Hendikep mit is jelent?

Frissítve:

Hendikep

A gyakorlottabbak valószínűleg pontosan tudják, hogy mit is rejt ez a kifejezés, a kezdők vagy a laikusabbak pedig elég hamar érdeklődni kezdenek iránta. Nem véletlenül, hiszen a hendikep a sportfogadási szótár egyik alapvető szavának számít, tehát mindenképpen ajánlott tisztában lenni ennek a jelentésével. Alábbi írásunkban igyekszünk pontos magyarázattal szolgálni, hiszen sokakban felmerülhet a kérdés: vajon miért olyan fontos ez? Ha érdekelnek a további, különleges fogadási típusok, olvasd el az Arbitrázs jelentése a sportfogadásban és a DNB fogadás alapjai című cikkünket is!

Mit gondolsz válogatottunk Eb-teljesítményéről és a további fogadási lehetőségekről? Amennyiben kétségeid adódtak, olvasd el a Labdarúgó Eb negyeddöntők 2024 – hogyan és kire érdemes fogadni?, valamint a Magyarország kiesett – érdemes még fogadni az Eb meccsekre? című írásainkat és nem fogsz többé kételkedni, hogy van-e még esélyed a nyerésre!

Mi a hendikep és hogyan működik?

Először is, ami talán a legfontosabb, hogy tudjuk, mit jelent ez a szó, illetőleg miért éppen ezt használják az egyes fogadóirodák. Erre azért lesz szükségünk, mivel ebből már könnyen kiderül, pontosan, mi a hendikep jelentése a sportfogadás területén. Hivatalosan a hendikep egy angol kifejezésből eredeztethető, amely egészen pontosan a hand in the cap. Ha ezt szó szerint fordítjuk le, akkor azt jelenti, hogy kéz a sapkában, ami ugyan elsőre furán hangzik, ám rögtön értelmet nyer, amennyiben a sorshúzásra gondolunk. 

Utóbbival egy játékban a feleknek vagy versenyzőknek ezzel tulajdonképpen egyenlő feltételeket biztosítanak, az egyes sportfogadási eseményeknél megadott hendikepnek pedig ugyanez a célja. Egy fogadásnál ugyanis a hendikep lényege, hogy az esélyesebb versenyzőket, csapatokat a fogadási eseményen belül hátránnyal sújtják. Ha például egy labdarúgó csapat biztos esélyes, a rájuk kiírt szorzó pedig rettentően alacsony, akkor nekünk, mint játékosoknak jobban megérheti a hendikepek között szétnéznünk, ahol az ominózus együttes a játékon belül egy, kettő, esetleg ennél is több gólnyi hátrányból kezdi a mérkőzést. Ez persze a valóságban nem így lesz, de a fogadási ajánlaton belül ilyen módon tekintenek majd arra a csapatra, számunkra ezzel jobb szorzókat, továbbá jobb esélyeket biztosítva egy nagyobb nyereményre. Ennyi információ után talán senki sem lepődik meg azon, hogy amennyiben az Értelmező Kéziszótárban keressük meg a hendikep szó jelentését, akkor a hátrány, esetleg az akadály bukkan fel alternatívaként. 

20 000 Ft-os bónusz az Unibettől!
18+| 100% bónusz max. 20,000 Ft + 60 ingyen pörgetés a Temple Tumble játékhoz. Min. 4,000 Ft befizetés a pörgetéshez. Min. odds: 1.40. Megforgatási követelmények: Sport: 6x bónuszösszeg. Kaszinó és nyerőgépek: 25x bónuszösszeg.

Milyen típusai léteznek?

Fontos leszögezni, hogy a hendikepből többféle is létezik, ezért a folytatásban áttekintjük a legfontosabb tudnivalókat ezekkel kapcsolatban, hiszen az egyes sportfogadási oldalaknál is külön kategóriákban találjuk meg a hendikepek változatait. 

Európai hendikep

Ezzel a típussal legfőképpen a labdarúgó eseményeknél, valamint a jégkorong esetében fogunk találkozni. Habár hivatalosan alkalmazható más sportágak esetében is, ez ritkábban fordul elő, azonban abban az esetben, ha mégis erre a fajtára lenne igényünk másutt, akkor éppenséggel a rögbi, a kézilabda, a kosárlabda, a tenisz, esetleg a golf háza táján érdemes nézelődnünk. Mindenesetre ebben az európainak nevezett változatban a legfontosabb, hogy általában a végkimenetelre tudunk fogadni úgy, hogy a fentebb már említett módon némi hátrányba hozzák az esélyesebbeket, a gólok és a pontok tekintetében. Így akár fogadhatunk arra is, hogy az esélyesebb csapat a megadott hendikep ellenére, tehát mondjuk háromgólos hátrányból is győzni fog, de ezt beleszámítva a másik csapat sikerére, vagy éppen a döntetlenre is fogadhatunk. 

Lényeges azonban, hogy a hendikep lehet pozitív vagy éppen negatív is. Ez azt jelenti, hogy az adott csapat góljaihoz akár hozzá is adhatnak még valamennyit, vagy el is vehetnek belőlük. Így ha mondjuk a Real Madridnak +1-es hendikepje volt, a meccsét pedig 2-1-re nyerte, akkor az a fogadásunkat illetően 3-1-nek fog minősülni, de ha mínuszos előjelet alkalmaztak, vagyis -1 volt a hendikep, akkor hivatalosan 1-1-es döntetlen kapunk a fogadásunkat illetően. 

Ázsiai hendikep

Ez már egy kissé bonyolultabb az európai változatnál, ám nem jelenti azt, hogy ódzkodnunk kellene az ázsiai hendikeptől. Itt mindössze két kimenetel létezik a kínálatban, a hazai vagy a vendégsiker, viszont itt is van pluszos és mínuszos variáció az előjelet illetően. Mindkét esetben kaphatunk egész számú, félszámú, de akár negyedszámú hendikepet is. Az elsőre példaként említhetjük mondjuk a nullás vagy egyes hendikepet, a felesnél a -1,5, netán a +1-5 is felbukkanhat, míg a negyedesek közé tartoznak mondjuk a 0,25 és a 0,75 értékű hendikepek akár mínuszban, akár pluszban. Ez persze nem fedi le a teljes képet, ám így talán érthetőbb. Ami azonban ezeknek a felépítését illeti, az a legjobb, ha jobban belemegyünk a részletekbe és néhány példával prezentáljuk az ázsiai hendikep különböző variánsait, amelyek sok helyen, így a Tippmix hendikepjei között is megtalálhatunk.

  • -0,0/+0,0: mindkét esetben akkor mondhatjuk győztesnek a fogadásunkat, amennyiben az általunk kiválasztott csapat nyer, döntetlennél pedig a tét visszajár. 
  • -0,25/+0,25: mindkét verziónál nyerünk, ha győz az általunk választott csapat, döntetlennél pedig visszajár a tét fele, vagy pedig győztes lesz az egyik fele. 
  • -0,50/+0,50: itt már vannak nagyobb különbségek, mivel a pluszos változatban akkor is nyerünk, ha a csapatunk döntetlent ér el, a -0,50 esetében viszont csak a győzelem lesz jó számunkra. 
  • -0,75/+0,75: itt kezdjük a pluszossal, ahol a döntetlen esetében is kifizetnek minket, ám ha csapatunk kikap egy góllal, akkor a tét fele odavan. Ennél kissé kedvezőtlenebb a -0,75, mivel akkor nyerünk, ha a csapat is győzött legalább két góllal, egygólos siker esetén pedig a tét fele számít nyertesnek. 
  • -1,00/+1,00: mínuszban akkor járunk jól, ha nyert a csapat legalább két góllal, egy találatos előnynél pedig visszakapjuk a tétet. +1,00 esetén a szimpla győzelem vagy döntetlen is megfelelő, de még az egygólos vereség sem mondható rossznak, mivel ilyenkor visszajár a tét. 
  • -1,25/+1,25: pluszos előjellel itt is jó az egygólos vereség, hiszen a feltett tét felét számítják be nyertesnek, a döntetlen és a győzelem pedig mindenképpen megfelelő, mínuszban viszont csak az a jó, ha a választottunk kétgólos előnnyel nyert, az egygólos sikernél ugyanis már odavan a tétünk fele.
  • -1,50/+1,50: mínuszban kizárólag a kétgólos győzelem a jó, pluszban azonban még azt is sikerként könyvelhetjük el, amikor egyetlen góllal kikap a csapat. 

Az ázsiai összesítés

Mindenképpen szót kell ejteni erről is. Az összesítés lényege, hogy a tétünket a gólok mennyiségére rakjuk meg az ominózus sporteseményen. Itt is léteznek az egész, a feles, illetőleg a negyedes határok, de ezt figyelembe véve gyakorlatilag ugyanolyan fogadásról beszélünk, mint amikor mondjuk arra teszünk fel pénzt, hogy egy meccsen a gólok száma 2,5 felett, esetleg alatta lesz. Ha például arra fogadunk, hogy 1 felett lesz a találkozón a gólok száma, akkor minimum kettőnek kell születnie. Ha csak egy lesz, akkor visszajár a tét, gólok nélkül viszont sajnos búcsúzhatunk az erre szánt pénzünktől.

Így alkalmazzák a különböző sportágakban

Ahogyan az a fentiekből is kiderülhetett, a hendikep egy gyakorta használt módszer, de azért érdemes megnézni, mennyiben térnek el az ajánlatok a sportágakat illetően. Ehhez mi most a Tippmix alapkínálatát böngésztük át, mivel ott az európai, valamint az ázsiai hendikep is megtalálható az igazán népszerű sportágaknál. 

Labdarúgás

Példaként nézzük meg az angol elsőosztályú bajnokság, vagyis a Premier League egyik mérkőzését, amely Leicester és a Liverpool között zajlott le. Itt az európai hendikepnél egy és két találatra szóló hendikepeket találtunk, ezt azonban a teljes meccs mellett a félidőkre is megfogadhattuk, de még a szögletek számára is tettek hendikepeket. Ázsiaiból 0,5-től 1,5-ig terjedt a kínálat a határértékeket illetően, ennél azonban jóval nagyobb szabadságot kaptunk, ha ebben a kategóriában a gólszámra akartunk fogadni, mivel ott már 1,25-től 5,75-ig tartottak az értékek. 

Ázsiai hendikep példa: Leicester - Liverpool mérkőzés

Jégkorong

Ahogyan az már említésre került, a jégkorong esetében a labdarúgáshoz hasonló kínálatot kapunk, amennyiben a hendikepeket keressük, ami főként arra vezethető vissza, hogy a gólok számát tekintve itt sem kapunk kimagasló számot, mint mondjuk a kézilabdában. Ennél a sportágnál a példához a Finnország-Svédország világbajnoki csoportmérkőzés fogadási lehetőségeit néztük át, elvégre egy elég nagy rangadóról van szó, így a kínálat is bővebb szokott lenni ilyenkor. Különbségként felfedezhető, hogy itt az európai hendikepnél a harmadokra is voltak opciók, de a mínuszos hendikepeket is elérhetővé tették, a végkimenetelre és a különböző játékrészekre egyaránt, ázsiait viszont nem kaptunk. 

Ázsiai hendikep

Kosárlabda

A kosárlabda az egyik legnépszerűbb csapatsportág, amely egyben az egyik legkomplexebb is. Sajátossága, hogy pontokra játsszák, amelynek a mennyisége kifejezetten magasnak mondható. Ez a hendikepekre olyan szempontból volt hatással, hogy itt a pontokra teszik rá azokat, legfőképpen a csapatok pontszámára, de félidőnként, vagyis egészen pontosan az első két negyed és az utolsó két negyed tekintetében is megteszik ezt. Példaként megnéztük az észak-amerikai profi kosárlabdaliga, ismertebb nevén az NBA egyik találkozóját. A Denver Nuggetts-Los Angeles Lakers párharc egyik meccsén 1,5 és 5,5 közötti hendikepet kaptunk az 1. félidőre, míg a csapatok esetében a Lakersre +2,5 és +8,5 közöttit láttunk, ellenfelüknél pedig ugyanez az érték mínuszban volt értendő. 

Példa hendikepre: Denver Nuggetts - Los Angeles Lakers mérkőzés

Tenisz

Egyéni sportágról és egyedi szabályokról lévén szó, a hendikepet a fogadóirodák is másként értelmezik. Ha ugyanis teniszmérkőzésekről beszélünk, akkor főként a játékok számára lehet hendikeppel fogadni. A pontokra nem lenne értelme, játszmákból pedig általában maximum hármat játszanak le a felek, ez alól csak a grand slameken kivétel a férfiak tornája, ahol ez akár ötig is elmehet, mivel nekik ott három szettet kell megnyerni, de ez úgymond a kivétel, ami erősíti a szabályt. Pontosan ennek köszönhető, hogy általánosságban véve a szetteken belüli játékokat veszik figyelembe, illetőleg ezek összesített számát. Erre példa Novak Djokovic és Cameron Norrie találkozója a római ATP 1000-es tornáról, ahol 4,5-6,5 közötti értékekkel találkozhattunk, az előjel pedig attól függött, kiről volt szó. Djokovic esélyesként mínuszos hendikepeket kapott, Norrie neve mellett pedig pluszok szerepeltek. 

Különbségek a megjelenítésben 

Bár fentebb már kifejtettük a két fő típus jellemzőit, ebből pedig kiderültek a legfontosabb különbségek is, fontos megjegyezni, hogy az is sokat számít, az ajánlat miként van megjelenítve a fogadási kínálatban. Az ázsiai hendikep például sokszor AH-ként van feltűntetve (Asian Handicap), de az is árulkodó, hogy míg az európainál csak egész számokat láthatunk, addig az ázsiainál a negyedek és a felek is játszanak. 

A hendikepek előnyei/hátrányai

Mint mindennek az életben, úgy a sportfogadáson belül a hendikepeknek is megvannak a pozitívumai, valamint a negatívumai. Alapvetően azt lehet mondani, hogy a hendikepeket főként akkor éri meg alkalmazni, amennyiben elég nagy különbség jelentkezik két egyéni sportoló, netán két csapat között. Ilyenkor az esélyesebbre általában elég kicsi szorzókat kapunk, vagyis jelentős összeget kellene beáldozni a fogadásunkra ahhoz, hogy nagyot szakíthassunk, így azonban egy jobb lehetőségekhez jutunk. A hátránya viszont az, hogy itt egy eléggé mesterséges dologról van szó, amelynek megvannak a kockázatai. Hiába tűnik biztosnak például a Manchester City sikere egy jóval gyengébb ellenféllel szemben, arra azért nem vehetünk mérget, hogy automatikusan két-három találattal többet szereznek majd. 

Hogyan válasszuk ki a megfelelő hendikepet? 

Erre olyan szempontból nehéz választ adni, hogy a különböző sportágak eseményei más-más stratégiákat követelhetnek meg, ráadásul az sem teljesen mindegy, hogy egy európai vagy egy ázsiai hendikepről van szó. Utóbbi bonyolultabb és a haladóknak ajánlott inkább, így ott kezdetben biztosabb az, ha kipróbáljuk az úgynevezett Draw No Bet opciókat, vagyis az olyanokat, amelyeknél döntetlen esetén visszakapjuk a tétet, de ahol a tét fele visszajár, esetleg nyertesnek számít, az szintén jó kezdet lehet.  

Összegzés – Hendikep

A hendikep az egyik leghagyományosabb, egyben az egyik leggyakrabban használt fogadási forma, amely igyekszik kiegyenlíteni az esélyeket, ahogyan arra az elnevezés is utal. Ha esetleg fogadni szeretnénk egy eseményre, de a szorzók alapján értelmét vesztené a dolog, akkor mindenképp érdemes vetni néhány pillantást a különböző hendikepes lehetőségekre. Ezt akkor is érdemes megtenni, ha például magabiztosan azt érezzük, hogy egy csapat viszonylag nagy különbséggel szerezheti meg a győzelmet. 

Hallottál már az ingyenes fogadás lehetőségéről? A Freebet, azaz ingyenes fogadás című írásunkból megtudhatsz róla minden fontosat!

GYIK

Az európai verzióban csak egész számokkal dolgoznak, többnyire gólszámra, pontszámra, vagy végkimenetelre fogadhatunk, miközben több fogadási kimenetel létezik, ellentétben az ázsiai alternatíváival, ahol csak pusztán kettő van. Utóbbiaknál félszámokkal és negyedszámokkal is találkozhatunk, adott esetben pedig a tétünket, illetőleg annak a felét is visszakaphatjuk.

A legjobb az, ha biztosak vagyunk a dolgunkban. Labdarúgásnál például, ha nagyobb különbségre számolunk, egy jó európai hendikep könnyen a segítségünkre lehet. Érdemes képben lenni a kiválasztott sporteseménnyel, illetőleg azzal is, mennyire specifikusak a hendikepek a sportágaknál, mivel itt kialakulhatnak kisebb különbségek.

Az alacsony szorzók ellensúlyozására nagyszerű lehetőséget ad egy jó hendikep, de akkor is, ha biztosak vagyunk abban, hogy milyen gólszám, pontszám, vagy különbség alakul ki az eseményeken. Ez azonban mind olyan dolog, amelyben benne van a kockázat, miközben az ázsiai hendikep nem feltétlenül ajánlott a kezdő sportfogadóknak, ha sikerélményeket gyűjtenének, vagyis érdemes némi tudást és tapasztalatot felhalmozni ezzel kapcsolatban.