Sikeres sportfogadás – hogyan fogadjak?

Magyarország

Legális fogadóirodák Magyarországon

Rugalmasság, kényelem

Frissítve:

A fogadás az ember történelmének egyik legnépszerűbb szabadidős tevékenysége. Az idők kezdete óta az irodalom mindig is hivatkozott a szerencsejátékra, mivel mindig is az emberi ösztön része volt, hogy pénzt és téteket kívánjon kockáztatni abban a reményben, hogy többet fog nyerni. Egy író szerint a nyert pénz édesebb, mint a megszerzett pénz. Kis erőfeszítéssel az egyén gazdagsága megnövelhető egy szerencsés kocka- vagy kártyajáték révén.

A szerencsejátékot a pénz vagy vagyon növelése érdekében, pénz vagy valamilyen értékű dolog kockáztatása jelenti egy bizonytalan esemény kimenetelére fogadva. Bármely fogadás esetén van egy kockáztatott összeg (tét) és az esetleges nyeremény (esély). Van egy egyszerű számítás, amely megmagyarázza, hogy milyen előnyökkel jár egy fogadás, vagyis a tét szorozva az esélyekkel. A fogadások minden formája ezen egyszerű kapcsolaton alapul.

Néhány kritikus számára a szerencsejáték tabu téma és bizonyos rasszok és vallások törvényébe ütközik. A szerencsejáték probléma létezik, de ilyen az emberi természet, nem egy belső tevékenység következménye. A fogadás egy hatalmas világméretű, kereskedelmi tevékenység, amely sok embert foglalkoztat és jelentős adóbevételt eredményez. Az internet növekedése globálisabbá tette a fogadási piacokat, és az ágazat szabályozottabbá vált.

Hogyan fogadjak?

A fogadások alapvetően arról szólnak, hogy kockáztatunk valamit azért cserébe, hogy többet nyerjünk. A szerencsejátékosok értékelik az esélyeket, hogy valami történik, és ha jobb eséllyel fogadhatnak, tétet helyeznek el. Az olyan operátorok, mint a fogadóirodák vagy a kaszinó tulajdonosok, biztosítják a fogadási lehetőségeket és kiveszik a saját részüket. A “banknak” mindig van egy matematikai határa, és ez ösztönzést jelent ahhoz, hogy fejlesszék a fogadási infrastruktúrát.

Hogy egy egyén fogadhasson, tétet kell elhelyeznie, hogy játszhasson. Bizonyos esetekben hitelkeret nyújtása is lehetséges, de általában a fogadást készpénzzel vagy bankszámlán lévő pénzeszközökkel kell elvégezni. A szerencsejáték adósságait törvény nem állíthatja helyre, így a bizalom alapvető fontosságú. A hagyományos fogadások némelyikét kézfogással és úriemberek közti egyetértéssel szentesítették. A mai napig néhány nagy licitáló az Egyesült Királyság versenypályáin fejbólintással kötnek üzletet. A fogadások az eredmény után kerülnek elszámolásra a bizalomra alapozva, és nem a becsapásra.

A fogadások számos formáját olyan segítők által hajtjuk végre, mint egy fogadóiroda vagy egy weboldal tulajdonos. Azonban történelmileg sok olyan fogadás volt, amikor két személynek ellenkező véleménye volt. A tőzsdei fogadások ezt a koncepciót a modern szintre emelték, és a fogadókat egy helyre gyűjtik, azokat, akik tétet helyeznek el, és másokat, akik elfogadják a tétet.

Sikeres sportfogadás

Sok fogadási forma létezik, de az egyik legnagyobb, folyamatosan növekvő terület a sportfogadás. A sport iránt elkötelezett csatornák és a mélyebben informált online helyek reklámozhatják a szerencsejátékot sporteseményeken, mint érdekes szabadidős tevékenységet. Élő fogadásokat tenni ma már több ezer rendezvényre lehetséges, így a szerencsejátékosok lehetőséget kapnak gyakran és rövid idő alatt. Az élő fogadásokat széles körben hirdetik a médiában, így most már elfogadhatóbbá vált.

A fogadások szabályozottabbak lettek, és egyúttal a hagyományos fogadási országokban, például az Egyesült Királyságban is egyre inkább elterjedtek. Kevesebb, mint 20 évvel ezelőtt a licencelési irodák nem voltak nyitva este vagy vasárnap. Az internet megváltoztatta a piacot, és ha mást nem, Angliában minden forgalmasabb utcán van egy fogadási iroda. Az iparág az ezredforduló óta többet változott, mint az azt megelőző száz évben.

A sportfogadás típusai

A fogadások sokféle formát ölthetnek, és a különböző országok különféle fogadási lehetőségeket kínálnak. Azonban a sportfogadás három legfontosabb módját az alábbiakban ismertetjük:

Hagyományos

Hagyományosan az internet megjelenése előtt és még inkább a sport élő közvetítések előtt a téteket egy operátor által helyezték el az esemény előtt. Miután az esemény kimenetele ismertté vált, a bukméker ki tudta kalkulálni, hogy győztes fogadást tett-e meg, és melyikek lettek vesztesek. Az ügyfelek megtudják az eredményt, és visszatérnek a bukmékerhez, hogy megkapják a nyereményt. A nyereményt a tétek egyszerű egyenlete alapján számították ki a szorzók által. Minden esetben a tét a nyeremények részeként kerül visszaadásra.

A hagyományos fogadások legnépszerűbb formája az Egyesült Királyságban a lóverseny volt, de most a sportfogadások a népszerűbbek. Az Egyesült Királyság versenypályái továbbra is fenntartják azt a hagyományt, hogy a fogadóirodák kimennek a pályára és kijelzik az esélyeket a versenyeken. A fogadás készpénzben történik, és a nyertes fogadások kifizetése azonnal és a következő verseny előtt történik meg. A fogadók a tét idején szorzókat választhatnak, vagy a kezdő ár (SP) esélyeit, amelyek a verseny kezdete előtti esélyeket.

Az Egyesült Királyság versenypályáinak fogadási piacai a legalapvetőbbek és a leghagyományosabbak, és az esélyeket alapvetően a kínálat és a kereslet határozza meg. Az SP-k, amelyek a pénz súlyából erednek, persze átszűrik az üzletekbe és létrehozzák az iparági szabványokat. Ez a folyamat az online távoli fogadások miatt veszélyben van. Most már lehetséges, hogy a távoli helyszíneken és az online üzemeltetőkön keresztül befolyásoljanak minden fontos szempontot. A lovakra való fogadás régi stílusa hamarosan eltűnik, és ezzel az egyik brit verseny vonzereje is.

A fogadás modellje az internet kezdete előtt a fix esélyű fogadásokon alapult, és ez továbbra is így van online is. A különböző országok és joghatóságok eltérő módon fejezik ki az esélyeket, de az alapelv ugyanaz. Az esélyek tükrözik az esetleges események észlelt valószínűségét és a fogadók ezután döntenek arról, hogy tétet akarnak-e tenni. A nyereményszorzók úgy vannak rögzítve, hogy azok ismertek a fogadás helyén, de a fogadások függvényében ingadoznak.

A sportfogadás művészete olyan esélyeket kínál, amelyek vonzerőt jelentenek, így a bukméker az eredménytől függetlenül nyer. A különbözetet beleszámítják az esélyekbe, de ez egy hipotetikus forgatókönyv, mivel a fogadások korlátozott számú eredményre vonatkozhatnak. Ez azt jelenti, hogy a kaszinónak vissza kell fizetnie a fogadások legtöbbjét, vagy esetenként egyiket sem. Annak ellenére, hogy a matematika az ő javára szól, a sportfogadó irodának sokkal kedvezőbb eredményei lesznek, mint másnak, mivel az árakra vonatkozó piaci reakció nem tökéletes árrugalmasság. Az ügyfelek úgy érezhetik, hogy a kínálat esélyei jobbak a valószínűségnél, és az esélyek megváltoztatása nem szab gátat a több fogadásnak. Egyes sportszurkolók véletlenül fogadnak saját csapataikra a kis esélyek ellenére.

Tőzsdei típusú fogadások

Az Exchange fogadások alapja az az elv, hogy összekapcsolják a fogadókat, akik tétet akarnak megtenni arra, hogy valami történni fog, és másokat, akik azt fogják megtenni, hogy valami nem fog megtörténni. Az egyenlet egyik oldala arra korlátozódik egy sportesemény vonatkozásában, hogy valami lesz, és a másik oldalon úgy gondolják, hogy valami nem fog megtörténni. Ezt nevezzük „peer-to-peer” vagy „egyenlő-az-egyenlővel” típusú fogadásoknak, mivel a tranzakció egyének között, nem pedig egy magánszemély és egy bukméker között történik.

A Betfair 2000 óta tartja fenn az exchange piacot. Ők voltak az első tőzsdei típusú fogadóiroda, és még mindig ők uralják a piacot. A vállalat bevezette a tét elhelyezésének fogalmát a mainstream fogadásokhoz. Az egyén elfogadhatja a fogadó vagy a bukméker szerepét betét vagy tét elhelyezésével. A Betfair és más tőzsdei típusú cég fektette le a mechanizmust, amely a back és a lay fogadásoknak felel meg. Ezek a fogadások egyenlőek, a back és lay fogadónak egyaránt elfogadható.

A sikeres tőzsdei típusú fogadás kulcsa a likviditás, amely a feltett pénz mennyisége egy piacra. Az egyik oka, hogy a Betfair versenytársai nem voltak olyan sikeresek, mint a piacvezető: a likviditás hiánya. A Betfair bízik a tőzsdei típusú fogadási szektorban, vagyis hogy az ügyfelek belépnek piacukra és likviditást teremtenek. A back és lay fogadók tisztességes száma azt jelenti, hogy a fogadások nagyobb valószínűséggel illeszkednek, ami növeli az exchange hatékonyságát. A fogadások teljes mértékben vagy részben kiegyenlítettek vagy kiegyenlítetlenek lehetnek. Az utóbbi típusú fogadások törölhetők vagy elhagyhatók a piacon, amíg kedvező áron nem kiegyenlítettek.

A tőzsdei típusú fogadóirodák nem a fogadásokból keresnek pénzt, hanem a jutalékokon keresztül. Az ügyfelek változó típusú díjakat fizetnek egy mozgó skálán, ami azt jelenti, hogy a nagyobb méretű ügyfelek kevesebb jutalékot fizetnek. A tőzsdei típusú fogadóirodáknak nincs érdekük az esemény kimenetelében, mivel az ügyfelek vállalták és fogadást tettek minden lehetséges eshetőségre. Az exchange fogadásokon alapuló jutalékot, nem pedig egy esemény kimenetelén alapulót eredményez. Ez a fajta bukméker közvetítő fogad, és a mechanizmus és az infrastruktúra létrehozásáért fizetik.

Az Exchange fogadások az élő fogadásokat szolgálják. A piacok folyamatosan frissülnek a mérkőzés előtt és a játékban is. Az esélyek ingadoznak, ami azt jelenti, hogy a backerek és a layerek kedvező pozíciót vagy szoros fogadást zárhatnak le a veszteségek minimalizálása érdekében. Ha a piac a kedvük szerint jár el, akkor nyereséget tudnak nyerni a tét lejárta előtt, vagy ha a piac ellenük van, akkor korlátozhatják potenciális veszteségeiket. A sportok, mint például a labdarúgás és a tenisz a pontozási ingadozások miatt a fogadások bevételét jelenthetik.

A Betfair a sportágak, a bajnokságok és a piacok legszélesebb körét kínálja az interneten. Ha van kereslet egy piacon, akkor a Betfair lehetőséget nyújt a backereknek és a layereknek arra, hogy fogadjanak. Nincs szükségük kereskedőkre, mert a piaci erők határozzák meg az árváltozásokat. A legfontosabb sportesemények hatalmas mennyiségű likviditást jelentenek, ami azt jelenti, hogy a fogadások nagyobb valószínűséggel illeszkednek. A piac mindkét oldalán a megfelelő fogadások jelentik a legfontosabb vonzerőt a másfajta bukmékerekhez képest, amelyek csak hagyományos fogadási téteket fogadnak. Az Exchange fogadások több társadalmi fogadást és kapcsolatot eredményeztek a backerek és a layerek között.

Tőzsdei típusú fogadások
Fénykép: Baishampayan Ghose, [CC BY]

Spread fogadás

A spread fogadás alapja az, hogy a fogadók többet nyernek, ha jól tippelnek, és többet veszítenek, amikor hibáznak. A spread fogadás az elmúlt 30 évben jelentős növekedésű piac volt az Egyesült Királyságban. Becslések szerint az Egyesült Királyságban több mint egymillió aktív spread fogadó van. A spread fogadást a Financial Services Authority szabályozza. A fogadások ezen formájának legfontosabb jellemzője, hogy a veszteségek sokkal nagyobbak lehetnek, mint az összeg tétje.

A predikció pontossága határozza meg a spread fogadásból származó bevételeket, de a potenciális veszteségeket is, így az új ügyfeleknek óvatosnak kell lenniük, amikor ilyen módon kezdenek el fogadni. A tevékenység neve a terjedésből származik, amely egy sor következmény, az ügyfelek tétet tesznek arra, hogy egy esemény eredménye meghaladja-e a spreadet. Az árakat olyan tartományban fejezik ki, hogy a spread sportfogadó nyereséget tudjon szerezni, azáltal, hogy az eredmény a spread felett vagy alatt van.

A spread operátorok pénzt kapnak a kifizetés egyenlegéből, és az ellentétes eredményre fogadóktól származó pénzeket is kapnak. Minden piacon vannak eladók és vevők, és az ár, amelyen a tranzakciók megtörténnek. Ez határozza meg a bukméker nyereségét vagy az esemény kimeneteléből származó veszteségeket. A spread fogadás a sportesemények közvetítésénél is lehetővé válik. A vevő kedvező áron tud eladni, és az eladó megveheti, ha az események azt jelzik, hogy az esélyek a javára mozdulnak el. A pozíció lezárása a tét lejárata előtt garantálja a nyereséget vagy minimalizálja a veszteséget. Ebben a tekintetben a kiterjesztett fogadások sokkal inkább olyanok, mint a hagyományos fogadások.

A spread fogadások vonzóak az ügyfelek számára, amikor nagy meccs van a mérkőzésen, ami a legtöbb fogadást vonzza. A spread bevezetése olyan hátrányt jelent, amely kétszeres pénzt vonz a kedvence és az alulteljesítménnyel szemben. A piaci erők határozzák meg a kiterjedés mozgását. A vevők mozgatni fogják a felosztást, míg az eladók lefelé mozognak. A spread kaszinó ugyanolyan kétirányú akciót keres a szórás mindkét oldalán, és profitot szerez a jutalékból.

A spread fogadók vásárolnak vagy eladnak az alapján, hogy észlelik a valószínűségét egy esemény kimenetelére vonatkozóan. A vevők úgy vélik, hogy a végső összeg nagyobb lesz, mint a spread és az eladók úgy vélik, hogy a végső összeg kevesebb lesz, mint a spread. Ha több vásárló van, mint eladó, az ár (spread) növekedni fog. Ha több eladó van, mint vásárló, az ár (spread) csökken. A kiterjesztett piacok tisztán a kínálat és a kereslet törvényein, valamint a vevők és az eladók közötti egyensúlyon és az egyensúlyi árakon alapulnak.

A spread fogadások népszerűek a sporteseményeken és a pénzügyi piacokon. A koncepció a londoni városban lévő kereskedőktől származik, amelyek a részvények és árucikkek árának mozgására irányulnak. A labdarúgás hajlamos a fogadások tárgyává válni, mivel az ügyfelek arra számíthatnak, hogy a gólok száma magasabb vagy alacsonyabb, mint az kiterjedés és más gyakori események, mint a szögletek és a foglalások. A pénzügyi spread fogadás sokkal ingatagabb lehet, és a veszteségeket az ármozgások határozzák meg, bár a veszteségeket meg lehet szüntetni, amikor megközelítik a meghatározott ár elérése előtt.

Szorzók, esélyek magyarázata

A fogadások bármely formájának alapja az esély vagy szorzó, ill. az árak, hogy valami történik és nem történik meg. Cserébe fogadva a licit ár mindig nagyobb, mint a visszakapott ár. Az esély, amire lehet tenni, hogy valami történik, kevesebb, mint a felajánlott esély arra, hogy valami nem történhet meg. A nyerési esélyek egy sorban vannak, ellenkező esetben a vásárlók kiegyenlítenék az eladókat, miközben a hagyományos esélyeket egy értékként fejezik ki, és az ügyfelek döntése, hogy tétet helyez el vagy nem. A verseny azt jelenti, hogy a bukmékerek enyhe esélyegyenlőtlenségeket kínálhatnak, de az általános odafigyelés az ipari szabványokat követi.

A sportesemény kimeneteléhez rendelkezésre álló esélyek tükrözik, hogy az esélyek gyűjtője szerint mi az a valószínűsége annak, hogy valami megtörténik. A “jegyzéket” arra tervezték, hogy vonzza a fogadások szintjét a különböző kimeneteleknél, szóval a fogadóiroda nem fog veszíteni. Az üzemeltető kedve szerint alakít ki határokat, és az ügyfelek a bevételi jogosultságért e bevételek elfogadásával fizetnek. A rulett kerék a nyereségességre épült, így a bank nyerni fog idővel, és ez az elmélet, amely érvényes az esélyekre való fogadásnál is. A matematikai százalékarányok megegyeznek, és a bukméker tudása garantál egy nyerő jegyzéket, miközben vonza az érdeklődést és forgalmat egyaránt.

Hogyan fogadjunk?
Fénykép: Chatsam via Wikimedia; [CC BY-SA 3.0].

A fogadásokat a tét-egység és az esélyek alapján kell kiszámolni. A nyereményalapú tét kétszeresére növeli az ügyfél pénzét, ha a tét sikeres. Az esélyeket esélyegyenlőségben fejezzük ki, amikor a valószínűség több mint 50/50, és esélyt mutat, amikor a lehetséges kimenetel valószínűleg gyakrabban fordul elő, mint nem. Minél nagyobb az esély, annál kisebb a valószínűsége annak, hogy valami történik. A bukmékerek nagy odds-oknál többet fizetnek, de ritkábban. Kevesebbet fognak fizetni kisebb szorzókra, de gyakrabban. A sportfogadás célja néhány nyeremény kifizetése, de kevesebbé, mint maga a tét. A bukmékerek nem mindig érik el ezt a célt, de a sikeresek többször tudják ezt megtenni, mint nem.

Egyszerű matematika

1000 Ft lett elhelyezve 5/1-es szorzóval egy győztes fogadásra, ami 6000 Ft-t ad vissza (ötszörös egy plusz egy által). Az 1/2-nél elhelyezett 1000 Ft 1500 Ft-t fizet. Az 1000 forintos tét vesztes fogadásra helyezve nem fizet semmit, és a sportfogadó megtartja a tétet. Az 1000 Ft eladási tét 100-ban, ami 90-ben jön 10000 forintért. Az 1000 Ft vételi tét 100-nál, ami 110-nél érkezik, 1100 Ft-ot ad. Az 1000 Ft eladási tét 100-nál, ami bejön, 110-nél 10000 forintos veszteség keletkezik. Az 1000 Ft-s vételi tét 100-nál, ami 9000-et vesz fel, 10000 forintos veszteséget okoz. A nyereményalap 1000 Ft 5:1-nél 6000 Ft-ot nyer, és a vesztes 1000-es lay tét 10:1-nél 5:1-re esik 5000 Ft-s veszteséggel. A fogadási módok közötti különbség lehet törtrészes (5/1) vagy tizedes (6,0). A tört kvóták aránya az esélyek második eleme, a tizedes esély pedig a tétet tartalmazó eredményt mutatja.

Sportfogadás speciális sportokra

Futball

A labdarúgás a világ legnépszerűbb sportfogadási sportja, és minden mérkőzés esetében ezek a fő piacok:

Futball
Tsutomu Takasu (1.Bundesliga) via Wikimedia Commons; [CC BY-SA 2.0]

Lóverseny

Hagyományosan a lóverseny volt a fő fogadási sport az Egyesült Királyságban a fogadási irodákban, és még mindig fontos a sportfogadás növekedése ellenére is. A tét fő típusai a következők:

Hagyományos
Fénykép: Anthony92931; CC BY-SA 3.0

Tenisz

A tenisz fogadás az utóbbi években vált fontosabbá, elsősorban az online és in-play fogadások eredményeként. A legnépszerűbb teniszpiacok a következők:

Sportfogadási útmutató
Fénykép: Pexels.com

Golf

A golf mindig is népszerű fogadási sport volt, de az érdeklődés kissé csökkent. Az egyéb sportok gyorsabban kínálnak fogadási lehetőségeket, de ezek a golfpiacok továbbra is forgalmat generálnak:

Krikett

A krikettet szenvedélyesen követik Ázsiában és Ausztráliában, és a fogadások tükrözik ezt az érdeklődést. A legnépszerűbb krikett fogadási piacok a következők:

Tippszterek
Fénykép: Lemonlolly via Wikimedia Commons; [CC BY-SA 3.0]

Rögbi (liga és union)

A rögbi két kódja sok fogadási érdeklődést vonz ezeken a piacokon:

Kereskedelem és arbitrázs

A kereskedés és az arbitrázs az élvonalat kihasználva kínálja az esélyeket. A kereskedés nem a fogadás, hanem a fogadások és számlálók fogadásával biztosítja a teljes pozícióból származó nyereséget, vagy csökkenti a veszteségeket. Egyes kereskedők megpróbálnak pénzt keresni minden futball-mérkőzésen vagy lóversenyen, amit csak néznek. Ez a típusú fogadó alapvetően pénzt keresni próbál, és nem követi a szabadidős törekvést.

A kereskedés mögött rejlik az, hogy a visszautasított fogadásokat nagyobb mértékben kell elhelyezni, mint amennyit kínálnak a lay betre. Ezt a stratégiát nevezik vedd-olcsón, add el-drágán típust és szintén magába foglalja a párhuzamos folyamatát, a lay-t alacsony odds mellett ill. back-t magasabb odds mellett. A backing arra a meggyőződésre hívja fel a figyelmet, hogy valami meg fog történni, miközben a fogadások elfogadják a tétet arra a feltételezésre, hogy valami nem fog megtörténni. Az elmélet jól megalapozott, de egy sporteseményből származó példája segít a folyamat tisztázásában.

A golfversenyek jó kereskedelmi lehetőségeket biztosítanak a pontozás ingadozása és az esélyek miatt, négy nap alatt és négy fordulóban. Egy jól képzett játékos rosszul indíthatna egy versenyt, és eltévedhet a fogadásokban. A layerek ezután nagyobb ellenféllel helyezhetik el a counter tétet, mint az első ajánlatra, és nyereséget garantálnak. Egy kívülálló rábökhet egy alacsony pontszámú első fordulóra, és a nyeremény megrövidülhet. A backerek ezután a nyitó odds-nál alacsonyabb odds-szal elhelyezhet egy counter betet, hogy profitot biztosítson az eredménytől függetlenül.

A kereskedők kockázatmentes pozíciót akarnak létrehozni a „teljesen zöld könyvből” származó nyereség garantálásával. A Betfair zölden ábrázolt adatai azt jelzik, hogy egy lehetőség nyereséges lesz, míg a piros szöveg vesztes forgatókönyvet jelez. A kereskedők megpróbálják megszüntetni a piros számokat és pénzt nyerni az eredménytől függetlenül. Az eseménynek meg kell felelnie a pontozás szempontjából annak érdekében, hogy ez a helyzet elérhető legyen.

Ez a stratégia nagy kockázatot jelenthet, mert a kereskedők rossz dolgokat okozhatnak, így az odds-ok ellensúlyozni tudják őket. A Betfair és más exchange-t kínálók sok kereskedelmi lehetőséget kínálnak, de a sportesemények fejlődésének pontatlan értékelése azt jelenti, hogy nem lesz lehetőség arra, hogy a nyereményt biztosíthassa. Ebben az esetben a kereskedőnek el kell döntenie, mikor kell csökkentenie a vesztes helyzetét és bezárnia a fogadást.

Egy másik stratégia az, hogy megpróbáljuk megjósolni, hogyan mozog a piac, és ezáltal ne teremtsünk kockázatos helyzetet. A backing és a laying számos ügyféllel jár együtt egymással szemben. A „peer-to-peer” fogadások definíciója szerint minden győztest egy vesztes is követ. Ha több backer van, mint layer, az esélyek megrövidülnek, és ha több layer van, mint a backer, az esélyek növekedni fognak. Az árfolyampiacok tökéletesen versenyképesek, és egy jó kereskedő arra törekszik, hogy kihasználja a váltások és az ingadozások előnyeit.

A kereskedő törekszik arra, hogy sok alacsony kockázatú kereskedést hajtson végre a fogadási bank felépítéséhez. A szerény nyeremények felhalmozódnak, és számos esély van a sportesemények kereskedelmére. A hatékony kereskedelemhez a legmagasabb fokú számítógépes és a gyors internetkapcsolat szükséges. A sportpiacok gyorsan mozoghatnak, és mindig lesznek olyan kereskedők, akik szeretnék kihasználni az idő késéseit és a lassú kapcsolatokat. Senki sem szeret hiányozni a kereskedelemből a nem hatékony berendezések miatt és a frusztráció megszínezhet más kereskedelmi döntéseket is.

A kereskedelem egyik szempontja az arbitrázs lehetőségek azonosítása. Ezek akkor fordulnak elő, amikor a különböző forrásokból származó ugyanazon eseményen rendelkezésre álló esélyek közötti egyensúlyhiány van. A sportfogadásnál ez azt jelenti, hogy képesek vagyunk visszaszerezni a csapatot olyan odds-okkal szemben, amelyek nagyobbak, mint bizonyos lay esélyek. A counter fogadásokat ezekre a piacokra kell helyezni, szinte ugyanabban az időben, amikor gyakran van egy kis lehetőség az arbitrázs kihasználására.

Az arbing lehetséges, ha sportfogadás vagy exchange fogadás kerül elhelyezésre. A változás marginális lehet, és nem tart sokáig, mert a pénz súlya megtagadja az arb-t. A counter fogadásokat gyorsan kell elhelyezni, mert a tranzakció egyik oldala nem feltétlenül lehetséges az arb-áron, mivel a rést a piaci erők zárják. Arra is vannak választási lehetőségek, amelyek a különböző piacok között vannak, és a gondos fogadások kockázatmentes helyzetet teremtenek. Azonban ez a fajta kereskedelem csak a gyors döntéshozatal és a gyors berendezések által lehet nyereséges.

Tippszterek

A fogadások sokaságot vonzanak, különösen a lóversenyeken. A Racing Post az iparági újság az Egyesült Királyságban, és napi hirdetéseket kínál verseny tippsztereknek. Ahhoz, hogy hirdetni tudjon a papíron, egy tipsszternek bizonyítania kell fogadásait, amely magában foglalja az események megfigyeléséért felelős személy tájékoztatását az események megkezdése előtt. Ez azt jelenti, hogy a sajtóban hirdetett tipsszter szolgáltatásoknak van egy tisztességesen bizonyított győztes rekordja. Sok verseny tippszter a bennfentes információkra utal, és sok ex-zsoké állít fel verseny szolgáltatást.

Hatalmas piaca van az ügyféladatoknak, és a bizonyos nevek, címek és e-mailek listájának, amik a lista brókerektől megvásárolhatók. Olyan magánszemélyek, akik kifejezett érdeklődést fordítanak a fogadásokra vagy a versenyekre, számos listán szerepelnek, amelyek listás piacon kereskednek. A személyes adatok értékes árucikkek, különösen olyan fogadásoknál, amelyek érzelmi jellegűek. A tipp szolgáltatások a kívánatos életstílusokra alapoznak, hogy eladják tippjeiket. Egyes tipsszterek ingyenes próbaverziót kínálnak akár 3 hónapig, hogy meggyőzze a potenciális ügyfeleket arról, hogy olyan információkkal rendelkezik, amelyekért érdemes fizetni és jövedelmezővé teszik a felhasználó jövőjét.

Az internet növekedése sok online tippadó szolgáltatást eredményezett. Néhány ingyenes, de általában havi előfizetéses, hosszabb távú megbízások elhelyezésével. Mint minden más szektorban, az internetet nem irányítják a fogadási szolgáltatások felügyeletei. Ez azt jelenti, hogy sok online szolgáltatás sikertelen. Azonban a független felülvizsgálati oldalak értékelik a tippadó szolgáltatások teljesítményét, és ajánlásokat tesznek a tippadó szolgáltatásra vagy figyelmen kívül hagyására. Bizonyos értelemben az internet szabályozottabbá tette a tippadás környezetét. Most könnyebb ki lehet küszöbölni a rosszul teljesítő tippadókat, amikor kiválasztják miért a legjobb fizetésni és követni szolgáltatásait.

Bankroll kezelés

A fogadások egyik legfontosabb szempontja a pénzmenedzsment és a nyilvántartások vezetése. A szerencsejátéknak szórakoztatónak kell lennie, és ezekben a napokban sokkal inkább szociális és elkötelezettséget igénylő. Azonban nagyon kevés időt vesz igénybe a tétek és rekordfogadások ellenőrzése. Gyakori a veszteségek alulbecslése és a győzelem túlbecslése. A teljesítmény és a tét követése segíthet megelőzni a problémákat. Senki sem akar következetesen veszíteni, így a legjobb a pénz kezelése és az eredmények nyomon követése, hogy a dolgokat ellenőrizni lehessen.

A legtöbb szabadidős szerencsejátékos csak olyan pénzzel fog fogadni, amelynél megengedheti magának, hogy elveszítse azt. A fogadás szabadidős tevékenység, és a költségek pénzt adnak a sportfogadók zsebébe. A fogadás azonban egyedülálló időtöltés, hiszen több pénzhez juthat, mint amikor elkezdte. Nyilvánvaló, hogy a sportfogadók kb. 2 %-a nyer folyamatosan és következetesen az idő múlásával. Ez azt jelenti, hogy a szerencsejátékosok 98 %-a több pénzt fektet be, mint amennyit visszanyer. Ez nem jelent problémát a legtöbb játékos számára, de a jó és rossz fogadások ismerete korlátozni fogja a veszteségeket.

Bankroll kezelés
Fénykép: Jo Jakeman, [CC BY 2.0]

A szerencsejáték-probléma létezik, de a fogadási vállalatok most már tudatosabbak és felelősebbek. A fogadás még így is a függőséget okozhat, de vannak olyan szervezetek, amelyek segítenek. Az Egyesült Királyságban nagy a politikai nyomás a fogadások ellen, így a nagyvállalatoknak cselekedniük kellett. A főbb szereplők egy csoportja létrehozott egy testületet a szerencsejáték-problémák kezelésére. A televíziós és sajtóhirdetések kiemelik a lehetséges problémákat, és az egész iparág komolyan veszi a szerencsejáték-problémák kérdését.

Néhány fogadó olyan szint tét bázison dolgoznak, amelynél a tétek összege egyenletes, és nem ingadozik a nyertes vagy vesztes futam után. A rekreációs licitálók 10 € / 10 £-t helyezhetnek el egy ló vagy futball mérkőzésre a hétvégén, és nem növelhetik vagy csökkenthetik ezt az összeget a nyertes vagy vesztes futamok után. A tétegység fix, és a költségvetésen belül marad. Ez a megközelítés azonban sajnos nem javítja a jó szériát, vagy minimalizálja a rosszat. Ez a szintpozitív stratégia néven ismert.

Az emberi természet arra törekszik, hogy még nagyobb tétet rakjon egy megfelelő széria során. A szerencsejátékos a leginkább sebezhetővé válik egy nagy győzelem után. Nyilvánvalóan meggondolatlanabb az ügy, amikor a sportfogadónál játszunk.

Ez a megközelítés a rögzített tétes stratégia egyik származtatása. Ebben az esetben a licitáló 10 %-át fektetheti be minden tétre. Ahogy a bank növekszik, a tényleges tétegység ugyanakkora ütemben növekszik. Ha a bank csökkenti a tétet, csökken ugyanolyan arányban. Valójában ez egy biztonsági háló a veszteséggel szemben, vagy pedig a jó eredmények kihasználására irányuló politika.

A matematika meglehetősen egyszerű, ha egy bank százalékos aránya alapján dolgozik egy téthez. Ha a kockáztatni kívánt rész 10 %, akkor egy 1000 Ft-os bankból álló tét 1000 Ft, a 9000 Ft bankból érkező tét 9000 Ft, és a 11000 Ft tét a potban 1100 Ft. Ez a stratégia bizonyos nyilvántartást követel a bank növekedésének figyelemmel kísérése érdekében. A rekordokat sporttal vagy tétellel lehet tartani, és különféle stratégiák alkalmazhatók. Nagy és ritka tétek a rövid nyereményű selejtezéseknél jobban megfelelnek az egyik megközelítésnek, mint a kisebb, rendszeres fogadások a nagy nyereményű selejtezéseknél.

Hogyan fogadjunk az interneten?

Az online tét elhelyezés jelenleg a domináns módja a sportfogadók fogadásainak. A játékosok elsősorban a könnyű hozzáférést keresik a szolgáltatáshoz, a teljes fogadási folyamat sebességét és a készpénz azonnali kivonását a számlára figyelik a győzelem után. Az internetes bukmékerek teljes körűen nyújtanak piacokat mérkőzés előtt és élőben, így a játékos eldöntheti, hogyan fogadjon mérkőzésre: egy-egy, egy pár egy időben, ki nyeri a játékot, ki szerez gólt és így tovább. Továbbá, köszönhetően az online regisztrációnak, akár egy szép sikeres alkalmat is szerezhetünk fogadási biztosítás formájában stb.

Hogyan fogadjunk az interneten? Válasszon egy sportfogadó irodát, hozzon létre egy fiókot náluk, és válogasson a mérkőzésre javasolt fogadások közt. Nagyon, nagyon egyszerű.

Szorzók összehasonlítása

A sportfogadó irodák számos dologgal versenyeznek, de főként az árakkal, akár a nagy utcai üzletek. A nyereményszorzók figyelembe vehetik a kilátást, vagy az egy területre súlyozható kötelezettségeket, és ez tükröződik az egyes fogadási események ajánlataiban. Ha minden bukméker minden piacon ugyanazokat az esélyeket kínálná, akkor unalmas lenne, és elveszne a vásárlás lehetősége. Amikor pénzt költenek, mindenki kedveltnek tartja, és úgy véli, hogy árcsökkentettünk. A fogadók által használt információknak pontosnak és naprakésznek kell lenniük annak érdekében, hogy az ármozgások és ingadozások előtt maradjanak.

Az esélyeknek van egy beépített haszonkulcsa a sportfogadó helyek számára, amely bármekkora lehet 1 % és 50 % között. Ezek a számok minden egyes 10000 Ft-ra 1000 Ft-t, ill. 10000 Ft-ra 5000 Ft-t elköltött elméleti nyereséget jelentenek. Ezek a számok csak elméletiek, hiszen a fogadás ritkán lesz tökéletesen kiegyensúlyozott, tehát a bank nyer bármilyen is a végeredmény. A legtöbb fogadás pozitív és negatív eredményt fog eredményezni. Ha Angliában mindenki Angliát tenné meg, hogy megnyeri a világbajnokságot, és a fogadóirodák elveszítenék a határokat.

A licitálók azonnal hátrányba kerülnek a fogadási határ miatt. Ezután prioritássá válik, hogy találjon egy élt a rossz ár vagy egy olyan bukméker megtalálásában, amely lehetővé teszi a nagy téteket az oddsok megváltoztatása előtt. A legfontosabb fegyver az ütemben, hogy legyőzze a sportfogadó irodát, az esélyegyenlőség. Néhány tételt kizárólag az ár vezérel, és egy ingadozó piacon mindig a lehető legjobb esélyt fogják megfogadni. Az internet sok esélyegyenlőségi helyszínt eredményezett, amelyek összehasonlítják a főbb játékosok esélyeit, és kiemelik az eltéréseket. Az ingyenes fogadások és promóciók csak annyit fognak megtenni, hogy fenntartsák a hűségünket és a legtöbb ember tétet tegyen, miután összehasonlította az esélyeket.

Következtetés

A fogadások egy örökké kedvelt időtöltés, és mindig is jelen lesz az emberi természet miatt. Az internet és a mobil technológia megváltoztatta a fogadás módját, de az alapelvek továbbra is érvényesek. A fogadások arról szólnak, hogy kockáztatjuk a pénzt, hogy valamiért kapjunk valamit, és ez a helyzet a leggyorsabb számítógépen vagy a legmodernebb mobiltelefonon is. Egy kártya megfordulása vagy egy kocka gördülése online kerül átmásolásra. A kockázat és a megtérülés közötti összefüggés a valószínűségen és a kínált odds-okon alapul.

A technológia növelte a fogadási lehetőségeket, és az információk könnyebben elérhetővé váltak. Igaz, hogy fogadónak lenni soha nem volt ennyire jó, mert a piacok rendkívül versenyképesek. Az esélyegyenlőségi oldalak lehetővé teszik a fogadóik számára, hogy megkapják a habon lévő cseresznyét és a legjobb árakat. A technológia hatásosabb és időigényes árváltozásokhoz is vezetett. A fogadói számára mostantól nagy mennyiségű ingyenes információhoz juthat, és így használhatóbbá teheti a választottakat.

A szerencsejátékos és a sportfogadó iroda közötti csata még mindig létezik. A fogadások minden formájában a banknak van egy matematikai élük, amely az infrastruktúrát és a nyereséget finanszírozza. Azonban a számítógépes és mobil technológia, valamint az internet használatának tendenciái kissé megbillentették a dolgokat. Kétségtelen, hogy a bukmékerek megpróbálják visszaszerezni az egyensúlyt, és ez a verseny örökké tartani fog.