Megbundázott meccsek fogadása

Hungary

Legális fogadóirodák Magyarországon

Rugalmasság, kényelem

Frissítve:

A bundázás valószínűleg minden sportrajongót lenyűgöz. Hogyan lehetséges ez egyáltalán, ki és miért állítja be a mérkőzéseket? És lehet-e megbundázott meccsekre fogadni?

A mérkőzések bundázása

A bundázás nem korunk jele – a bundázás valószínűleg a sport és a kapcsolódó fogadások kezdeteire nyúlik vissza. Azt is gondolhatnánk, hogy most, hogy mindent rögzítenek, a mérkőzések manipulálása nagyon nehéz, sőt lehetetlen. És mégis.

Megbundázott meccsek fogadása

Bunda és a fogadások

A sportfogadók piaca rontja el a sportot és okozza a bundázást? Nem – az emberi kapzsiság az, ami egy egyszerű játékból patológiát csinált. Emlékezzünk arra, hogy a fogadás baráti ugratásként született arra, hogy ki a jobb – és aki tévedett, annak “büntetést” kellett fizetnie.

A bundázásnak számos mellékszála van, és minden egyes ilyen eset kissé más, amiről mindjárt szólni fogunk. A legfontosabb kérdés számunkra azonban ezen a ponton az lesz: fogadhatunk-e megbundázott mérkőzésekre?

Hogyan lehet felismerni egy manipulált mérkőzést?

Persze, minden alkalommal, amikor a csapatod veszít, vagy a játékosod verekedik, azt mondod, hogy “a bíró egy balfék” vagy “ez egy bunda volt”, igaz? Persze ez csak egyfajta morgás, amit az érzelmek és az a tény diktál, hogy a szelvényed átment az iratmegsemmisítőn. Az a tény, hogy a favorit elvesztette a mérkőzést, nem jelenti azt, hogy mocskos tisztátalan erők játszottak közre.

A bundázás felderítésének egy másik, nem triviális módja, amelyet főként a sportszervezetek tisztviselői használnak, a… fogadás. Ha minden észszerűség ellenére a favorit győzelmének esélye nő, míg az ellenfélé csökken, és hirtelen rengeteg fogadás érkezik a döntetlenre vagy a 2 góllal/ponttal történő győzelemre, akkor egyértelmű, hogy valami történik….

Hogyan lehet felismerni a bundázást? Először is a játékosok és/vagy játékvezetők furcsa, gyanús viselkedésének megfigyelésével. A sportvilág legnagyobb és legtöbbet emlegetett botrányai Olaszországban, valamint Dél-Amerika és Ázsia néhány országában történtek, de ez nem jelenti azt, hogy más régiók mentesülnek a tisztességtelen eredményektől.

Ki rendezi a mérkőzéseket?

Nem az a helyzet, hogy a mérkőzéseket mindig ugyanaz az embercsoport rögzíti. Néha maguk a játékosok, akik (a törvény ellenére) a saját mérkőzésükre fogadtak, és mindent megtesznek a győzelemért (a fogadás győzelméért, nem a mérkőzéséért), néha pedig a játékvezetők – ugyanezen okokból, bár sokkal gyakrabban azért, mert ők kapnak, khem!, egy extra kifizetést a cselekedeteikért. Kitől? Leggyakrabban, különösen Olaszországban és Kínában, a maffiától, és ez általában így történik. Akár egy játékos, akár két játékos, akár az egész csapat, akár a játékvezető vagy a bíró vagy a bírók adják el a meccset, általában azért, mert a maffia nagyon konkrét pénzösszegeket ajánl fel, és/vagy következményeket, ha nem tesznek eleget a szíves kérésnek.

Bizonyára kíváncsi vagy arra, hogy vajon meg lehet-e állítani az efféle gyakorlatot, meg lehet-e büntetni a bűnösöket? Elméletileg igen, de ahogy az alábbi példákból látni fogod, ördögien nehéz elkapni bárkit, és bárkinek bármit is bizonyítani.

A legtöbb teltházas mérkőzés

Nézzük a legkézenfekvőbb és gyakran bizonyított eseteket a teltházas mérkőzésekről, beleértve a nagyon magas színvonalon játszott meccseket is! A legtöbb példa a labdarúgás területéről származik, és nem véletlenül: ez a legnépszerűbb és egyben a legtöbb pénzt hozó sportág. És ahol a nagy pénz van…

Üzbegisztán – Japán: selejtező a 2010-es világbajnokságra

Kezdjük egy olyan mérkőzéssel, amelytől kevesen várnák el a játékvezető felháborító kivételezését. Hogy érti azt, hogy megpróbálnak manipulálni egy világbajnoki selejtező mérkőzést? Őrület! Muhsen Basma úr azonban úgy döntött, hogy megpróbálja segíteni az üzbég csapatot, és minél több kedvezőtlen döntést hoz Japán ellen. Még akkor is, ha az edzőt magának kell visszaküldenie az öltözőbe…

Nigéria – Skócia: barátságos mérkőzés 2014-ben

Ez csak egy barátságos mérkőzés volt, de valaki mégis meg akarta bundázni. A híres felvétel, amelyen a kapus lenyűgözően zsákol a saját hálójába, nem hagy kétséget afelől, hogy valami bűzlik, és az egyáltalán nem a térdig érő zokni volt… A brit rendőrség gyorsan intézkedett.

Juventus – Serie A: 2004-05-ös idény

Ó, micsoda csattanó volt, amikor az olasz ügyészség valóságos bombát dobott a napsütötte Olaszországban a legfelsőbb osztály topklubjaira! A Luciano Moggi és Antonio Giraudo menedzserek és a játékvezetők közötti, a bírók egyes mérkőzésekre való kijelöléséről szóló lehallgatott beszélgetések lavinájának kezdetét jelentették. 2006-ban olyan ítéleteket hoztak, amelyekkel nemcsak a Juventust, hanem a Milant, a Fiorentinát, a Laziót és a Regginát is sújtották. Számos fellebbezés után néhány csapatot végül megfosztottak a következő szezonra vonatkozó pontjaiktól, pénzbüntetéssel, a Bajnokok Ligája és az európai kupák versenyéből való kizárással, a Serie B-be való visszasorolással és nézők nélküli mérkőzésekkel.

Viana – Chapadinha: 2. brazil bajnokság 2009-ben

Brazília: napsütés, pálmafák, szamba, futball és… egy hihetetlen ügy a 2. ligában. A 11:0-ás eredmény önmagában is elképesztő, de az, hogy a találkozó ilyen sok góllal ért véget, már egy másik történet. Mert mennyi az esélye annak, hogy valaki kevesebb mint 10 perc alatt 9 gólt lő egy ellenfél ellen? És mégis. Pontosan 11 gól kellett a Viana feljutásához, amikor 10 perccel a mérkőzés vége előtt (amelyen már 2:0-ra vezettek) kiderült, hogy legnagyobb riválisuk, a Motoros Klub 5:1-re megnyerte a meccsét. Meg lehet csinálni. A chapadinha-iak bátran ellenálltak a levegőben, és helyet csináltak Viana-i társaiknak a gól felé vezető úton. És puff, 11:0, Viana továbbjutott. Pontosan az ütemterv szerint.

Nikolay Davydienko – Martín Vassallo Argüello: ATP Sopot 2007

Bizarr teniszmeccs Sopotban, amelynek nem éppen tiszta pályáját a teniszhatóságoknál jelentette… a bukméker Betfair. Bár Davydienko egyértelmű favorit volt (akkoriban a világranglista 4. helyén állt), hihetetlenül sokan fogadtak a vereségére. Alig 6 perccel a mérkőzés kezdete után a bukméker kapcsolatba lépett az ATP-vel, és tájékoztatta őket a gyanújáról. Eközben Davydienko 6:2-re nyerte az első szettet, és a mérkőzés megnyerésének esélye tovább nőtt a vereségére tett fogadásokkal. A második szettet elveszítette, és közben többször is szünetet kért a fájós bokája és lába miatt. A harmadik szettben: a kréta. A Betfair, nevéhez hűen, tisztességesen és becsületesen járt el, és… törölte az összes fogadást a mérkőzésre vonatkozóan, különösen, mivel kiderült, hogy néhány fogadást összekapcsolt számlákról kötöttek meg. De hogyan tovább? Egy nagyon hosszú és fáradságos nemzetközi vizsgálat. Davydenkót magát tisztázták minden vétkesség alól, de hivatalosan elismerték, hogy senkinek sem sikerült ellenőrizni a telefonhívásait…

Alekszandr Dolgopolov – Thiago Monteiro: ATP Winston Salem 2017

Egy másik hasonló példa a tenisz világából az ukrán Alexander Dolgopolov és a brazil Thiago Monteiro párharca. A világranglista 114. helyén álló Monteiro váratlanul, kevesebb mint egy óra alatt legyőzi a 63. helyen álló Dolgopolovot (6:3, 6:3), és a bukmékerek már órákkal a mérkőzés kezdete előtt leállítják a gyengébbik brazilra tett gyanúsan nagy téteket. Az ilyen esetekkel foglalkozó Tennis Integrity Unit (TIU) felvette a kapcsolatot a gyanút keltő bukmékerekkel, és vizsgálja az eset körülményeit.

FC Berdjanszk, FC Lozovatka, Tavria-SKIF Rosdol, Melitopol Cherry: Ukrán Liga 2020

Valójában nem arról van szó, hogy a fenti csapatok mérkőzéseit megbundázták volna. Senki nem fizetett senkinek azért, hogy a lapok csak egy irányba mutassanak, a gólokat nem ismerték el, és a játékosok nem jöttek ki a mosdókból. Ezek a mérkőzések egyáltalán nem is zajlottak le, de a bukmékerek nemcsak fogadásokat írtak ki rájuk, hanem… úgy is rendezték őket, mintha lett volna eredmény! Hogyan lehetséges ez egyáltalán? Nos, a 2020-as COVID-19 világjárvány idején a sportszervezetek túlnyomó többsége lemondta az összes eseményt és mérkőzést, hogy ne tegye ki a közönséget, a sportolókat és a rendezvények személyzetét a veszélyes vírusnak. Nem volt ez másképp az Ukrán Labdarúgó Szövetségnél sem, amely elrendelte, hogy további intézkedésig minden mérkőzést függesszenek fel. Úgy tűnik, a hír nem jutott el minden érdekelt félhez, amit a botrányban később érintett bukmékerek által használt platformot üzemeltető ügyes szakemberek kihasználtak. A platformnak dolgozó profi fogadók úgy döntöttek, hogy úgy tesznek, mintha a mérkőzések zajlanának, mintha ők maguk is ott lennének, és valós időben adnák be az adatokat a platformra, kiszámítva és kiadva az oddsokat. A platformot használó bukmékerek elérhetővé tették a fogadásokat, amelyeket a sport szárazsága alatt több ezer játékos önként tett meg… Az egész kellemetlen kavarodás visszafordítása igazi rémálom volt mindenki számára.

Mely sportágaknál vannak a leggyakrabban beállítva?

A legtöbb példát és esetet a labdarúgás hozza, különösen az alsóbb szinteken – ahol a játékosoknak és a bíróknak van a legkevesebb vesztenivalójuk és a legtöbb nyereményük a tisztességtelen cselekedetekkel. De a teniszmeccsek, vagy a boksz- vagy MMA-meccsek is nagyon sérülékenyek, vagyis azok a sportágak, ahol a lehető legkevesebb játékos vesz részt a bundázásban. Elvégre könnyebb elérni egy sportolót és alkut kötni vele, mint meggyőzni az egész csapatot, vagy rávenni egy-két játékost, hogy rontsa el a többiek játékát, és biztos legyen, hogy az eredmény a megbeszéltek szerint alakul (bár volt egy eset az olasz Lega Pro Prima Divisione-ban, amikor a kapus altatót szórt a csapattársai vizébe, hogy lomhábbak legyenek a pályán – komolyan, tényleg!).

A mérkőzéseket nem mindig korrupt okokból bundázzák meg. Néha a rögzített meccsek eredményei inkább egy riválisnak tett szívesség vagy stratégiai játék részét képezik.

Bundázás – de nem pénzért

A mérkőzéseken való bundázás kérdése is felmerül, de nem pénzért. Mi másért tenné ezt bárki is? Ennek több oka is lehet, nevezzük őket stratégiai okoknak.

Az egyik egy baráti szívesség. Tegyük fel, hogy 2 barátságos csapat fog egymás ellen játszani. Az egyikük a trófeákért játszik, a másikuk pedig bármiért, mert kevés a pont. Az a csapat, amelyiknek nem számít a győzelem, majd segít a barátjának a bennmaradásban. Ismert még az úgynevezett “pontosztozkodás”, egy olyan mérkőzés, amelyen mindkét fél “kiegyezik” a döntetlennel, hogy senki ne kerüljön hátrányba, hanem a győztes kerüljön ki.

Egy másik eset a stratégiai játékoké. Előfordulhat, hogy a selejtező- vagy csoportkörben egy csapat szándékosan játszik le egy ellenfelet, hogy a következő szakaszban egy másik, gyengébb ellenféllel találkozzon, és így biztosítsa helyét a ranglistán.

A fentiekhez hasonló esetek gyakoribbak, mint a kenőpénzért történő mérkőzés megbundázás. Tehát míg a pénzzel kapcsolatos bundázásokat lehetetlen megjósolni a mérkőzés előtt, az olyan helyzeteket, amikor a játékosok saját maguk vagy baráti csapatok számára szerveznek mérkőzéseket, el lehet kapni és profitálni lehet belőlük a fogadásokkal.

Hol lehet tátalálni a meccsek bundázására?

És mégis vannak emberek, akik fixekre fogadnak (vagy legalábbis: megpróbálnak fogadni rájuk) – honnan tudnak róluk? Közvetlen kapcsolatban állnak a maffiával? Néhányan valószínűleg igen, de ez csak egy kis százaléka azoknak, akik fogadni kezdenek a megbundázott mérkőzésekre.

Tehát: az internet. Ha beírsz egy releváns kifejezést egy keresőmotorba, rengeteg találatot fogsz látni – rengeteg linket és még rengeteg mást. Mint a gomba az eső után, úgy születnek Facebook-profilok és csoportok is, amelyek “biztosat”, “bundát” és minden mást kínálnak. Ha tehát a bundázással kapcsolatos információk ilyen könnyen hozzáférhetők, akkor miért nem járkálnak gazdag emberek minden sarkon, akik fogadásokból élnek?

Egy módja annak, hogy “levegőt adjunk el”

Tudod, hogy van ez a horoszkópokkal? Hogy egyeseknél beválik, amit olvasnak, és hisznek abban, hogy képesek megjósolni a jövőt, míg mások csak legyintenek, mert semmi sem történt velük abból, ami le van írva?

Hasonló módon működnek a magukat “Match Types”-ként vagy “100%-ig bevált”-ként hirdető weboldalak is, de szerzőik sokkal ravaszabb fenevadak, mint ahogy az első pillantásra látszik. Nos: írja az egyik, hogy vannak bizonyos típusai a bundázott meccsekre, és a részleteket “priviben” kapod meg. Vagy: azt írja, hogy vannak bizonyos típusai (pl. 1X2-ben a 2-re fogadni 3,75-ös szorzóval), és a mérkőzésről privát üzenetben értesülsz. És most ez: tegyük fel, hogy 60 ember reagál egy általános, titokzatos bejelentésre. Miután befizettek egy díjat a rögzített mérkőzésekre való fogadással kapcsolatos információkért (elvégre ezt nem ingyen fedik fel neked!), az érdeklődőket 3 egyenlő csoportba osztják. Az egyik csoportot arra utasítják, hogy egy hármas piacon az 1-esre fogadjon, a második csoportot az X-re, a harmadikat pedig a 2-esre. Természetesen csak az egyikben lesz nyertes, de ez a 20 ember marad az informátoránál, mert azt hiszi, hogy valóban jó kapcsolatai vannak. Persze 40 játékos ki lesz akadva, de a szélhámos megdolgozott a pénzéért, és bármikor meg tudja magyarázni, hogy miért nem jött össze (hogy nem az ő hibája volt, hogy az alulfizetett játékvezető visszalépett, hogy ő maga bukott rajta – mindegy), de ez a 20 nyertes szívesen fizet majd egy újabb “biztos fogadásért”, és a szélhámos ugyanazt a taktikát fogja alkalmazni, mint korábban. Ezt addig fogja ismételgetni, amíg a dolgok forróvá nem válnak – ekkor vagy ő maga zárja be az oldalt, vagy pl. egy Facebook-adminisztrátor kitiltja, de ez nem jelent számára problémát: létrehoz egy másikat, amit egy másik sikeres profil folytatásaként fog hirdetni, több száz, nem, több ezer rajongóval! (Amit végül is senki sem fog ellenőrizni – mert hogyan?)

És így megy ez.

Mennyibe kerül egy bundázás?

A csalók különböző árakat énekelnek az “információikért”. Néha az első “típust” (ösztönzőként) körülbelül 6000 Ft-ért árulják. Általában azonban sokkal magasabb, több 10 ezres összegekről beszélnek, amelyek a “tuti dolognak” köszönhetően állítólag megtérülnek a játékos tárcájához.

És drágábbak is lehetnek…

Hogyan lehet fogadni a bundázásra?

Egyáltalán sehogy.

Feketelista a sportfogadóknál

Minden sportfogadó cégnek megvan a maga feketelistája azokról a játékosokról, akiket bundázással gyanúsít. Először is, az ilyen játékosokra szigorú korlátozásokat szabnak a tétekre vonatkozóan, megtagadják a nyeremények kifizetését, és idővel teljesen kizárják őket a játékból.

Mateusz Juroszek (az STS elnöke) egy érdekes történetet mesél el az Olek Wandzelnek adott interjúban. Egy bizonyos hölgy 5 különböző gdański STS-ponton tenisz mérkőzésekre fogadott. A helyzet az, hogy a szelvényei úgy voltak felépítve, és a kiválasztott események annyira jellegzetesek voltak, hogy az STS munkatársai hamar rájöttek, mi folyik. Az ügy a bíróságon kötött ki.

Fogadási lehetőségek

A megbundázott mérkőzések nem az egyetlen lehetőség az okos fogadásra. Mert tudtad, hogy teljesen legálisan és gátlástalanul kihasználhatod, hogy a bukméker hibázott a becslésekben? Az ilyen helyzetek nem túl gyakoriak, de elkapni őket és nagyszerű fogadást kötni nekik köszönhetően valószínűleg a világ legjobb érzései közé tartozik!

GYIK

Sokan emlékszünk a lengyelországi vagy olaszországi korrupciós botrányra. Manapság nem sok szó esik a bundázásról, de az a vélekedés, hogy egyes mérkőzések – különösen az egzotikus bajnokságoknál – furcsa eredményekkel végződnek. Ezért érdemes szemmel tartani a helyzetet. Ha egy adott csapat vagy piac esélyei drámai változásnak indulnak, akkor ez lehet az első jele a mérkőzés manipulálásának.

A megbundázott mérkőzések egy dolog, de a biztos tétek egy másik. Sokan kínálnak 100%-ig biztos fogadásokat az interneten. De ne tévesszenek meg senkit! Senki sem fogja megosztani ezt az információt a többi játékossal, ha tudják, hogy egy mérkőzést manipuláltak. Kezeld a bukmékerek előrejelzéseit csak a saját előrejelzéseidnek összehasonlítási alapjaként, vagy annak jelzéseként, hogy milyen irányba kellene menned.

Természetesen a labdarúgás meccseit. Egyrészt a labdarúgás a legnépszerűbb sport a világon, másrészt pedig a legkönnyebben rendezhető mérkőzés. A bundázás különösen az egoista bajnokságokban fordul elő. Minél alacsonyabb szintű a bajnokság, annál valószínűbb, hogy valami rosszul sül el.