Kajak-kenu fogadás kezdőknek – hogyan álljak neki?

Frissítve:

Kajak-kenu fogadás kezdőknek

A kajak-kenu az egyik leghagyományosabb sportág az olimpián is kiemelt figyelmet kap, így nem véletlen, hogy a fogadóirodák kínálatában sokszor megtalálható. Érdemes tehát figyelemmel kísérni az eseményeket, például a 2023. június 15-17. között Szegeden rendezendő II. Felnőtt, U23, Ifjúsági és Para kajak-kenu Válogató és Para kajak-kenu Magyar Bajnokságot, vagy éppen a közelgő krakkói Európa Játékokat, ahol szintén helyet kapott a sportág programjai között. Sokakban felmerülhet azonban a kérdés, vajon mire kell figyelni, ha kajak-kenura fogadnánk? 🤔

Ezt kell tudni a kajak-kenuról

Azt szokták mondani, új nézők mindig érkeznek az egyes sportágakhoz, ez pedig főként az olyanokra igaz, amelyek az ötkarikás játékok programját erősítik, hiszen ekkor olyan emberek is leülnek a képernyők elé, akik egyébként nem tartoznak a legvérmesebb sportrajongók közé. A kajak-kenu versenyek is ebbe a kategóriába sorolhatók, annál is inkább, hogy már az 1936-os berlini nyári olimpián is felkerült a kínálatba, azóta pedig egyszer sem tették ki onnan. Ezt jól példázza, hogy bár az említett sporteseményen még csak a férfiaknak rendeztek versenyt, az 1948-as londoni játékokon már a hölgyek mezőnye is megmutathatta magát a közönségnek. 

1992-ben Barcelonában a síkvízi mellé már a vadvízi szakág is csatlakozott, ami szintén mai napig része az olimpiáknak, igény tehát van erre a sportágra, amelynek eredetije, ahogyan a nevében is benne van, kétféle hajótípust foglal magában. Mindkettőt külön csoportokra bontják, így tehát a kenusok sosem versenyeznek a kajakosokkal, viszont ennek ellenére is változatos ez a sport. Egyrészről különböző távokon mérettetik meg magukat a résztvevők, másrészt a hajókból is többféle van, léteznek egy emberes változatok, de olyanok is, amelyek direkt kettő, esetleg négy emberre vannak szabva. Utóbbiaknál már igazi csapatmunkára van szükség, elvégre összehangolt működésre kell ahhoz, hogy az egységek sikeresek legyenek. 

Fontos persze jellemezni is ezeket, az érthetőség kedvéért. A kajak alapvetően egy zárt hajó, amelyben ülni szoktak, a benne lévő ember pedig egy olyan evezővel irányítja, amelynek mindkét végére került toll. A versenykajakban az egyes versenyszámoknál a pontos táv mellett (ez 200 métertől 10 ezer méterig terjed, időnként pedig váltószámok is láthatók), a K-1, K-2, K-4 jelzésekkel is találkozhatunk, amelyek arra utalnak, hány személyes hajókról van szó. 

Ugyanezt a kenu esetében a C-1, esetleg a C-2 jelzésekkel jelölik, hiszen a kenuból egyes, illetőleg kettes változatokat láthatunk a versenypályákon. Nem nehéz felismerni ezt hajótípust, hiszen egy nyitott hajóról beszélünk, amelynek csúcsosak a végei, a kenuban pedig térdelő állásban láthatjuk a sportolókat, akik egytollú lapáttal hajtják a hajót menetiránnyal megegyező irányban, és mindig az egyik oldalt. Amennyiben ketten vannak a kenuban, akkor a két sportoló ellentétes oldalon evez, ami pedig a távokat illeti, ez itt is a sprintnek mondható 200 métertől az egészen megterhelő 10 ezer méterig terjedhet. 

A kajak-kenu népszerűsége

Általánosságban véve azt lehet mondani, hogy főként azoknál a nemzeteknél számít igazán népszerűnek ez a sportág, amelyek kifejezetten sikeresek tudtak lenni eddig. Ide tartozik Magyarország is, ahol túlzás nélkül állíthatjuk, hogy Szeged lett a sportág egyik központja, mivel a Maty-éri versenypálya, amely hivatalosan a Szegedi Olimpiai Központ névre hallgat, a világ egyik legminőségibb helyszínének mondható. Nem véletlen, hogy a világkupa mezőnye rengetegszer ellátogatott már ide, de Európa-bajnokságok és világbajnokságok helyszínéül is többször szolgált már. 

Hazánk mellett egyébként Németország, Csehország, Szlovákia, Spanyolország, de még az olyan északi országok, mint Svédország, Norvégia, vagy Finnország is egészen erősnek mondhatók, akárcsak Új-Zéland, esetleg Kína, de a sort még folytathatnánk. Ez ugyanis csak néhány volt azokból az országokból, ahol komoly hagyománya van a kajak-kenu versenyeknek és jelentős eredményeket értek el az elmúlt néhány évtizedben. Összességében tehát globálisan sokan tisztában vannak a jelentőségével, éppen ezért a sportfogadási kínálatban is helyet kap, sportfogadóként viszont némileg más megközelítést kíván meg, mint a legtöbb sportág. 

A kajak-kenu fogadás alapjai

Ami a kajak-kenu fogadás szabályait illeti, mielőtt bármekkora összeget feltennénk, jobb tisztában lenni az alapokkal. Az egyértelmű, hogy többnyire a fogadóirodák is a nyári olimpiai játékok időszakában adnak több lehetőséget a fogadni vágyóknak, így jövőre a párizsi játékokon is számítani lehet majd erre, ám nem muszáj addig várni az érdeklődőknek. 

A kajak-kenu fogadás általános jellemzői

Ebben a sportágban kicsit hasonlóan kell gondolkodnunk, mint mondjuk a motorsportok esetében, vagyis alapvetően annak megfelelően alakítják ki a fogadási kínálatot, hogy az egyéni sportolók, továbbá az különböző egységek is helyezéseket érnek el. Ennek alapján arra is fogadhatunk, ki milyen helyen ér be a célba, ki végez előrébb vagy hátrébb, de a győztesre, esetleg még a lehetséges dobogósokra is megtehetjük az általunk kigondolt téteket. 

Kajak-kenu fogadás kezdőknek

A leggyakoribb típusok, ha kajak-kenu fogadásról van szó 

Mint ahogyan az fentebb már említésre került a kajak-kenu versenyek esetében többnyire a helyezésekre tudunk pénzt feltenni, ám a rend kedvéért vegyük végig a rendelkezésre álló opciók közül a leggyakoribbakat. Ezekkel ugyanis elég sokat fogunk találkozni, ha esetleg úgy döntenénk, hogy fogadást kötünk a versenyszámok valamelyikére. 

  • Fogadás a győztesre

Ez a legsűrűbben előforduló lehetőség a kajak-kenu esetében, hiszen minden egyes versenyszámnak lesz egy győztese, így mondhatni ennek megléte magától értetődő. Alapvetően egyébként sportfogadóként számunkra is ez a legkézenfekvőbb döntés, hiszen legyen szó bármilyen versenyszámról, amely az adott fogadóiroda kínálatának részét képezi, erre mindig számíthatunk. Itt ráadásul sokszor feltűntetik nekünk szinte az egész mezőnyt, nem csak az esélyeseket, tehát akár nagyon jó szorzókat is kifoghatunk. Ez annál is inkább így van, hogy bizonyos számokban elég nagy a rivalizálás, de időnként persze meglepetések is születhetnek, elvégre a döntők általában nyolc főt számlálnak, szóval a választék miatt nem kell majd aggódnunk. 

  • Helyezésre való fogadás 

Amennyiben a gyakoriság alapján nézzük a dolgokat, akkor ez az opció a második helyen áll a képzeletbeli ranglistán. Egyes számoknál ugyanis a fogadóirodák esélyt kínálnak erre is. Nagyrészt az egyes indulók mellé három, esetleg négy választási lehetőséget szoktak adni, így például arra, hogy az adott versenyző, vagy egység az első, a második, a harmadik, esetleg valamilyen más pozícióban zár. Az sem szokatlan azonban, hogy a versenyzők, párosok, illetőleg a négy főből álló egységek neve mellett egy 1-5. feliratot látunk, ami arra utal, hogy az első és az ötödik hely között fognak végezni. Az ilyesmire azért éri meg fogadni, mert kisebb eséllyel bukjuk el a feltett tétet, ugyanakkor némileg hátrányt jelent, hogy általában a szorzók is alacsonyabbak ebben az esetben. 

  • A dobogós fogadás 

Minden kajak-kenu számban osztanak érmeket, így a top3-ra való fogadás sokszor megjelenik a legnépszerűbb számoknál. Ez persze akkor is előfordulhat, ha egy elég kiegyenlített mezőnyről beszélhetünk, szóval biztosan találkozni fogunk ilyen típussal is a közeljövőben. Ezzel kapcsolatban érdemes megemlíteni, hogy láthatunk majd olyat, amikor egy-egy indulónál az a kérdés, hogy felfér-e a pódiumra vagy sem, de olyat is találhatunk a későbbiek során, ahol ugyanezt csak úgy jelölik, hogy 1-3. helyig végez-e valahol? Bár többségében az utóbbit használják, nem kell meglepődni, ha esetleg az előbbi megfogalmazás is szembejön valamelyik online irodánál. 

  • Kombinált fogadások

Mint minden más sportágban, itt is jól járhatunk azzal, ha kombinációt kötünk, ez pedig semmivel sem bonyolultabb a többi fogadásnál. Könnyedén összeállíthatjuk a nekünk megfelelő szelvényt, így például akkor, ha különböző versenyszámokból válogatunk, de olykor kötéstiltás nélkül arra is lehetőség adódik, hogy ugyanazon számon belül fogadjunk egynél több dologra. Példaként említhetjük bármelyik verseny kajakosai közül a férfi K-1 fináléját. Ha biztosak vagyunk abban, hogy ki nyeri meg, de abban is, hogy valamelyik másik versenyző tutira dobogós lesz, esetleg a legjobb öt között zár, akkor ezekből már egy kettes kötést nyugodtan összeállíthatunk. 

Hogyan vágjunk bele kezdőként? 

Ami azt illeti, a kajak-kenu fogadás nem egy ördögtől való dolog, tehát azok is nyugodtan megpróbálkozhatnak vele, akik egyébként csak ritkán teszik kockára pénzük egy részét a sporteseményeken, vagy esetleg nem feltétlen jártasok ebben a sportágban. 

A stratégia itt is fontos 

Bár a kajak-kenu versenyek könnyedén érthetők, nincsnek túlbonyolítva és hála az égnek viszonylag sok információt találhatunk róluk a különböző sajtóorgánumoknál, illetőleg a szövetségek hivatalos oldalain, azért azt senkinek sem tudjuk ajánlani, hogy feleslegesen kockáztasson. Ahogyan más sportágaknál, úgy itt is érdemes utánanézni a dolgoknak, valamelyest képben lenni, elvégre így jóval nagyobb eséllyel nyerhetünk. Mint arról korábban már szót ejtettünk, a győztes kiléte mellett az egyes helyezésekre és a dobogósokra is fogadhatunk. Igaz ezek a lehetőségek alacsonyabb oddsokat kínálnak számunkra, nem kell emiatt rögtön nagy tétben gondolkodnunk. Az említett alternatívák akkor is hasznosak lehetnek, ha csak szeretnénk kiegészíteni a szelvényünket, de ha elég magabiztosak vagyunk, akkor szintén jó taktika lehet, ha ezekből állítunk össze egy egészen pofás kombinációt. 

Kajak-kenu fogadás kezdőknek

A tájékozottság aranyat érhet

Vannak szerencsés alkatok, akik akkor is képesek nagyot szakítani egy sportfogadással, ha nem is igazán értenek a dolgokhoz, ám hosszabb távon jobb egy kicsit jártasnak lenni a témában. Nem kell megijedni akkor sem, ha esetleg valaki korábban még nem foglalkozott a kajak-kenuval, mivel elég sok lehetőségünk van a kellő információk beszerzésére. Ahogyan már mondtuk, Magyarországon például kifejezetten népszerű ez a sport, nagy hagyományokkal rendelkezik, ezáltal a nyomtatott újságokban, de az online hírportálokon egyaránt sokat foglalkoznak vele. Időnként még a sportfogadásra szakosodott oldalak is egészen mély elemzéseket készítenek, ám ezek főként akkor teszik ezt meg, ha valamelyik nagyobb világesemény közeledik, hiszen ilyenkor a fogadóirodák is jobban készülnek. 

Ha szeretnénk elcsípni a legjobb szorzókat, akkor érdemes abban is előre tájékozódni, hogy mikor, milyen versenyeket rendeznek, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség weboldalán például egy minden igényt kielégítő naptárt találunk ehhez, de ugyanitt híreket is szolgáltatnak számunkra. Ha pedig már megvannak a megfelelő forrásaink, akkor indulhat is a kutatómunka, ahol fontos figyelembe venni a közelmúltban született eredményeket a sportolók aktuális formája miatt. Abban az esetben, ha erről van részletesebb információnk, akkor a versenyek időjárási körülményeit is feljegyezhetjük, miután ezek is befolyásoló tényezők lehetnek, de azzal is jobb tisztában lenni, hogy az általunk kiválasztott versenyszámbam, mely nemzetek tartoznak az élvonalba. 

Nem érdemes kihagyni  

A sportrajongóknak tényleg csak ajánlani tudjuk azt, hogy kövessék a kajak-kenut, de fogadási lehetőségnek is kiváló lehet. Rengeteg izgalmas versenyt láthatunk a síkvízi pályákon, amelyek könnyedén követhetők és érthetők, akár a helyszínen, akár a televíziók képernyői előtt drukkolunk kedvenceinknek. A múltban ráadásul megannyi magyar sikernek örülhettünk, így tehát nem meglepő, hogy a hazánkban elérhető fogadóirodák is viszonylag sok választási lehetőséget kínálnak nekünk. Ezekkel ráadásul időnként egész szép summát tehetünk zsebre, ha ügyesen játsszunk, megérteni pedig egyáltalában nem nehéz, ugyanakkor ajánlott tájékozódni, mielőtt bármennyi pénzt feltennénk. 

GYIK 💡💡💡

Akár a kajakosok, akár a kenusok versenyeit tekintjük át, alapvetően a különböző versenyszámok győzteseire tudunk fogadni a legtöbbször, ám sok esetben van más választási lehetőségünk is. Tétjeinket megtehetjük például arra, hogy kik állhatnak majd fel a dobogóra, de a helyezésekre is többféle módon fogadhatunk.

Ennél a sportágnál sem nehezebb a fogadás, mint mondjuk másutt. Ugyanúgy fogadhatunk egyesével is a győztesekre, a dobogósokra, vagy arra, hogy a sportolók hányadik helyen érnek majd célba, de ahogyan más esetben, úgy itt is összeállíthatunk kombinációkat. A hatékonysághoz érdemes tisztában lenni az erőviszonyokkal, illetőleg eleinte jobb, ha biztosra megyünk. Érdemes kezdetben olyanra fogadni, amire nagyobb esély kínálkozik, hiszen a többféle alternatívának hála bőven van lehetőségünk alacsonyabb szorzókból is összerakni egy egészen nagy értékkel bíró szelvényt.

Akárcsak más sportágaknál, a kajak-kenuról is bőven találunk anyagokat az írott sajtóban, valamint az online portálokon egyaránt. Ha elég sok a fogadási lehetőség, akkor a sportfogadással kapcsolatos oldalak is nagy segítséget jelenthetnek, vagyis azért biztosan nem kell aggódnunk, hogy kevés lehetőségünk lenne kibővíteni az ismereteinket. A közelmúltban elért eredményekkel, továbbá a mezőny általános összetételével jobb, ha tisztában vagyunk, de az eseményekről szóló híreket is ajánlott átböngészni. Innen akár azt is megtudhatjuk, küzd-e sérüléssel valamelyik sportoló, ami sokat számíthat, akárcsak a várható időjárási körülmények.