Sportfogadás bukmékernél – milyen típusai vannak?

Ez a cikk azok számára készült, akik most kezdtek csak el fogadni, és szeretnék megtudni, hogy milyen típusú fogadások népszerűek a játékosok körében. Ha csak most kezdte meg kalandjait a fogadás világában, ez az útmutató pont önnek való.

Fogadási típusok

Ha úgy gondolod, hogy a sportfogadás egy viszonylag új találmány, akkor ki kell hogy ábrándítsalak. Az olyan források szerint mint a wikipédia, a bukmékerek kezdeteit egészen Kr. E. 4000-re vissza lehet vezetni. Babilóniában a lóversenyfogadások népszerűek voltak, a rómaiak pedig arra fogadtak, hogy melyik gladiátor nyeri majd a harcot. Az ókorban a kockázás is nagyon népszerű volt. Nagy-Britanniát tartják azonban a modern bukmékerek bölcsőjének, Harry Ogdenet pedig az első hivatásos bukmékereknek. 1996-ban Jukka Honkavaara, egy finnországi játékos volt az első, aki az interneten fogadott. Két dollár volt a nyereménye.

Gondolom ennél azért nagyobb babérokra törne, és valamivel több pénzt szeretne látni a számláján. Ha még új a fogadás terén, mindenképp olvassa végig a cikket. Megpróbáljuk világos és hozzáférhető módon bemutatni a bukmékereknél található fogadási fajtákat, mivel ez az első lépés ahhoz hogy sikeresen fogadjon különféle sporteseményekre.

A bukmékereknél található fogadási típusok

Sporteseményekre való fogadás

Ha még nem fogadott, először minden kicsit bonyolultnak tűnhet, de aggodalomra semmi ok. A fogadási világ megismerése természetesen időbe telik, de ha most veszi a fáradságot, a furcsa csengésű nevek és rövidítések hamarosan már nem is lesznek olyan félelmetesek, és könnyedén eligazodik majd a bukmékerek honlapján.

Első körben a bukmékerek megállapítják a sporteseményekhez kapcsolódó szorzókat. Ezután nekünk csak ki kell válassza az általunk preferált szorzót, és létre kell hoznunk egy szelvényt. Most már nincs más mint türelmesen várni hogy nyertünk-e vagy sem. A fő tényező, amely meghatározza a szorzók összegét, a győzelem valószínűsége – akár a csapaté, akár a játékosé. Minél magasabb a szorzó annál alacsonyabbak az esélyei.

Manapság a legtöbb bukméker online fogadásokat is biztosít. Ha azonban jobban szereti az old-school megoldásokat, akkor könnyen fogadhat totózóba.

Egyszeri, kombinált és összetett fogadás.

A legnépszerűbb és a legegyszerűbb tét az úgynevezett single, azaz egyszeri tét. Válasszon ki egy meghatározott eredményt, a fogadást akkor nyerte meg, ha helyesen tippelt. A nyereményed értékét az általad megtett tét és a nyereményszorzó függvényében számítják.

A kombinált tét, amelyet kumulatív tétnek is neveznek, azt jelenti, hogy két vagy több eredményre is fogad. Ebben az esetben a kombinált fogadási szorzót az egyes fogadási szorzók egymással való összeszorzásával kerül meghatározásra. Mint azt valószínűleg már kitalálta, egy ilyen fogadással sokkal többet nyerhet, mint egy egyszeri fogadással. A nehézség abban van, hogy csak akkor nyer, ha minden tippje egyenként helyes volt. Az ilyen szelvényen legfeljebb húsz különböző fogadást kombinálhat.

Az összetett fogadás kicsit hasonlítanak a kombinált fogadásokhoz, azzal a különbséggel, hogy nem kell hogy minden tippje helyes legyen, ahhoz, hogy bezsebelhesse a nyereményét. Ne feledje azonban, hogy minél több tippje van egy szelvényen, annál nagyobb az esélye, hogy eltalál egyet. Az ilyen típusú szelvényen három-nyolc tippet kell tartalmaznia.

Mérkőzés előtti és élő fogadások

Mérkőzés előtti és élő fogadások

Mit kell figyelembe venni a bukmékereknél található különböző fogadási típusok kiválasztásakor? A fogadási oldalakon általában a jövőben játszodó sporteseményekre, vagy az éppen zajló sporteseményekrekre fogadhat. Az előbbiek a mérkőzés előtti fogadások, az utóbbiak pedig az élő fogadások. Minden fogadónak megvan a maga preferenciája. Azok, akik szeretik az gyors és akciódús meccseket valamint a velük járó érzelmi hullámvasutazást, minden bizonnyal az élő fogadásokat választják. Nem titok, az élő fogadások a bukmékerek kedvenc fogadási fajtája is. Ha úgy dönt, hogy kipróbálja az élő sportfogadást akkor érdemes online bukmékereket választani, ahol legálisan nézheti online az éppen zajló meccseket.

Legnépszerűbb fogadási típusok: 1 × 2/12

Ha érdekli a meccseken való fogadás, és már túl van az első fogadásokon, akkor biztosan találkozott már az 1 × 2 jelöléssel. Nem, ez nem csak egy matematikai művelet. Itt az 1 a hazai győzelmét jelenti, az X a döntetlent, a 2 pedig a vendég csapat győzelmét. De gyakran találkozhat a „Hazai-Döntetlen-Vendég” kifejezéssel is, ami ugyanazt jelöli.

Ha a 12 jelöléssel találkozik, akkor csak abban az esetben nyerhetünk, ha nem döntetlennel végződik a meccs. Az ilyen fogadásokkal általában olyan sporteseményeken találkozhatunk, ahol a döntetlen szinte lehetetlen (kosárlabda vagy tenisz).

Dupla Esély

A dupla esély, amelyet más néven “kickstand” néven is ismert, lehet, hogy nem olyan népszerű, mint 1 × 2, de azért van aki szereti. Ennél a fogadási típusnál, a három lehetséges eredmény közül kettőt választhat: 1. csapat nyer, 2. csapat nyer, vagy döntetlen. Így ennél a típusnál több lehetséges variáció is létezik. Fogadhat pl. 1x, x2 vagy 12-re.

Tegyük fel, hogy a meccsre Legia Warszawa és Lech Poznań között kerül sor. Megjelölte az 1x lehetőséget a szelvényen. Ez mit jelent számunkra pontosan? Ha Legia nyer, vagy ha döntetlen, akkor nyertünk. Ha Lech hagyja el nyertesként a pályát, akkor sajnos kezdhetsz szomorkodni. Vesztettél.

Így néz ki dióhéjban. Mint látod ez azért nem egy nagyon bonyolult dolog.

Arra való fogadás, hogy a pontszám alacsonyabb vagy magasabb lesz

Ennél a fogadási típusnál, egy megadott határhoz képest fogadhatunk arra, hogy annál több (over), vagy épp kevesebb (under) pont születik. Ez valóban biztonságosabb, mint a klasszikus 1 × 2. Itt fogadhat többek között a szerzett gólok, szerzett pontok vagy játékok számára is. Itt valóban sok lehetőség van. Az ilyen típusú fogadások nagyon jól működnek, a labdarúgó mérkőzésekre való fogadásnál. A legáltalánosabb a 2,5-ös határ, ahol nyertünk, ha legalább 3 gólt rúgtak, viszont ha ennél kevesebb gól rúgtak (0, 1 és 2 gól), akkor vesztettünk.

A hendikep fogadások típusai

Itt az ideje, hogy szemügyre vegyük a hendikep fogadásokat. Sok játékos kedvence ez fogadási típus, hiszen valóban egy nagyon érdekes rendszerről van szó. Itt, a gyengébb fél végeredményéhez hozzászámolnak a fogadóirodák egy vagy több gólt/pontot. A következő bekezdésekben két alapvető hendikep-fogadást mutatunk be.

Európai hendikep

Az EH rövidítés az európai hendikepet takarja. A focimeccsekre történő fogadásokhoz kapcsolódik, és mindig csak három fogadási lehetőségünk van ennél a típusnál: az otthoni vagy vendég csapat nyer és a döntetlen, beleértve a levont pontokat. Lássunk egy konkrét példát.

Tegyük fel, hogy két spanyol csapat csap össze: Az FC Barcelona és a Real Madrid. A mérkőzés előtt a bukméker a következő nyereményszorzókat javasolja a hazai győztes-döntetlen-vendég győzelemre (1X2): 1.91 / 3.25 / 2.72. Tegyük fel, hogy a vendég (Real) csapatához hozzászámolunk egy pontot, így már egy 0: 1 fiktív eredményről beszélünk. Ezután a fogadási szorzók is megváltoznak. Így nézhetnek majd ki: 3.95 / 3.85 / 1.45. Ez mit jelent számunkra pontosan?

Tegyük fel hogy a hazai csapatra fogadunk 3.96 szorzóval. Ha nyerni akarunk akkor a FC Barcelonának legalább két gólkülönbséggel kell nyerni, figyelembe véve a Real kezdeti hátrányát (0: 1), tehát a Barca 2:1 eredményével már nyertünk is.

Ázsiai hendikep

Az ázsiai hendikep általános rövidítése a AH / AHO. Itt lehetőségünk van fél gólos fogadást tenni. Ami az európaiban nem lehetséges. Mivel fél gólt nem lehet rúgni így csak két kimenetel lehetséges: nyerés vagy vesztés. Ha a meccs döntetlennel zárult, akkor az sportfogadási iroda visszatéríti a pénzed.

A pontos eredményre való fogadás

A pontos eredményre való fogadást sok bukméker kedvence, nem hiába. Mint valószínűleg már kitaláltad, ez arról szól, hogy pontosan megmondjuk, hogy a játékban részt vevő csapatok hány gólt rúgnak vagy pontot szereznek. Ez a fajta fogadás különösen népszerű azok között, akik focira fogadnak. A mérkőzés pontos eredményének előrejelzése természetesen nem a legkönnyebb feladat, így ebben az esetben általában a szorzó is nagyon magas lesz. Ha úgy dönt, hogy kipróbálja, viszonylag kis beruházással, elég szép summára tehet szert. De van egy fontos feltétel: száz százalékig biztosnak kell lennie.

Egy-két tipp a pontos eredményre való fogadáshoz. A pontos eredmény sikeres megjósolásához igazán jó kell ismerni mindkét csapatot. Huzamosabb ideig kövesse figyelemmel mindkét csapat munkásságát, végezzen kutatómunkát és szerezzen be minden fontos információt róluk.

  • Összpontosítson elsősorban a csapatra és az egyes játékosokra.
  • Vegye figyelembe a liga sajátosságait.
  • Elemezze az előző eredményeket.
  • Végül nézze meg, hogy a két csapat milyen stratégiákat alkalmaz a mérkőzés különböző szakaszában.
  • Szerezzen be egy kristálygömböt és tarot kártyákat, mert a fentiek valószínűleg nem fognak sokat segíteni.

Így hát. Mi nem javasoljuk az ilyen típusú fogadásokat.

Különleges fogadások

Manapság a bukmékereknél szinte bármit fogadhat … A focin kívül, ami nyilván a legkedveltebb fogadási piac, a különleges fogadások fülre kattintva fogadhatunk arra is akár, hogy 2020-ban ki fogja megnyerni az Eurovíziós Dalfesztivált. Fogadhatunk olyan eseményekre amelyek a filmek világával vagy akár a politikával kapcsolatosak. Ha a “Tánc a sztárokkal” TV műsor rajongója, akkor minden héten fogadhat arra, hogy ki fog kiesni a műsorból. A film szerelmeseinek és a zeneszakértőknek is lehetősége van fogadni: az Oscar-ra vagy a Grammy-ra vonatkozó fogadások szinte mindig fogadóirodánál elérhető. De akár arra is fogadhatunk, hogy Brad Pitt megkéri-e Jennifer Aniston kezét a 2020-as Oscar gálán vagy hogy melyik lesz a 2020-as év autója Európában. A határ a csillagos ég, de tényleg.

Milyen típusú fogadások a leghatékonyabbak?

Sajnos az e bekezdés címében feltett kérdésre nincs egyértelmű válasz. Mind a fogadás nehézségeit, mind az szorzókat figyelembe kell venni. Ha a legnépszerűbb 1 × 2 tétet választja, akkor viszonylag könnyű megjósolni a meccs eredményét, de ilyen esetekben a szorzó meglehetősen alacsony lesz, így nem fogsz meggazdagodni. Meg lehet próbálni a pontos eredményre való fogadást is. A helyes fogadás itt sokkal nehezebb lesz, de ha eltalálja, akkor valóban magas összeget nyerhet.

Fontos az is, hogy milyen típusú fogadást választott. Egyszeri vagy kombinált? Ne feledje, hogy a bukmékerek sikerének alapja az a képességünk, hogy képesek felhalmozni rengeteg sporttal kapcsolatos ismereteket, ezért ha jót akar magának, kövesse az elemzéseket és a statisztikákat. Érdemes kiválasztani egy fő fogadási területet, és arra összpontosítani.

GYIK

Melyik fogadási piac a legbiztonságosabb?

Nehéz megmondani, de mindenképp érdemes többet megtudni a hendikep vagy a dupla esély típusú fogadásokról. Ne feledje, hogy függetlenül attól, hogy milyen fogadást választott; a kockázat mindig jelen van.

A legnagyobb nyereményszorzókkal történő fogadás a legjobb módja annak, hogy sok pénzt keressen?

Nos, soha (DE SOHA!) ne feledje, hogy minél nagyobb az szorzó, annál kisebb az esély a győzelemre. Természetesen a fogadói ipar számos meglepő mérkőzési eredményt látott már, amely kapcsán a fogadó nagyobb összeggel távozott, mint amennyivel érkezett, de ezt a stratégiát inkább ne kövesse, ha lehet.

Melyik fogadási piac a legtermékenyebb?

A fogadónak nem szabadna a fogadási piacok szigorú kategóriákba sorolni. De, természetesen tényleg vannak olyan piacok, amelyek nagyon kockázatosak és csak szórakoztatás céljából készültek (például: melyik játékos rúgja az első gólt), így ezek mindeképp elkerülendőek. A lényeg, hogy mindig vegye számításba a kockázatot és a lehetséges nyereséget.