Sportfogadás bukmékernél – milyen típusai vannak?

Magyarország

Legális fogadóirodák Magyarországon

Rugalmasság, kényelem

Frissítve:

Fogadási típusok

Ha úgy gondolod, hogy a sportfogadás egy viszonylag új találmány, akkor ki kell hogy ábrándítsalak. Az olyan források szerint mint a wikipédia, a bukmékerek kezdeteit egészen Kr. E. 4000-re vissza lehet vezetni. Babilóniában a lóversenyfogadások népszerűek voltak, a rómaiak pedig arra fogadtak, hogy melyik gladiátor nyeri majd a harcot. Az ókorban a kockázás is nagyon népszerű volt. Nagy-Britanniát tartják azonban a modern bukmékerek bölcsőjének, Harry Ogdenet pedig az első hivatásos bukmékereknek. 1996-ban Jukka Honkavaara, egy finnországi játékos volt az első, aki az interneten fogadott. Két dollár volt a nyereménye.

Gondolom ennél azért nagyobb babérokra törne, és valamivel több pénzt szeretne látni a számláján. Ha még új a fogadás terén, mindenképp olvassa végig a cikket. Megpróbáljuk világos és hozzáférhető módon bemutatni a bukmékereknél található fogadási fajtákat, mivel ez az első lépés ahhoz hogy sikeresen fogadjon különféle sporteseményekre.

A bukmékereknél található fogadási típusok

Sporteseményekre való fogadás

Ha még nem fogadott, először minden kicsit bonyolultnak tűnhet, de aggodalomra semmi ok. A fogadási világ megismerése természetesen időbe telik, de ha most veszi a fáradságot, a furcsa csengésű nevek és rövidítések hamarosan már nem is lesznek olyan félelmetesek, és könnyedén eligazodik majd a bukmékerek honlapján.

Első körben a bukmékerek megállapítják a sporteseményekhez kapcsolódó szorzókat. Ezután nekünk csak ki kell válassza az általunk preferált szorzót, és létre kell hoznunk egy szelvényt. Most már nincs más mint türelmesen várni hogy nyertünk-e vagy sem. A fő tényező, amely meghatározza a szorzók összegét, a győzelem valószínűsége – akár a csapaté, akár a játékosé. Minél magasabb a szorzó annál alacsonyabbak az esélyei.

Manapság a legtöbb bukméker online fogadásokat is biztosít. Ha azonban jobban szereti az old-school megoldásokat, akkor könnyen fogadhat totózóba.

Egyszeri, kombinált és összetett fogadás.

A legnépszerűbb és a legegyszerűbb tét az úgynevezett single, azaz egyszeri tét. Válasszon ki egy meghatározott eredményt, a fogadást akkor nyerte meg, ha helyesen tippelt. A nyereményed értékét az általad megtett tét és a nyereményszorzó függvényében számítják.

A kombinált tét, amelyet kumulatív tétnek is neveznek, azt jelenti, hogy két vagy több eredményre is fogad. Ebben az esetben a kombinált fogadási szorzót az egyes fogadási szorzók egymással való összeszorzásával kerül meghatározásra. Mint azt valószínűleg már kitalálta, egy ilyen fogadással sokkal többet nyerhet, mint egy egyszeri fogadással. A nehézség abban van, hogy csak akkor nyer, ha minden tippje egyenként helyes volt. Az ilyen szelvényen legfeljebb húsz különböző fogadást kombinálhat.

Az összetett fogadás kicsit hasonlítanak a kombinált fogadásokhoz, azzal a különbséggel, hogy nem kell hogy minden tippje helyes legyen, ahhoz, hogy bezsebelhesse a nyereményét. Ne feledje azonban, hogy minél több tippje van egy szelvényen, annál nagyobb az esélye, hogy eltalál egyet. Az ilyen típusú szelvényen három-nyolc tippet kell tartalmaznia.

Mérkőzés előtti és élő fogadások

Mérkőzés előtti és élő fogadások

Mit kell figyelembe venni a bukmékereknél található különböző fogadási típusok kiválasztásakor? A fogadási oldalakon általában a jövőben játszodó sporteseményekre, vagy az éppen zajló sporteseményekrekre fogadhat. Az előbbiek a mérkőzés előtti fogadások, az utóbbiak pedig az élő fogadások. Minden fogadónak megvan a maga preferenciája. Azok, akik szeretik az gyors és akciódús meccseket valamint a velük járó érzelmi hullámvasutazást, minden bizonnyal az élő fogadásokat választják. Nem titok, az élő fogadások a bukmékerek kedvenc fogadási fajtája is. Ha úgy dönt, hogy kipróbálja az élő sportfogadást akkor érdemes online bukmékereket választani, ahol legálisan nézheti online az éppen zajló meccseket.

Legnépszerűbb fogadási típusok: 1 × 2/12

Ha érdekli a meccseken való fogadás, és már túl van az első fogadásokon, akkor biztosan találkozott már az 1 × 2 jelöléssel. Nem, ez nem csak egy matematikai művelet. Itt az 1 a hazai győzelmét jelenti, az X a döntetlent, a 2 pedig a vendég csapat győzelmét. De gyakran találkozhat a „Hazai-Döntetlen-Vendég” kifejezéssel is, ami ugyanazt jelöli.

Ha a 12 jelöléssel találkozik, akkor csak abban az esetben nyerhetünk, ha nem döntetlennel végződik a meccs. Az ilyen fogadásokkal általában olyan sporteseményeken találkozhatunk, ahol a döntetlen szinte lehetetlen (kosárlabda vagy tenisz).

Dupla Esély

A dupla esély, amelyet más néven “kickstand” néven is ismert, lehet, hogy nem olyan népszerű, mint 1 × 2, de azért van aki szereti. Ennél a fogadási típusnál, a három lehetséges eredmény közül kettőt választhat: 1. csapat nyer, 2. csapat nyer, vagy döntetlen. Így ennél a típusnál több lehetséges variáció is létezik. Fogadhat pl. 1x, x2 vagy 12-re.

Tegyük fel, hogy a meccsre Legia Warszawa és Lech Poznań között kerül sor. Megjelölte az 1x lehetőséget a szelvényen. Ez mit jelent számunkra pontosan? Ha Legia nyer, vagy ha döntetlen, akkor nyertünk. Ha Lech hagyja el nyertesként a pályát, akkor sajnos kezdhetsz szomorkodni. Vesztettél.

Így néz ki dióhéjban. Mint látod ez azért nem egy nagyon bonyolult dolog.

Arra való fogadás, hogy a pontszám alacsonyabb vagy magasabb lesz

Ennél a fogadási típusnál, egy megadott határhoz képest fogadhatunk arra, hogy annál több (over), vagy épp kevesebb (under) pont születik. Ez valóban biztonságosabb, mint a klasszikus 1 × 2. Itt fogadhat többek között a szerzett gólok, szerzett pontok vagy játékok számára is. Itt valóban sok lehetőség van. Az ilyen típusú fogadások nagyon jól működnek, a labdarúgó mérkőzésekre való fogadásnál. A legáltalánosabb a 2,5-ös határ, ahol nyertünk, ha legalább 3 gólt rúgtak, viszont ha ennél kevesebb gól rúgtak (0, 1 és 2 gól), akkor vesztettünk.

A hendikep fogadások típusai

Itt az ideje, hogy szemügyre vegyük a hendikep fogadásokat. Sok játékos kedvence ez fogadási típus, hiszen valóban egy nagyon érdekes rendszerről van szó. Itt, a gyengébb fél végeredményéhez hozzászámolnak a fogadóirodák egy vagy több gólt/pontot. A következő bekezdésekben két alapvető hendikep-fogadást mutatunk be.

Európai hendikep

Az EH rövidítés az európai hendikepet takarja. A focimeccsekre történő fogadásokhoz kapcsolódik, és mindig csak három fogadási lehetőségünk van ennél a típusnál: az otthoni vagy vendég csapat nyer és a döntetlen, beleértve a levont pontokat. Lássunk egy konkrét példát.

Tegyük fel, hogy két spanyol csapat csap össze: Az FC Barcelona és a Real Madrid. A mérkőzés előtt a bukméker a következő nyereményszorzókat javasolja a hazai győztes-döntetlen-vendég győzelemre (1X2): 1.91 / 3.25 / 2.72. Tegyük fel, hogy a vendég (Real) csapatához hozzászámolunk egy pontot, így már egy 0: 1 fiktív eredményről beszélünk. Ezután a fogadási szorzók is megváltoznak. Így nézhetnek majd ki: 3.95 / 3.85 / 1.45. Ez mit jelent számunkra pontosan?

Tegyük fel hogy a hazai csapatra fogadunk 3.96 szorzóval. Ha nyerni akarunk akkor a FC Barcelonának legalább két gólkülönbséggel kell nyerni, figyelembe véve a Real kezdeti hátrányát (0: 1), tehát a Barca 2:1 eredményével már nyertünk is.

Ázsiai hendikep

Az ázsiai hendikep általános rövidítése a AH / AHO. Itt lehetőségünk van fél gólos fogadást tenni. Ami az európaiban nem lehetséges. Mivel fél gólt nem lehet rúgni így csak két kimenetel lehetséges: nyerés vagy vesztés. Ha a meccs döntetlennel zárult, akkor az sportfogadási iroda visszatéríti a pénzed.

A pontos eredményre való fogadás

A pontos eredményre való fogadást sok bukméker kedvence, nem hiába. Mint valószínűleg már kitaláltad, ez arról szól, hogy pontosan megmondjuk, hogy a játékban részt vevő csapatok hány gólt rúgnak vagy pontot szereznek. Ez a fajta fogadás különösen népszerű azok között, akik focira fogadnak. A mérkőzés pontos eredményének előrejelzése természetesen nem a legkönnyebb feladat, így ebben az esetben általában a szorzó is nagyon magas lesz. Ha úgy dönt, hogy kipróbálja, viszonylag kis beruházással, elég szép summára tehet szert. De van egy fontos feltétel: száz százalékig biztosnak kell lennie.

Egy-két tipp a pontos eredményre való fogadáshoz. A pontos eredmény sikeres megjósolásához igazán jó kell ismerni mindkét csapatot. Huzamosabb ideig kövesse figyelemmel mindkét csapat munkásságát, végezzen kutatómunkát és szerezzen be minden fontos információt róluk.

Így hát. Mi nem javasoljuk az ilyen típusú fogadásokat.

Különleges fogadások

Manapság a bukmékereknél szinte bármit fogadhat … A focin kívül, ami nyilván a legkedveltebb fogadási piac, a különleges fogadások fülre kattintva fogadhatunk arra is akár, hogy 2020-ban ki fogja megnyerni az Eurovíziós Dalfesztivált. Fogadhatunk olyan eseményekre amelyek a filmek világával vagy akár a politikával kapcsolatosak. Ha a “Tánc a sztárokkal” TV műsor rajongója, akkor minden héten fogadhat arra, hogy ki fog kiesni a műsorból. A film szerelmeseinek és a zeneszakértőknek is lehetősége van fogadni: az Oscar-ra vagy a Grammy-ra vonatkozó fogadások szinte mindig fogadóirodánál elérhető. De akár arra is fogadhatunk, hogy Brad Pitt megkéri-e Jennifer Aniston kezét a 2020-as Oscar gálán vagy hogy melyik lesz a 2020-as év autója Európában. A határ a csillagos ég, de tényleg.

Milyen típusú fogadások a leghatékonyabbak?

Sajnos az e bekezdés címében feltett kérdésre nincs egyértelmű válasz. Mind a fogadás nehézségeit, mind az szorzókat figyelembe kell venni. Ha a legnépszerűbb 1 × 2 tétet választja, akkor viszonylag könnyű megjósolni a meccs eredményét, de ilyen esetekben a szorzó meglehetősen alacsony lesz, így nem fogsz meggazdagodni. Meg lehet próbálni a pontos eredményre való fogadást is. A helyes fogadás itt sokkal nehezebb lesz, de ha eltalálja, akkor valóban magas összeget nyerhet.

Fontos az is, hogy milyen típusú fogadást választott. Egyszeri vagy kombinált? Ne feledje, hogy a bukmékerek sikerének alapja az a képességünk, hogy képesek felhalmozni rengeteg sporttal kapcsolatos ismereteket, ezért ha jót akar magának, kövesse az elemzéseket és a statisztikákat. Érdemes kiválasztani egy fő fogadási területet, és arra összpontosítani.

GYIK

Nehéz megmondani, de mindenképp érdemes többet megtudni a hendikep vagy a dupla esély típusú fogadásokról. Ne feledje, hogy függetlenül attól, hogy milyen fogadást választott; a kockázat mindig jelen van.

Nos, soha (DE SOHA!) ne feledje, hogy minél nagyobb az szorzó, annál kisebb az esély a győzelemre. Természetesen a fogadói ipar számos meglepő mérkőzési eredményt látott már, amely kapcsán a fogadó nagyobb összeggel távozott, mint amennyivel érkezett, de ezt a stratégiát inkább ne kövesse, ha lehet.

A fogadónak nem szabadna a fogadási piacok szigorú kategóriákba sorolni. De, természetesen tényleg vannak olyan piacok, amelyek nagyon kockázatosak és csak szórakoztatás céljából készültek (például: melyik játékos rúgja az első gólt), így ezek mindeképp elkerülendőek. A lényeg, hogy mindig vegye számításba a kockázatot és a lehetséges nyereséget.