Sportfogadási nyeremények adózása Magyarországon 2024-ben

Frissítve:

Aligha mondunk újat azzal, hogy a bevételeink általánosságban véve adókötelesek, éppen ezért sokakban felmerül a kérdés: mire kell figyelni, ha nyertünk egy szép összeget valamilyen sportfogadáson keresztül? A helyzet nem túl bonyolult, ám némi magyarázatra szorul, így az alábbi cikkben igyekszünk érthetően bemutatni a legfontosabb tudnivalókat. Mennyit kell adózni az egyes sportfogadási nyeremények után? 

Kell-e adózni a sportfogadásból származó nyeremény után Magyarországon?  

Az első, egyben leglényegesebb dolog, hogy a jelenlegi szabályzás alapján 2023-ban Magyarországon papíralapú sportfogadást csak a Szerencsejáték Zrt. szervezhet. Az innen származó sportfogadási nyeremények ugyanúgy adómentesek, mint a minden szükséges engedéllyel rendelkező, tehát hazánkban is legálisnak tekintett online sportfogadásból származó nyeremények. Vannak ugyanis olyan szolgáltatók, amelyek az Európai Uniós szabályozás nyomán hazánkból is elérhetők, az általuk kínált szerencsejáték szolgáltatások szintén igénybe vehetők, ám az innen származó jövedelmek már adókötelesnek minősülnek. Ezek alapján tehát az olyan külföldi oldalaknál, mint az Unibet vagy a bet365 adókötelesek a nyeremények, ezáltal lentebb az erre vonatkozó folyamatokra részletesebben is kitérünk. Olvasd el az Unibet kifizetéseiről szóló írásunkat is.

Az online sportfogadás adóvonzatai 

Ha minden szükséges engedéllyel rendelkezik itthon egy bukméker, akkor az adózással már nem kell bajlódnunk, ellenkező esetben viszont lesz néhány teendőnk. Ha egy engedéllyel nem rendelkező, de Magyarországon bejegyzett oldalról származik a nyeremény, akkor az adót a kifizető már levonja számunkra, mivel nekik kell megfizetniük az ilyen esetben kötelező járulékokat. Ekkor a NAV oldalán olvasható információk alapján az szja-előleget a kifizető állapítja meg, vonja le és erről igazolást kell kiállítania a nyertes részére, a 15,5%-os szochót pedig a juttatónak kell megfizetni. Abban az esetben viszont, ha egy külföldi, magyar engedélyekkel nem rendelkező oldalnál keletkezik nyereményösszeg, akkor a kifizetést követően az ilyenkor szükséges adókat nekünk kell majd megfizetnünk. 

Az online sportfogadás nyereségének adózása 

Amennyiben olyan külföldi oldalnál nyertünk, amelyik nem rendelkezik minden itthon is szükséges engedéllyel, a nyeremények adókötelesek lesznek, ilyenkor pedig a teljes nyereségünk 87%-a után kénytelenek vagyunk megfizetni a következőket: 

  • 15% SZJA 
  • 13% szocho  

Az említett tételeket az adóbevallás szempontjából minden esetben az adóévet követő május 20-ig kell bevallani, míg a megfizetés előleg formájában történik a megszerzés negyedévét követő hónap 12. napjáig. Erre mindenképpen érdemes odafigyelni, akárcsak arra, hogy a megszerzés nem onnantól indul jogilag, hogy kiutalták a számlánkra. Hivatalosan már akkor is megszerzett nyereménynek minősül, amikor a nyerés megtörtént és az megjelent az internetes sportfogadó oldalon vezetett számlánkon, mivel ekkor már szabadon rendelkezhetünk vele. Szintén lényeges még a következő határozat: „Az engedéllyel nem rendelkező külföldi online fogadás nyereményéből származó jövedelmet a NAV által készített adóbevallási tervezet nem tartalmazza, ezért azt a magánszemélynek ki kell egészítenie a nyereményre vonatkozó adatokkal” – írják a Nemzeti Adó- és Vámhivatal weboldalán, utalva ezzel arra is, hogy amikor adózunk az online sportfogadásból keletkezett nyeremények után, akkor arra egyéb jövedelemként tudunk hivatkozni. 

Az online sportfogadás veszteségének elszámolása 

Amikor adózni szeretnénk a nyereményből, akkor felmerülhet kérdésként, hogy pontosan hogyan számoljuk ki az adóalapunkat? Mivel a sportfogadásból szerzett nyeremény esetében csak az általunk feltett tét számít költségnek, így ebben az esetben az adóalap kiszámításához a megszerzett bevételünk összegét csökkentenünk kell minden bevétel megszerzéséhez köthető költséggel. Ez ugyebár kizárólag a tét lehet, ezt tehát ki kell vonni belőle, a költségeket és a bevételeket pedig fogadásonként kell elszámolni. 

Ezt a névre szóló bizonylattal lehet igazolni magánszemélyként, de rossz hír, hogy a vesztes fogadásokat nem tudjuk költségként elszámolni, pedig sokan gondolhatják azt, hogy ez is egyfajta költség, hiszen a tét, amit feltettünk ezáltal odalett és a bukmékernél landolt. Persze aki sportfogadásra szánja a pénzét, időnként belefuthat negatív szériákba, elvégre a papírforma sem jöhet be mindig, de ez sajnos adóügyi szempontból egyáltalában nem érdekes. 

MHPArena

EURO Grp. A

2024.06.23.

21:00

Skócia
Magyarország
A szorzók változhatnak. Utoljára frissítve 2024.06.23. 21:01.

Mi a helyzet más játékok esetében? 

Csak, hogy mindenki tisztán lásson, térjünk ki röviden arra, milyen sportfogadás utáni adózási kötelezettségek merülnek fel, és milyen szabályok vonatkoznak más szerencsejátékokra. Az tehát a fentiekből kiderülhetett, hogy az itthoni, minden szükséges engedéllyel rendelkező és a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága által is elismert cégek sportfogadási szolgáltatásaiból szerzett nyeremények adómentesek, de például az Unibet adózása, vagy a Bet365 adózása 2023-ban más lapra tartozik, ott bizony fizetnünk kell. Az online kaszinókra ugyanez vonatkozik, tehát ha olyan helyen játszottunk és szereztünk bevételt, amely Magyarországon teljes mértékig legálisnak minősített, akkor nem kell ilyesmin gondolkodnunk, egy külföldi, hazai szempontból már illegális szegmenshez tartozó kaszinó esetében viszont adóznunk kell. A lottó nyeremények adózása is egy érdekes téma, hiszen a teljesen legális Szerencsejáték Zrt. szervezi az Ötöslottót, az ehhez tartozó Jokert, a Hatoslottót, a Skandináv Lottót, a Luxort, a napi játékok közül pedig a Kenót vagy a Puttót. 

Ezeknél a Szerencsejáték Zrt. az adót kifizetőként, a nyeremény összegéből egy tételből vonja le, tehát, sem az adó megfizetésével, sem pedig annak bevallásával nem kell törődnünk. Külföldi lottójátékokkal más helyzetet idézünk elő, ilyenkor a fentiek érvényesülnek, kivételt képez ez alól viszont az Eurojackpot, amihez néhány éve Magyarország is csatlakozott, így ha itthon szereztük be szelvényünket vagy pedig a magyar weboldalról játszottunk, akkor ugyanaz a helyzet, mint a többi hazai szervezésű lottó esetében. 

Járható-e az illegális út? 

Természetesen ezt semmiképpen nem ajánljuk, ám ettől még előfordulhat olyan, hogy valaki egyszerűen elfelejti megfizetni az adóját a Nemzeti Adó- és Vámhivatal felé. Ez azonban tényleg nem ajánlott, hiszen ezzel gyakorlatilag törvényt sért a játékos, amelynek a későbbiek során komoly következményei lehetnek. Bár a legalitás kérdését tekintve nem túl egyszerű a jelenlegi szabályozás, hiszen bizonyos cégek a szürke zónában mozognak az Európai Unió döntései, egyúttal a magyar törvények alapján, ettől még a szabály az szabály. Amennyiben adófizetési kötelezettségről van szó, akkor arra ugyanúgy figyelni kell, mint más jövedelmek esetében, márpedig amikor felelősségteljes játékról beszélünk, abba ez is beletartozik, nemcsak a játékfüggőség. Ettől függetlenül azonban felmerülnek kiskapuk, mégpedig a digitális pénztárcák esetében. Ezek alapvetően nagyon hasznos dolgok, legtöbbjük kifejezetten biztonságos, de hallani lehet olyanokról, akik ezek segítségével kerülik meg a szabályokat, mivel ezeket nem mindig kötelező bankszámlához kötni, vagyis anonimitást biztosíthatnak. 

GYIK

Abban az esetben, ha a nyeremény egy hazánkban is minden szempontból legálisnak minősített szolgáltató által szervezett szerencsejátékból származik, akkor nincs adófizetési kötelezettségünk. Amennyiben viszont külföldi, itthon illegális szegmensben tartozó bukmékernél keletkezett bevételünk, akkor adóznunk kell utána.

Külföldi és az itthoni engedélyekkel nem rendelkező sportfogadó oldal esetében a teljes nyereményünk 87%-a lesz adóköteles. Ebből 15 százalék SZJA-t és 13 százalék szochót kell fizetni.

Hallani lehet olyanokról, akik egyszerűen nem vallják be a bevételt az adóhatóság felé, de vannak, akik a digitális pénztárcákban rejlő lehetőségeket aknázzák ki, valamint az így kihasználható kiskapuk segítségével trükköznek.