az összes implicit valószínűség egy fogadási piacon kevesebb, mint 100%, akkor felfedezett egy surebet arbitrázs lehetőséget. Minél alacsonyabb a teljes implicit valószínűsége, annál nagyobb az érték, amit talált.

Nézzünk meg egy példát: A Boston Celtics és a Chicago Bulls közötti NBA-meccs a következő legjobb szorzókkal rendelkezik:

„A” fogadóiroda, Boston Celtics, 1.30

„B” fogadóiroda, Chicago Bulls, 7.00

„A” fogadóiroda, Boston Celtics, 1.30

Implicit valószínűség

= 1 / 1,30

= 0.7692 = 76.92%

„B” fogadóiroda 7,00-ös oddsot kínál

Implicit valószínűség

= 1 / 7,00

= 0.1429 = 14.29%

Összesen

76,92% + 14,29% = 91,21%

Ismét találtunk egy garantáltan nyereséges lehetőséget, hiszen az összesített implicit valószínűsége 100% alatt van.

Az első lépésen ezzel túl is vagyunk, de van még egy fontos lépés—az ilyen lehetőségek kihasználásának kulcsa ugyanis az optimális tét megtétele.

Ez bizonyos esetekben könnyű, például amikor a szorzók megegyeznek. De a gyakorlatban a legtöbb szorzó nem azonos, ez pedig megköveteli, hogy a tétünket ennek megfelelően súlyozzuk. Hogy hogyan? Az eljárás három lépésből áll:

1 – Számítsa ki az egyes piaci eredmények implicit valószínűségeit.

2 – Számítsa ki az összes implicit valószínűség összegét.

3 – Oszd el az egyes implicit valószínűségeket az összes implicit valószínűség összegével.

Ez lehetővé teszi számunkra, hogy meghatározzuk az optimális tét megtételét, a garantált nyereség biztosítása érdekében.

Nézzük meg újra az NBA-s példákat: Boston a Chicago ellen

Először kiszámoljuk a két eredmény implicit valószínűségét, majd összeadjuk őket.

„A” fogadóiroda, Boston Celtics, 1.30

Implicit valószínűség

= 1 / 1,30

= 0.7692 = 76.92%

„B” fogadóiroda, Chicago Bulls, 7.00-es szorzó

Implicit valószínűség

= 1 / 7,00

= 0.1429 = 14.29%

Összesen

76,92% + 14,29% = 91,21%

Az optimális tét meghatározásához elosztjuk az egyes eredmények implicit valószínűségét a teljes implicit valószínűséggel.

Boston

= 76.92% / 91.21%

= 84,33%

Chicago

= 14.29% / 91.21%

= 15,67%

Tehát tegyük fel, hogy összesen 10.000 forintot akarunk feltenni.[3]  Ebben a példában 10.000 forintunk 84,33% -át a Bostonra, és 10.000 forintunk 15,67% -át a Chicagóra tesszük.

A tételeink a következőképpen néznének ki.

10.000 forint * 84,33% = 8433 forint a Bostonon 1,30-as szorzóval

10.000 forint * 15,67% = 1567 forint a Chicago-n 7,00-es szorzó

Tehát függetlenül attól, hogy mi történik a játékban, nagyjából 966 forint nyereséget, ami garantált.

Ha a Boston nyer, akkor 9463 forint garantált nyereségünk lesz (8433 forint * 1,30 – 10.000 forint).

Ha Chicago nyer, akkor 969 forint garantált nyereségünk lesz (1567 forint * 7,00 – 10.000 forint).

De mi a helyzet a focimeccsekkel? Vagy akár egy lóverseny, amelyen 10 vagy több futam van. Nos, szerencsére ugyanez az elv érvényesül. Tehát ahogy az előbb is:

1 – Számítsa ki az egyes piaci eredmények implicit valószínűségeit.

2 – Számítsa ki az összes implicit valószínűség összegét.

3 – Oszd el az egyes implicit valószínűségeket az összes implicit valószínűség összegével.

Tehát tegyük fel, hogy van egy közelgő Premier League-mérkőzés a Liverpool és a Manchester United között.

A rendelkezésre álló legjobb szorzók a következők:

A Liverpool nyer, 2.90-es szorzóval

Döntetlen mérkőzés, 3,50-es szorzóval

A Manchester United győz, 3,10-es szorzóval

Bombabiztos fogadásról beszélhetünk az 1X2-es piacon? Nézzük meg.

Ahogy korábbi példáinkban tettük, először ki kell számolnunk az implikált valószínűséget minden lehetséges eredményre.

A Liverpool nyer, 2.90-es szorzóval

Implicit valószínűség

= 1 / 2,90

= 0.3448 = 34.48%

Döntetlen mérkőzés, 3,50-es szorzóval

Implicit valószínűség

= 1 / 3,50

= 0.2857 = 28.57%

A Manchester United győz, 3,10-es szorzóval

Implicit valószínűség

= 1 / 3,10

= 0.3226 = 32.26%

Tehát most összesítjük az egyes valószínűségeket.

= 34.48% + 28.57% + 32.26%

= 95,31%

Ahogy látjuk, itt is biztos nyereségről beszélhetünk, mivel a piac teljes értéke 100% alatt van.

A következő lépés annak meghatározása, hogy mennyit kell fogadnunk az egyes eredményekre, hogy biztosan hazavigyünk egy fix összeget, függetlenül attól, hogy melyik a nyertes fogadás. Tehát tegyük fel, hogy összesen 20.000 forintot akarunk feltenni.

A Liverpool nyer: 2.90-es szorzó

= 34.48% / 95.31%

= 36,18%

Tehát a 20.000 forint 36,18% -át a Liverpoolra tesszük, azaz 7235 forintot.

Döntetlen mérkőzés: 3,50-es szorzó

= 28.57% / 95.31%

= 29,98%

Tehát a sorsolt mérkőzésen a 20.000 forint 29,98% -át ha feltesszük, akkor az 5995 forintot.

A Manchester United nyer: 3.10-es szorzó

= 32.26% / 95.31%

= 33,85%

Tehát a 20.000 forint 33,85% -át a Manchester Unitedre helyezzük, akkor összesen 6770 forintot teszünk rá.

Ha ezekre az összegekre fogadunk, akkor biztos nyereségünk lesz ezen a piacon, körülbelül 9850 forint. Nem számít, mi a meccs tényleges kimenetele, ez a nyereség már a miénk.

Nehezebb, mint amilyennek tűnik

Természetesen az arbitrázs fogadás nehezebb, mint amilyennek látszik. Az első gond az, hogy a legtöbb arbitrázs lehetőség csak korlátozott ideig áll rendelkezésre. Ritkán fordul elő, hogy egy ilyen biztos tét tizenöt percnél hosszabb ideig elérhető. Sok profi sportfogadó már olyan eszközöket is kifejlesztett, amelyek figyelmeztetik őket az ilyen arbitrázs lehetőségekről, így azonnal le tudnak csapni rájuk.

A másik gond pedig az, hogy minden arbitrázs fogadás esetében a nyereség viszonylag alacsony, és nagy pénzforgalmat igényel, hogy érdemi nyereséget lehessen kiszedni belőlük éves szinten. Igazából ritkán lehet 3% -nál nagyobb arbitrázslehetőséget találni. Egyedül úgy éri meg, ha nagy tőke áll rendelkezésedre és ha sok időd van erre.

Az sem mellékes, hogy a fogadóirodák van, hogy korlátozzák vagy teljesen le is tiltják a számlád, ha észreveszik, hogy csak az ilyen ajánlatokra mész rá. Ez habár igazságtalannak tűnhet, sajnos igaz, így ezzel minden olyan embernek számolnia kell, akik úgy döntenek, hogy arbitrádzs fogadásra adják a fejüket. A legegyszerűbb módja annak, hogy ezt mind elkerüld, ha nem pont annyit fogadsz, amennyi matematikailag a legideálisabb lenne a fogadás szempontjából. Például, ha az optimális tét 2710 forintra jönni ki, akkor tegyen fel inkább 2700 vagy 2500, akár 3000 forintot inkább. Lehet, hogy nem adja meg a várt pontos profitot, de segít a radar alatt tartani. Lehet, hogy így nem lesz ennyi a profit, de legalább nem hívjuk fel így magunkra a figyelmet.

Akkumulátor típusú fogadások

A bukmékerek azért reklámozzák annyira az akkumulátor típusú fogadásokat mert a legtöbb játékos nem tudja meghatározni a fogadási értéket és így az akkumulátorok egész évben hatalmas nyereséget hoznak a bukmékerek számára különösen a futballszezon időszakában.

Miért is annyira megtévesztőek az ilyen típusú fogadások? Nos, ez elsősorban a fogadóirodák által beállított haszonkulcsnak köszönhető, amivel a fogadóirodák bebiztosítják magukat az ellen, hogy túl sokat veszítsenek. Nézzünk meg egy egyszerű példát, egy ötszörös ázsiai hendikep akkumulátort a Premier League közelgő hétvégéjére. Az akkumulátor típusú fogadásunk a következő fogadásokból áll:

Liverpool +0,5, 1,90

Chelsea -1, 1,90

Arsenal -0.5, 1.90

Tottenham -+0.5, 1.90

Everton +0, 1,90

Az öt választott fogadásunk mindegyikére 1,90-es szorzót adnak. Az akkumulátor típusú fogadásunk esélyének kiszámításához egyszerűen összeszorozzuk ezeket az értékeket egymás után. (1,90*1,90*1,90*1,90*1,90)

Ha így teszünk, akkor esélyünk van egy 24,76-as szorzóra.

Most számítsuk ki újra ezeket a szorzókat, de ezúttal a 2.00-as tiszta szorzókat vesszük figyelembe (a haszonkulcs beleszámítása nélkül).

Ha így teszünk, akkor esélyünk van egy 32,00-as szorzóra.

Tehát míg az egyes részfogadásokhoz rendelt haszonkulcs csupán 5% volt, azaz 1,90, szemben a 2,00-zal, az 5 részfogadás összesített haszonkulcsa 22,6% ugrik.

Ez gyakorlatban annyit tesz, hogy ha sima (nem akkumulátor típusú) ázsiai hendikepre fogadna 22,6%-os hozzáadott haszonkulccsal akkor a szorzója nagyjából 1,55 lenne, szemben a 2,00-os haszonkulcs nélküli tiszta szorzóval. Fogadna egy ázsiai hendikepre ilyen alacsony szorzóval? Természetesen nem.

A fogadás értékének megsokszorozása

De van a trükk.

Ha csak olyan részfogadásokat választasz be, amelyek valódi értéket képviselnek, akkor az akkumulátor típusú fogadásod várható értékét is csak növeled.

Tegyük fel, hogy 3 értékfogadásunk van egy közelgő Premier League hétvégére. Az értékfogadások az alábbiak:

A Liverpool nyer: 2.10-es szorzó

A Chelsea / Tottenham 2,5 gól fölé megy: 1.90-as szorzó

Newcastle / Everton döntetlennel végez: 3,50-es szorzó

Elvégeztük a megfelelő számításokat és arra jutottunk, hogy mindhárom fogadás esetében értékfogadásról beszélhetünk.

A Liverpool 50% hogy nyer

0,5 x 2,10 = 1,05

A Chelsea / Tottenham 55% eséllyel megy 2,5 gól felé

0,55 x 1,90 = 1,045

A Newcastle / Everton esélye a döntetlenre 30%

0,3 x 3,50 = 1,05

Mint láthatjuk, mindegyik részfogadás értékfogadásnak minősül, mivel meghaladja az „1”-es értéket.

A fogadóirodánktól kapott szorzó erre a 3 kiválasztott fogadásra 13,97 lesz.

Ez miért is jó nekünk? Hát ezért: Számítsuk ki az akkumulátor típusú fogadás valószínűségét a becsült valószínűségeink alapján:

0.5 x 0.55 x 0.3 = 0.0825

Az akkumulátor fogadásunk nyerésének valószínűsége a becsült valószínűségeink alapján 8,25%.

Ezután számoljuk ki ennek az értékét.

13,97 x 0,0825 = 1,153

Meg is vagyunk. Míg mindegyik részfogadás önmagában körülbelül 5%-os volt (1,05), ezek egyesítve már 15% fölé emelkednek. Nem is rossz mi?

Tehát igen is nyereséges lehet az akkumulátor típusú fogadás, amennyiben a részfogadások mindegyike kapcsán értékfogadásról beszélhetünk.

Valamint az sem mellékes, hogy ha akkumulátor típusú fogadásokat tesz meg, akkor ezzel azt jelzi a fogadóirodák felé, hogy ön csak egy újabb amatőr, aki belefut a csapdájukba. A bukmékerek ráadásul lehetővé teszik, hogy akár 12 fogadást is egybeköthessünk, amivel természetesen még nagyobb profitra tehetünk szert. Emellett sok esetben akár 50%-os nyereségbónuszokat is kínálnak akár 6as egybekötött fogadásokra. Higgye el, megéri kihasználni ezeket a lehetőségeket!