Az eSport fogadások világa

Frissítve:

Az eSport világa

Mára mindenkinek komolyan kell vennie az esportot, vagyis a videójátékok versenyszerű változatát. Léteznek egyénileg és csapatban vívott versenyek, a legjobbak pedig számos bajnokságban mutathatják meg, mire is képesek. Erre már a fogadóirodák is felfigyeltek, így a legismertebb bukmékereknél ugyanúgy fogadást köthetünk az egyes eseményekre, mint a hagyományos sport esetében. 

Az eSport fogadások népszerűsége Magyarországon

Bár a külföldi példákat megnézve még bőven lesz hová fejlődni, az esport hazánkban is jelentős tábort tudhat magáénak. A szakágról tudni kell, hogy elképesztően sok rajongóval és esportolóval rendelkezik az olyan játékok esetében, amelyek versenyszerűen is kiválóan működnek. A játékosok hatalmas mennyiségű munkát tesznek bele abba, hogy a legjobbá válhassanak, néhol pedig félelmetes mennyiségű pénzt keresnek vele, miközben komoly hírnévre tesznek szert.  

Ázsiában például abszolút nem szokatlan, hogy óriási nézőszámmal rendelkező eseményen vívnak meg a legprofibbak, de már Észak-Amerika és Európa is egyre fontosabb piaccá vált. A versenyeket főképp az olyan műfajokban szervezik, mint a battle royal, (Fortnite és PUBG), a sportjátékok (EA Sports FC vagy NBA 2K) és a MOBA (League of Legends és Dota 2), de nem maradhat ki az FPS sem. Utóbbiba olyan játékok tartoznak, mint mondjuk a CS: GO, Overwatch, a Rainbow Six Siege és a Call of Duty, illetőleg ott vannak a versenyjátékok is a különböző szimulátorligákból olyan platformokról, mint az iRacing vagy a Gran Turismo. Szintén említésre méltó még az utóbbi években nagyot futó Rocket League, amely a labdarúgás és az autós játékok fura, de mégis élvezetes kombinációja és üde színfoltja az esportnak. 

Az említett játékok hazánkban is népszerűek és ahogy több más helyen a világban, ebben itthon is sokat számítottak az online streaming felületek terjedései. Mindez azonban nem csak a különböző esport közösségek és a játékosok számának növekedésében figyelhető meg, hiszen az utóbbi néhány évben egyre jobban megszaporodtak a Magyarországon szervezett versenyek, valamint 2017-ben megalakult a Magyar E-sport Szövetség. Ebbe olvadt bele 2023 őszén a korábbi Nemzeti Gaming és Esport Sportági Szövetség (NGES), az egyesült szervezet pedig tavaly közreműködött a Reacty Digital országos reprezentatív közvélemény-kutatásában. 

Ebből kiderült, a 18 és 65 év közötti magyar lakosság 59 százaléka játszik valamilyen videójátékkal, a hazai esport bázis pedig 810 ezer főt tesz ki. Ehhez tegyük hozzá, hogy itthon több méltán híres sportegyesület, például a DEAC, az MTK vagy a Hondéd is működtet esport szakosztályt, így mindezeknek a figyelembe vételével aligha meglepő, hogy a hazánkból is elérhető fogadóirodák kínálatában külön kategória nyílt az esport számára.

20 000 Ft-os bónusz az Unibettől!
1
Unibet
100%-os befizetési bónusz 20 000 Ft-ig
   18+| 100% bónusz max. 20,000 Ft + 60 ingyen pörgetés a Temple Tumble játékhoz. Min. 4,000 Ft befizetés a pörgetéshez. Min. odds: 1.40. Megforgatási követelmények: Sport: 6x bónuszösszeg. Kaszinó és nyerőgépek: 25x bónuszösszeg.

   Az eSport fogadás alapjai

   Miközben egyre több ismert iroda kínálatában találjuk meg az esportot, léteznek olyan felületek is melyek kifejezetten az esportra való fogadáshoz jöttek létre. Ami az alapokat illeti, ha valaki most ismerkedik ezzel a szegmenssel akkor sincs mitől félnie, hiszen az egyes opciók sokban hasonlítanak a hagyományos sportáganál láthatókkal. Minden esetben ugyanúgy fogadhatunk a győztes kilétére, megvannak a hendikepes lehetőségek, de megtehetjük tétjeinket a pontszámokra, pontkülönbségekre és a pontos végeredményekre is.

   Előfordulhat persze, hogy a pályák vagy a körök számára fogadhatunk az egyes eseményeknél, de a Call of Duty esetében a Frag is részét képezi a kínálatnak. Az olyan sportjátékoknál, mint az e-labdarúgás vagy az e-jégkorong, a normál sportfogadáshoz hasonló opciókra számíthatunk, ott nem sok újdonság várja a fogadókat.  

   eSport bajnokságok – hogyan fogadhatok?

   Bár a fogadási lehetőségeket tekintve pár dolog új lehet mindazoknak, akik még csak most ismerkednek az esporttal, maga a fogadás menete nem különbözik a megszokottaktól. Az online bukmékerek többségénél a kategóriák között az esportot kell keresni, ahol a legördülő menükből kiválaszthatjuk a különböző játékokat és a hozzájuk tartozó bajnokságokat vagy eseményeket. Amennyiben más különleges fogadások is érdekelnek, olvasd el a Fogadás az Oscar-díjra – stratégiák, tippjeink című írásunkat is!

   eSport fogadások – technológiai és innovációs háttér

   Az egyik legnagyobb különbség, hogy bár élő versenyekről van szó, sokszor a személyek valós jelenlétével a helyszínen, a lényeg a virtuális térben zajlik. Ezekhez azonban a modern technológiának hála elérhetők a különböző streamek, így szinte bárki bekapcsolódhat nézőként. A fogadóirodák számára viszont kihívást jelenthetett a valós idejű statisztikák előállítása és megjelenítése a fogadók számára, ahogyan az e-sport versenyek során az adatok gyűjtése és elemzése, ami kulcsfontosságú a kínálat és a szorzók kialakításához. Mivel az online fogadóportáloknak intuitívnak, biztonságosnak és gyorsnak kell lenniük, ezért a cégek folyamatosan igyekeznek fejleszteni technológiáikat. 

   Ideje belevágni az eSportba!

   Bár sokaknak még mindig furának tűnhet, az esportra való fogadás már része a mindennapjainknak. Izgalmas harcok dúlnak az egyes platformokon, tehát a hagyományos sportágak szerelmeseinek is érdemes beleásniuk magukat ebbe a témába, hiszen ez a fogadásoknál is előnyös lehet. Amennyiben pedig a Forma-1 is érdekel, olvasd el legfrissebb cikkünket a Forma-1 világbajnokság 75. szezonjáról is.

   GYIK

   1. Hol fogadhatok az eSport eseményekre?

   Szinte bármelyik ismert online fogadóirodánál.

   2. Melyek a legnépszerűbb kategóriák az eSport szempontjából?

   Főként a battle royal, FPS, MOBA, sportjátékok és a versenyjátékok.

   3. Mennyire népszerű Magyarországon az eSport? 

   Folyamatosan nő az érdeklődés iránta. Egy 2023-ban készített felmérés szerint a hazai esport bázis 810 ezer főt tesz ki, de van szakszövetség is itthon, több sportegyesület pedig létrehozta saját e-sport szakosztályát.