Teljes a 2024-es foci Eb mezőnye – mely országok alkotják a 24 résztvevő csapatot?

Frissítve:

A kép a "Teljes a 2024-es foci Eb mezőnye" című cikkünk illusztrációja. Egy focimeccs végén örvendező csapattagokat ábrázol.

Márciusban került sor a 2024-es labdarúgó Európa-bajnokság pótselejtezőire, ahol 12 csapat vívott meg három ágon. Végül Georgia, Ukrajna és Lengyelország ünnepelhetett, most pedig készülhetnek a nyári tornára. Cikkünkben kitérünk a pótselejtezők rendszerére, az ott történtekre, valamint a megnevezett csapatok helyzetére is. Szerinted melyikük szerepel majd jobban az Eb-n? Ha már alig várod a 2024-es foci Eb mérkőzéseit, olvasd el a felkészülési meccsekről szóló A júniusi ír-magyar meccs – kezdődhet a főpróba! és a Magyar-izraeli meccs – a válogatott Eb előtti utolsó barátságos összecsapása című írásunkat is!

20 000 Ft-os bónusz az Unibettől!
1
Unibet
100%-os befizetési bónusz 20 000 Ft-ig
   18+| 100% bónusz max. 20,000 Ft + 60 ingyen pörgetés a Temple Tumble játékhoz. Min. 4,000 Ft befizetés a pörgetéshez. Min. odds: 1.40. Megforgatási követelmények: Sport: 6x bónuszösszeg. Kaszinó és nyerőgépek: 25x bónuszösszeg.

   12 ország reménykedhetett a pótselejtezők előtt 

   A tavalyi selejtezők után már tudni lehetett, melyik 21 nemzet lehet ott az Európa-bajnokságon, decemberben pedig a csoportokat is kisorsolták. Ekkor még nem lehetett tudni, kik jutnak tovább a pótselejtezőkről, de annak lebonyolítása miatt az egyes ágak későbbi győzteseit már betették a torna D, E és F-csoportjába. A pótselejtezőkön 12 válogatott vívhatott meg, ide pedig a Nemzetek Ligájában elértek alapján lehetett bekerülni. 

   Alapesetben az A, B, C ligák csoportgyőztesei kaptak volna kvótákat, de amennyiben egy válogatott egyenes ágon kijutott, az adott liga következő legjobbja kapta meg helyét. Ha egy adott ligában négynél kevesebben lettek, akik nem jutottak ki, akkor a D-liga legerősebb csoportgyőztese is pótselejtezős lehetőséghez juthatott, ezt követően pedig az összesített rangsor döntött. 

   Végül az NL csoportgyőztesei közül mindössze ötnek kellett a pótselejtező, Izraelnek, Bosznia-Hercegovinának, Georgiának, Görögországnak, illetőleg Észtországnak. Mellettük Lengyelország, Wales, Finnország, Ukrajna, Izland, Kazahsztán és Luxemburg kapta meg a lehetőséget. A csapatoknak először az elődöntőkben, majd a döntőben kellett megküzdeniük az Eb-részvételért.

   Az A-jelű ágon Wales 4:1-re verte Finnországot, Lengyelország pedig 5:1-re győzte le Észtországot, a győztesek fináléja viszont gól nélküli döntetlent hozott, így a büntetők döntöttek. Bár a meccset Cardiffban rendezték, a walesieknek nem hozott szerencsét a hazai pálya, az utolsó sorozatban Daniel James kihagyta lövését, míg a lengyelek hibátlanok maradtak, így készülhetnek az Eb-re. 

   A B-ág elődöntőiben Izland 4:1-re nyert Izrael ellen, Ukrajna pedig előbb 2:1-re nyert Bosznia-Hercegovina ellen, majd néhány nappal később a döntőben Izland ellen is. A C-ágról Georgia kaparintotta meg a Németországba szóló jegyet, miután először legyőzték Luxemburg együttesét (2:0), majd a Kazahsztánt simán felülmúló görögök (5:0) vártak rájuk, ahol hasonlóan alakultak a dolgok, mint az A-ág döntőjében. Itt sem született gól és a felek eljutottak a büntetőkig, amit végül 4:2-re a grúzok nyertek. 

   Visszatérő vendégek és egy újonc 

   Georgia először szerepelhet az Európa-bajnokságon, igaz már legutóbb is közel voltak ehhez. Számukra a normál selejtezőkön sosem jött ki a lépés, de amióta az NL-ből lehet pótselejtezőre jutni, kétszer is karnyújtásnyira kerültek a tornától. Ám amíg a legutóbbi Eb-ről lemaradtak, ezúttal ha nehezen is, de sikerrel jártak. Ehhez szükség volt az utánpótlásuk fokozatos fejlődésére és szövetségi kapitányuk Willy Sagnol személyére, aki nem csak játékosként, de edzőként is hírnevet szerzett már magának. A kispadon dolgozott már a francia utánpótlásban és egykori klubjánál, a Bayern Münchennél is, de van azonban kit kiemelnünk a játékosok közül is. Budu Zivzivadze (Karlsruhe), Hvicsa Kvarachelia (Napoli) vagy éppen a kiváló kapus, Giorgi Mamardasvili (Valencia) neve is említésre méltó. 

   Velük ellentétben viszont Ukrajna jó ideje jelen van az Eb-ken, egészen pontosan 2012 óta, amikor a lengyelekkel közösen rendeztek, azóta pedig mindig kijutottak. Érdekesség, hogy ezt kétszer is pótselejtezőn harcolták ki, noha ez általában igazi mumus volt számukra, főleg a vb-kvalifikációt illetően. Csapatukat jelenleg Szerhij Rebrov irányítja, aki a Dinamo Kijev, a Ferencváros, majd Egyesült Arab Emírségekbeli El-Ajn csapatával is sikeres volt, tavaly óta pedig hazája nemzeti együttesét irányíthatja. Vele már a selejtezők alatt erősnek mutatkoztak, hiszen Olaszországgal és Angliával voltak egy csoportban, végül csak a rosszabb gólkülönbség miatt zártak harmadik helyen az olaszok mögött. Keretükből abszolút kiemelendő Roman Yaremchuk (Valencia), Viktor Tsygankov (Girona), Mykhailo Mudryk (Chelsea), Oleksandr Zinchenko (Arsenal) és Real Madrid kapusa Andriy Lunin.

   Hozzájuk hasonlóan szintén folytat egy szériát Lengyelország is, mivel zsinórban ötödször lesznek jelen az Eb-n, de először a pótselejtezőről. A tavalyi évük ugyanis nem sikerült túl jól, harmadikok lettek csoportjukban Albánia és Csehország mögött, miközben még ősz elején váltották le korábbi kapitányukat, Fernando Santost. Helyére Michał Probierz érkezett, aki előtte az U21-es csapatot vezette, most pedig elérte a kitűzött célt a főként Robert Lewandowski (Barcelona) által fémjelzett válogatottal. Csapatukból mindenképp említést érdemel a kapus, Wojciech Szczesny (Juventus), Jakub Kiwior (Arsenal), Przemyslaw Frankowski (Lens), Sebastian Szymanski (Fenerbahce), Nicola Zalewski (Roma) és Krzysztof Piatek (Basaksehir) is. Ha már alig várod a 2024-es foci Eb mérkőzéseit, olvasd el az első felkészülési meccsről szóló A júniusi ír-magyar meccs – kezdődhet a főpróba! című írásunkat is!

   Milyen esélyeik lehetnek a pótselejtezőről kijutott válogatottaknak?

   A legnehezebb helyzetbe valószínűleg a lengyelek kerültek, mert a D-csoportban Franciaország, Ausztria és Hollandia mellé kerültek be. Jobb esélyeik lehetnek a továbbjutásra Ukrajnának, miután az E-csoportban Románia, Szlovákia és Belgium hármasához csatlakoztak, Georgia számára pedig bravúr kellene, mivel Portugáliával, Törökországgal és Csehországgal találkoznak majd. A fogadóirodák a pótselejtezőkről kijutott nemzetek közül az ukránoknak adják a legjobb sanszot a nyolcaddöntős szereplésre, a legkevesebbet pedig a grúzokra. 

   Amennyiben az Eb előtti focis események is érdekelnek, például az Európa-liga, semmiképp ne hagyd ki az UEFA Európa-liga negyeddöntők – melyik csapatra érdemes fogadni? című írásunkat!

   GYIK

   1. Kik jutottak tovább a pótselejtezőkből?

   Lengyelország, Ukrajna és Georgia.

   2. Mely csoportokba kerültek a továbbjutó válogatottak? 

   Lengyelország a D, Ukrajna az E, míg Georgia az F-jelű négyesben kapott helyet.

   3. Mikor kerül sor az Európa-bajnokságra? 

   A tornát június 14. és július 14. között bonyolítják le.