Legális fogadóirodák Magyarországon 2024-ben 

Magyarország

Legális fogadóirodák Magyarországon

Rugalmasság, kényelem

Frissítve:

Ha fogadni szeretnénk, akkor elég sok iroda ajánlatai közül válogathatunk, sokan azonban elfelejtik, hogy nem mindegyik bukméker rendelkezik a legfontosabb engedélyekkel, tehát nem mindegyik bukméker legális. Bár jó néhány oldal elérhető hazánkban is, a nyeremények utáni adózást illetően nem azonosak a feltételek, miközben a biztonságos fogadás érdekében is jobb tisztában lenni a legfontosabb tudnivalókkal. Ebben a zűrzavarban joggal merülhet fel a kérdés, vajon melyek a legális irodák Magyarországon?

Ezek a bukmékerek számítanak legálisnak 

Mielőtt mélyebb elemzésbe merülnénk a jelenlegi szabályokat, illetőleg a közeljövő kilátásait illetően, kezdjük rögtön a legfontosabb dologgal, amire talán a legtöbben kíváncsiak. Alább ugyanis összeállítottunk egy olyan listát, ami olyan fogadóirodákat tartalmaz, amelyek megbízhatónak mondhatók, ha valaki Magyarországról szeretne sportfogadást kötni papíron, esetleg online. 

Utóbbi azért is lényeges, mivel az okoseszközök térhódításával ez egyre népszerűbbé vált, de mindez betudható az élő fogadási opcióknak, valamint azoknak a lehetőségeknek is, amelyeket csak az internetes fogadás tud megadni. A felső részen láthatók azok, amelyek minden jogszabálynak megfelelnek Magyarországon, alul pedig azon cégek listája, melyek hitelesek, biztonságosnak mondhatók és itthonról is gond nélkül elérhetők, de hazánkban egyelőre nem rendelkeznek a szükséges engedélyekkel. Utóbbi okait kicsit lejjebb bővebben is taglaljuk.

Legális/hivatalos szolgáltatók:

Hitelesített külföldi cégek magyar nyelvű weboldallal

1
GGbet
97/100
SZEREZZ + 350% BÓNUSZT
   Elmúltam 18 éves és elolvastam, valamint elfogadtam az adatvédelmi politikát és a bónusszal kapcsolatos feltételeket.
   20 000 Ft-os bónusz az Unibettől!
   2
   Unibet
   100%-os befizetési bónusz 20 000 Ft-ig
     18+| 100% bónusz max. 20,000 Ft + 60 ingyen pörgetés a Temple Tumble játékhoz. Min. 4,000 Ft befizetés a pörgetéshez. Min. odds: 1.40. Megforgatási követelmények: Sport: 6x bónuszösszeg. Kaszinó és nyerőgépek: 25x bónuszösszeg.

     A bukmékeri szabályozás itthoni helyzete

     Nem egyszerű a szituáció, bár a környezet már jócskán kedvezőbb, mint a közelmúltban. Némi magyarázatra szorul ugyanis, miért annyira bonyolult meghatározni, mi számít legálisnak vagy hivatalosnak.

     Egy elég összetett dolog eredménye, hogy jelenleg még csak a Szerencsejáték Zrt. szolgáltatásai számítanak teljesen legálisnak jogilag nézve, ám mégis nyugodtan fogadhatunk a külföldi cégek hazánkban is elérhető oldalain. 2013 után a magyarországi szabályozás gyakorlatilag monopolhelyzetet teremtett a Szerencsejáték Zrt., illetőleg a hozzájuk tartozó Tippmix és TippmixPro szolgáltatások számára. A külföldi irodák elég lehetetlen helyzetbe kerültek, mivel túlzottan is szigorú szabályoknak kellett volna megfelelniük ahhoz, hogy megkapják a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által kiadott koncessziós engedélyeket az online sportfogadás szervezéséhez itthon, ráadásul jelentős költségeik keletkeztek volna. Ezzel egyszerre viszont bizonyos oldalakat mégsem tiltottak le Magyarországon, mivel hazánk az Európai Unió tagja, amivel elfogadásra került a szolgáltatások szabad mozgásának elve. 

     Ez annyit jelent, hogy az ide tartozó sportfogadási szolgáltatásokat reklámozni például nem igazán tudták itthon, valamint a nyeremények is adókötelessé váltak, ellentétben például a TippmixPro felületén szerzett összegekkel, de gyakorlatilag bárki hozzáférhetett ezekhez a weboldalakhoz. 2023-ra jött viszont egy olyan változás a törvényeket illetően, ami új lehetőségeket teremtett. Hivatalosan már bármelyik olyan Magyarországon, esetleg Magyarországon kívüli EGT-tagállamban működtetett gazdasági társaságnak lehetősége van legálisan, online sportfogadást szervezni, amelyik a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságától (SZTV) kérvényezi a legális működéshez szükséges engedélyt, ehhez pedig megfelel a hatályos jogszabályoknak. 

     A változtatások alapvetően abból fakadtak, hogy korábban két neves cég (az Unibet és a Sporting Odds) is kifogásolta az akkori szabályozást, végül az Európai Unió Bírósága nekik adott igazat. Ennek eredményeképpen kimondták, hogy az Európai Unió és az Európai Gazdasági Térség engedélyeivel rendelkező szereplőket nem lehet kizárni a versenyből, így Magyarországon is átlátható és megkülönböztetésektől mentes piaci szabályokat kell elfogadni. Mivel a törvényhozók időben léptek ebben az ügyben itthon, ezért az idei évre már változtattak a szabályokon, amivel az internetes sportfogadás liberalizálva lett, ez pedig új helyzetet eredményezett. A legális bukmékerek Magyarországon tehát könnyebben versenyre kelhetnek egymással a fogadók kegyeiért.  

     Erről egyébként az is megbizonyosodhat, aki felkeresi a már említett Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának (SZTV) hivatalos honlapját, ahol a Tevékenységek és a Szerencsejáték Felügyelet menüpontok alatt megkeresi a távszerencsejáték-szervezés liberalizációjával kapcsolatos tájékoztatót. Itt feketén-fehéren leírják a lényeget, szóval érdemes átböngészni a hiteles tájékoztatás végett. Az oldalon egyébként több más apróságra, így például a szerencsejátékokra vonatkozó szabályzatra és az ezzel kapcsolatos tilalmakra is rátalálhatunk. 

     Mit tekinthetünk biztonságosnak? 

     A cikk elején található listában olyan sportfogadást kínáló szolgáltatókat szerepeltettünk, amelyek magyar nyelvű oldalakkal rendelkeznek, illetőleg néhányuknál probléma esetén egy segítőkész magyar nyelvű ügyfélszolgálat is gyorsan a játékosok rendelkezésére áll. Ez nagyon fontos, ha bármi gondunk akadna, ráadásul így biztosan sokan lesznek, akik jóval magabiztosabban regisztrálnak majd az említett online fogadóirodáknál, ám ez önmagában még nem elég. 

     Ahhoz, hogy tudjuk, megbízható helyen tesszük kockára az általunk meghatározott összegeket, biztosnak kell lennünk abban, hogy az ominózus oldal birtokol valamilyen Európában is hivatalosnak tekintett licenszet. Kettő van, amelyek általánosan elfogadottak, a MGA, vagyis a Malta Gaming Authority, valamint a Curacao Gaming Licence. A legnagyobb és legismertebb bukmékerek általában ezek közül rendelkeznek valamelyikkel, a többség a máltai változattal. Az erre utaló emblémákat és feliratokat többségében a weboldalak alsó részén tüntetik fel, mindazonáltal a hivatalos applikációkban is megtalálhatók, biztosítva ezzel mindenkit a hitelességükről.

     A megbízható oldalakon ugyanis feltüntetik a korhatárokat, lehetőséget biztosítanak számunkra, hogy tájékozódjunk a szerencsejátékok felelősségteljes igénybevételéről, de az oldal használatához is segítséget adnak, nem beszélve az általános szerződési feltételek, az adatvédelmi szerződés, a sütik, a biztonsági információk, a panaszkezelési lehetőségek, a részvételi feltételek, továbbá a befizetési és kifizetési lehetőségek közzétételéről.  

     MGA (Malta Gaming Authority) 🇲🇹

     A Máltai Szerencsejáték Hatóság is egy szabályozó testület, amely az egyik legmegbízhatóbbnak számít, éppen ezért rengeteg olyan cég kérvényez náluk engedélyt, amelyek internetes szerencsejátékkal szeretnének foglalkozni. Az MGA 2001-ben alakult meg, azóta pedig már jelentős tapasztalatot felhalmoztak ezen a téren, biztosítva közben a szolgáltatók hitelességét a piacon. 

     Az MGA amellett, hogy az egyes szerencsejátékot biztosító szolgáltatók szabályozásával, tovább azok engedélyeztetésével foglalkozik, sokat tesz a játékosok, a kiszolgáltatott személyek, és a kiskorúak védelme érdekében is. Ezen túl természetesen felel azért, hogy a szóban forgó cégek minden körülmények között betartsák a rájuk vonatkozó jogszabályokat. Az általuk kiadott engedélyeket világszerte majdnem kétszáz országban ismerik el. 

     Curacao Gaming Licence 🇨🇼

     Bár kevesebben kérvényeznek itt engedélyt, mint a máltai testülettől, még így is sok olyan online sportfogadóirodával találkozhatunk az interneten, amelyek a Curacao Gaming Licence logóját tüntetik fel weboldalukon. Ezek a szolgáltatók sok helyen mást is kínálnak a sportfogadás mellett, így például online kaszinójátékokat. Nem véletlenül igényelnek licenszt innen a mai napig, hiszen Curacao vezetői már 1993-ban törvényes keretek közé szorították az internetes szerencsejátékokat, mondhatni előrelátóan. A technika fejlődése és az egyre bővebb lehetőségek végül magukkal hoztak egy nagyobb változást 2001-re, ekkor ugyanis létrejött az Internet Gaming Association, amely biztosítani kívánja a szabályok és az elvárt magatartás betartását. 

     Az általuk kiadott engedélyek birtokában bármelyik szolgáltató kínálhat távszerencsejátékot, így online sportfogadást is azokban az országokban, ahol elfogadják a licenszüket, de ennek ellenkezőjére kevés régióban van példa. Alapvetően azt lehet mondani, hogy az általuk kiadott engedélyeket azok kérvényezik meg, akik nagyobb rugalmasságot szeretnének, mivel többféle játéktípust is kínálni fognak leendő játékosaik számára. 

     Hogyan ellenőrizhetjük ezeket?

     Minden oldalnak jól látható helyen kell feltüntetni a szükséges és már meglévő engedélyeket, ahogyan a biztonságra és a megbízhatóságra egyértelműen utaló tanúsítványokat is. A Magyarországról is elérhető sportfogadási oldalak jelentős részénél ezekhez mind a weblapok aljára kell legörgetnünk, ott azonban minden fontos információt megtalálhatunk a hiteleséggel kapcsolatban. Amennyiben olyan oldalra bukkannánk, ahol ez másképp lenne, esetleg még a menüpontok között, vagy az oldal felső sávjában sem találnánk semmi erre utaló jelet, akkor azt mindenképp ajánlott elkerülni. 

     A legtöbb helyen igaz, hogy alulra pozícionálják ezeket, de ettől függetlenül egy helyre gyűjtve találjuk meg a lényeges információkat, ráadásul sok esetben külön színnel emelik ki ezt a szekciót, hogy véletlenül se vegyüljön el az oldal többi eleme között. 

     A legális bukmékerek lehetőségei Magyarországon

     A korábbiak során összegeztük, milyen konkrét szabályok vonatkoznak a távszerencsejáték szervezésére itthon, ahogyan azt is, milyen bizonyítékok szolgálnak egy-egy fogadóiroda hitelességére. Utóbbiból megtudhatjuk, biztonságos weboldalon járunk-e, most pedig kifejtjük, mi a helyzet azokkal a honlapokkal, amelyek magyar nyelvűek, sok esetben magyar ügyfélszolgálat is tartozik hozzájuk, mégis a szürke zónában mozognak. Ez nagyjából annyit tesz, hogy nincsenek tiltva, főként az európai szabályozásból, esetleg az Európai Gazdasági Térség egyik tagállamában megszerzett licenszükből fakadóan, de Magyarországon még nem rendelkeznek a szükséges engedélyekkel. 

     Az ilyen oldalaknál mindenképp tudni kell, hogy a nyereményünk adókötelessé válhat, ellentétben például a TippmixPro szolgáltatásából megszerzett nyereményekkel. Ezért cserébe azonban rengeteg bónuszt kaphatunk, a sportesemények szempontjából pedig ezek a fogadóirodák Magyarországon ugyanúgy széles skálán kínálnak nekünk lehetőségeket, ahogyan másutt is teszik azt. 

     Lendületet vettek a dolgok 

     A közelmúltban történtek okán számos fogadóiroda készítette el honlapjának lokalizált változatát, ami pontosan annyit tesz, amelyről már korábban is szót ejtettünk, vagyis magyar nyelvűvé tették, illetőleg amennyire lehetett a helyi szabályokhoz igazították. Az például tiltva van itthon, hogy befizetés nélküli bónuszt kínáljanak a szolgáltatók, így ezt itthon már nem is találjuk meg, a befizetésen alapuló bónuszok viszont szép számmal jelen vannak. A legális fogadóirodák Magyarországon való szereplése tehát még mindig elég kényes ügy, de már most is találunk jelentős mértékben megbízható, sokszor nagy múltra visszatekintő irodát. Ha reálisak akarunk maradni, akkor azt lehet mondani, hogy alapvetően kétféle céget tudunk megkülönböztetni. Az olyat, amelyik egy offshore-licensz alapján folytat tevékenységet, valamint azt, amelyik egy EGT-államban szerezte meg működési engedélyét.  

     Erre figyelj, ha fogadást kötnél ⚡

     Összegezve azt lehet mondani, hogy bár a verseny már nyitott, egyelőre lassan halad a folyamat, így minden legalitási szempontot megvizsgálva, Magyarországon továbbra is a Szerencsejáték Zrt. által működtetett TippmixPro van a legjobb helyzetben, ha legális bukmékereket keresünk Magyarországon. Idővel viszont vélhetően megjönnek majd a versenytársaik hivatalosan is, amelyekből szép számmal van a globális piacot tekintve, de a körülményes engedélyezési eljárások miatt 2023 utolsó harmadáig aligha számolhatunk ezzel. A jogszabályi korlátok enyhítésével ráadásul sok külföldi cég előtt megnyílt az út a minden tekintetben hivatalos terjeszkedésre, még ha kissé nehézkes is a folyamat. Addig is választhatunk azonban más alternatívákat, amennyiben több helyen szeretnénk fogadást kötni az egyes sporteseményekre. 

     Az Európai Unió szabályai miatt ugyanis nincsenek tiltva a hazánkban kiadott engedélyekkel még nem rendelkező, viszont az EU/EGT területéről származó szolgáltatók sem. Ezek alapvetően hivatalosak, szolgáltatásaikat pedig nemcsak, hogy itthonról is igénybe lehet venni, de jó néhány ezek közül magyar nyelvű felületet, valamint magyar ügyfélszolgálatot is kínál. Mindegyik rendelkezik a legszükségesebb hitelesítő dokumentumokkal, amiket a legfontosabb hozzájuk kapcsolódó információkkal és elérhetőségeikkel együtt a weboldaluk/mobilalkalmazásuk többi elemétől jól látható módon elkülönítve jelenítenek meg. Mindezen dolgok figyelembevételével egy 18. életévét betöltött, tehát nagykorú természetes személy gond nélkül igénybe veheti a korábban felsorolt sportfogadási oldalak szolgáltatásait. 

     GYIK:

     Hazánkban számos olyan külföldi oldal elérhető, amely biztonságosnak mondható, közben pedig kifejezetten széleskörű lehetőségeket biztosítanak a sportfogadási kínálatot illetően. Ezek mindegyike rendelkezik a legfontosabb, Európában is elfogadott, tanúsítványokkal, amelyek bizonyítják hitelességüket és biztonságos fogadást garantálnak. Oldalaikat, akárcsak az ügyfélszolgálatot, magyar nyelven érhetjük el.

     Fontos, hogy megtaláljuk a megfelelő tanúsítványokat, amelyek garantálják nekünk, hogy az általunk választott fogadóirodák Magyarországon hitelesek és biztonságosakf. Emellett lényeges, hogy ne akarjunk olyan oldalakat választani, ahol Magyarország a korlátozott országok listáján van, ahogyan az is, hogy érdemes azokon a helyeken nézelődni, ahol magyar nyelvű felületen kínálják számunkra a különböző sportfogadási szolgáltatásokat.

     A legtöbb esetben minden erre utaló jelet egy elkülönített szekcióban, általában a weboldalak vagy mobilalkalmazások alsó részén találhatjuk meg. Ezeket külön színnel is jelölik, mivel így nem keveredik el a felület többi elemével.

     Sajnos a jelenlegi helyzet még mindig elég bonyolult. Ugyan az EGT-államokban bejegyzett szolgáltatóknak már megvan a lehetőségük arra, hogy Magyarországon is online sportfogadással foglalkozzanak, sokan nem voltak igazán türelmesek, így a blokkolás feloldása után beléptek a piacra. Ezek a cégek vagy az EGT-államokban megszerzett távszerencsejáték szervezéséhez szükséges engedéllyel rendelkeznek, vagy pedig egy offshore-engedéllyel, ám hazánkból így is igénybe vehetjük szolgáltatásaikat.