Nyáron az amerikaiak is focilázban égnek – Copa America 2024

Frissítve:

Illusztráció a Copa America 2024 című cikkhez: két, focipályán elhelyezett földgömb között egy focilabda.

Miközben Európában mindenki az EURO 2024-re készül, az amerikai kontinenseken egy egészen különleges Copa America (helyesen Copa América) miatt izgatottak a szurkolók. A torna alapvetően a dél-amerikai országok viadala, ám a kevés résztvevő miatt sokszor szerepeltek rajta vendégként más kontinensről érkező válogatottak, egy ízben pedig az Észak- és Közép-amerikai térség legjobbjai is megmérettették magukat. Most ugyanez lesz a helyzet, így június 20. és július 14. között 16 nemzet küzdhet meg a trófeáért. 

1
GGBet
SZEREZZ + 350% BÓNUSZT
   Elmúltam 18 éves és elolvastam, valamint elfogadtam az adatvédelmi politikát és a bónusszal kapcsolatos feltételeket.
   20 000 Ft-os bónusz az Unibettől!
   2
   Unibet
   100%-os befizetési bónusz 20 000 Ft-ig
     18+| 100% bónusz max. 20,000 Ft + 60 ingyen pörgetés a Temple Tumble játékhoz. Min. 4,000 Ft befizetés a pörgetéshez. Min. odds: 1.40. Megforgatási követelmények: Sport: 6x bónuszösszeg. Kaszinó és nyerőgépek: 25x bónuszösszeg.

     Hosszú ideje íródó történelem

     A Copa Américára először 1916-ban került sor Argentínában az ország függetlenségének 100. évfordulója alkalmából. Ezzel egyidőben alakult meg a CONMEBOL, vagyis a Dél-amerikai Labdarúgó Szövetség is, melynek alapítótagjai, Brazília, Uruguay, Chile, illetőleg a már említett argentinok csaptak össze a körmérkőzéses rendszerben játszott eseményen, ahol a megszerzett pontok döntöttek. A végső siker Uruguayé lett, innentől kezdve pedig rendszertelen időközönként, de viszonylag sűrűn bonyolították le a tornát 1929-ig. Ekkorra már mások is csatlakoztak az alapítók mellett, igaz sokszor visszalépések is történtek, de az említett esztendő után hatévnyi szünet következett. 

     Ennek oka az 1930-as világbajnokság után történtek voltak, amit a házigazda Uruguay nyert meg Argentína ellen, ám a vesztes fél részéből bundával vádolták a vb-győztest, a botrány miatt pedig csak 1935-ben folytatódhatott a Copa sztorija, bár ekkor még nem így hívták a tornát. Egészen 1975-ig Campeonato Sudamericano de Selecciones (Dél-amerikai Válogatottak bajnoksága) névre hallgatott, majd onnantól már Copa Américának hívták. Érdekesség, hogy az első három alkalommal, amikor ilyen néven futott a bajnokság, nem volt házigazda, helyette hosszútávon rendeztek csoportkört, majd oda-visszavágós párharcokból álló rájátszást, az egyhelyszínes megoldáshoz 1987-től tértek vissza. Innentől kezdve nagyrészt kétévente rendeztek, de később három, majd mostanában már a négyévenkénti megoldást választották. 

     Jelenleg is ezt az elvet követik, de voltak kilengések, mert például 2015 után 2016-ban is megküzdöttek a térség legjobbjai, mégpedig az Észak- és Közép-amerikaiakat magában foglaló CONCACAF társszervezésében. Ekkor az első esemény és a CONMEBOL alapításának 100 éves évfordulója miatt történt mindez, innentől kezdve pedig mindig az Eb-vel egyszerre rendeztek. 

     A második 16 csapatos esemény következik

     A CONMEBOL-nak csak 10 tagja van, ezért a minőségibb torna érdekében sokszor hívtak meg vendégeket. A legtöbbször persze a CONCACAF tagjait részesítették előnyben, így nem meglepő, hogy 2016-ban is velük fogtak össze. Akkor az Egyesült Államok volt a házigazda és a korábbi szokásoktól eltérően nem kettő, hanem hat országot hívtak meg, ezúttal viszont kicsit más a helyzet. Az USA, Mexikó, Panama és Jamaica annak köszönheti helyét a 2024-es Copán, hogy bejutottak a CONCACAF Nemzetek Ligájának elődöntőjében, Kanada és Costa Rica pedig a részvételért vívott rájátszásban diadalmaskodott Trinidad és Tobago, valamint Honduras ellen. 

     Közülük került ki a házigazda is, amely egyébként Ecuador lett volna, de az ország gazdasági nehézségekre hivatkozva visszalépett a rendezéstől, Peru és az Egyesült Államok viszont érdeklődött, végül utóbbira esett a választás. 

     Csoportok és lebonyolítás

     Négy darab négy fős csoportba osztották be a csapatokat és mindegyikből az első kettő megy majd tovább a negyeddöntőkbe, melynek győztesei az elődöntőkben találkoznak, akik pedig ott is sikerrel járnak, a Miamiban található Hard Rock Stadionban csaphatnak össze a fináléban. Ez az egyik helyszín a 14-ből. A 2024-es Copa Américán az alábbi csoportok jöttek össze: 

     A-csoport: Argentína, Peru, Chíle, Kanada

     B-csoport: Mexikó, Ecuador, Venezuela, Jamaica

     C-csoport: Egyesült Államok, Uruguay, Paraguay, Bolívia

     D-csoport: Brazília, Kolumbia, Paraguay, Costa Rica

     Esélyek 

     A legtöbb trófeával eddig Uruguay és Argentína rendelkezik, akik 15 alkalommal diadalmaskodtak és alighanem ezt a számot növelni szeretné mindkét ország, az argentinok már csak azért is, mert ők a címvédők és két éve világbajnokok lettek, így hát folytatnák a sikersorozatot. Ami a szorzókat illeti, előzetesen őket adják a legesélyesebbnek, az Unibet 2.75-öt tett melléjük, de nem sokkal magasabb az odds a második legesélyesebb Brazília mellett sem, akik 3.25-öt kaptak az említett fogadóirodától. Uruguay sikere már hatszoros pénzt fizetne, ha pedig Kolumbia vagy a házigazda USA emelhetné magasba a trófeát, már 13-szoros nyereménnyel számolhatnánk. A világranglistán elfoglalt pozíciók alapján egyébként szintén ez az ötös áll a legjobban. 

     Ne hagyd ki a nyár egyik legizgalmasabb futballeseményét!

     Jön a Copa América 2024-es kiadása, mely a második olyan lesz, ahol 16-an vesznek részt, összességében pedig már 48. alkalommal kerül sor a rangos tornára. Ezt az utóbbi években megszokottak szerint a foci Eb-vel szinte teljesen egyszerre rendezik, ám ez nem feltétlenül rossz hír a labdarúgás szerelmeseinek, hiszen így duplán van miért izgulni, ráadásul ez még több fogadási lehetőséget jelent. 

     1. 32Red

      98 /100
      200%-os befizetési bónusz 32000 Ft-ig, 32 ingyen pörgetés
      18+| Egyszerre csak egy bónusz lehet aktív. Befizetési Bónusz: max. 32 000 Ft+32 ingyen pörgetést a Temple Tumble 2 Dream Drop játékon: tölts fel legalább 3.300 Ft-ot a számládra! Az ÁFSZ teljes szövege

     GYIK

     1. Mióta rendezik meg a Copa Américát? 

     Bár ekkor még más néven futott, 1916-ban került sor az első eseményre. 

     2. Hol és mikor kerül sor az idei tornára?

     Az Egyesült Államokban, mivel 2016-hoz hasonlóan ismét 16 csapat vesz részt a CONCACAF szövetségével való együttműködés részeként. A mérkőzéseket június 20. és július 14. között tartják.

     3. Melyik ország a legesélyesebb a trófea megszerzésére? 

     Jelenleg a Copa América és a világbajnokság címvédője, Argentína tűnik a legerősebbnek.