A 2024-es férfi kézilabda Európa-bajnokság – ne hagyd ki!

Frissítve:

A 2024-es férfi kézilabda Európa-bajnokság

1994 óta minden páros évben Európa-bajnokságot rendeznek a férfi kézilabdázók számára, ez pedig idén sem lesz másképp. A kontinenstornát Németországban rendezik 24 nemzet, köztük Magyarország részvételével. Ez az esemény a hamarosan következő nyári olimpia szempontjából is fontos lesz, így a fogadóirodák is komolyan készülnek rá. De vajon milyenek a kilátások a magyar válogatott számára a 2024-es férfi kézilabda Európa-bajnokságon? 

Mikor és hol rendezik az eseményt?  

A 16. férfi kézilabda Európa-bajnokságra 2024. január 10. és 28. között kerül sor. A tornát Németországban tartják, a mérkőzéseket pedig hat városban bonyolítják le. Hamburgban az 50 ezer férőhelyes Merkur Spiel-Arénában, Kölnben a Lanxess Arénában (19 750 férőhely), Berlinben a Mercedes-Benz Arénában (14 800 férőhely), Hamburgban a Barclaycard Arénában (13 300), Mannheimben az SAP Arénában (13 200 férőhely), Münchenben pedig az Olympiahalléban (12 150 férőhely. 

Különleges jubileum 

A legelső férfi kézilabda Európa-bajnokságokra 30 évvel ezelőtt, 1994-ben került sor. A férfiaknál az elsőt Portugáliában rendezték, a győztes pedig ugyanaz a Svédország lett, amelyik a legutóbbi Eb-t megnyerte. A svéd válogatott rendelkezik egyébként a legtöbb győzelemmel, mostanáig ötször hódították el a címet, a legutóbbi pedig igazán különleges lehetett számukra, hiszen kereken húsz év telt el a negyedik és az ötödik Eb-aranyuk között. 

Érdekesség, hogy a tornákat eleinte még tavasz végén és nyár elején rendezték meg, 2000 óta azonban minden esetben januárban bonyolítják le. Ez idén is így lesz, ezúttal pedig a közelgő nyári olimpia miatt kiemelten fontos lesz. A 2024-es párizsi ötkarikás játékok férfi kézilabda tornáján ugyanis 12 ország vehet részt, a franciák rendezőként alanyi jogon ott lehetnek, de rajtuk kívül a világbajnok jogán Dánia, a Pánamerikai játékok győzteseként Argentína, az ázsiai kvalifikációs tornán keresztül pedig Japán is biztosan megváltotta jegyét. A maradék nyolc helyből egy a 2024-es Európa-bajnokság győztesének jár majd, tekintve azonban, hogy a dánok és a franciák már ott vannak az olimpián, így amennyiben ebből a két országból nyerne valamelyik, akkor az ezüstérmes kapná meg az Európa-bajnoknak járó indulási jogot, ha pedig mindkét nemzet ott lenne a fináléban, akkor a bronzérmesnek járna.   

20 000 Ft-os bónusz az Unibettől!
1
Unibet
100%-os befizetési bónusz 20 000 Ft-ig
      18+| 100% bónusz max. 20,000 Ft + 60 ingyen pörgetés a Temple Tumble játékhoz. Min. 4,000 Ft befizetés a pörgetéshez. Min. odds: 1.40. Megforgatási követelmények: Sport: 6x bónuszösszeg. Kaszinó és nyerőgépek: 25x bónuszösszeg.

      A magyar válogatott helyzete a 2024-es férfi kézilabda Eb-n 

      Az Európa-bajnokságokon hazánk még sosem jutott tovább a középdöntőnél, a legjobb eredmény pedig az 1998-ban elért hatodik hely. Ilyen szempontból is van még hová fejlődni, főként a legutóbbi Eb-n mutatott teljesítmény okán. 2022-ben a csoportkörből sem jutottunk tovább, bár ezen némileg sikerült javítani az akkor már Chema Rodríguez által irányított válogatottnak a tavalyi világbajnokságon, ahol a negyeddöntő lett a végállomás. 

      Ezzel sikerült jegyet szerezni az olimpiai selejtezőtornára, kicsit később pedig az Eb-részvételt is bebiztosították legjobbjaink. Magyarország az Európa-bajnokságra a második kalapból várhatta a sorsolást, végül a C-csoportba került Izland, Szerbia és Montenegró ellen. Némileg nehezítheti a helyzetünket, hogy a keretből kimaradt a nemzeti együttes egyik legrutinosabb tagja, Mikler Roland. A tapasztalt kapus egészségi állapota miatt nem vesz részt az eseményen, annál is inkább, hogy a szövetségi kapitány és stábja mindenképp számítana majd rá az olimpiai selejtezőn és remélhetőleg majd az olimpián is. 

      A magyar férfi kézilabda válogatott Európa-bajnoki kerete: 

      • Kapusok: Andó Arián (Balatonfüredi KSE), Bartucz László (MOL Tatabánya KC), Palasics Kristóf (Logrono La Rioja, spanyol)
      • Jobbszélsők: Imre Bence (FTC-Green Collect), Krakovszki Zsolt (HSA-NEKA)
      • Jobbátlövők: Ancsin Gábor (MOL Tatabánya KC), Ilic Zoran (Hamburg, német), Máthé Dominik (PSG Handball, francia)
      • Irányítók: Fazekas Gergő (Orlen Wisla Plock, lengyel), Hanusz Egon (TvB Stuttgart, német), Lékai Máté (FTC-Green Collect)
      • Beállók: Bánhidi Bence (OTP Bank-Pick Szeged), Rosta Miklós (CS Dinamo Bucuresti, román), Sipos Adrián (MT Melsungen, német), Szöllősi Szabolcs (Dabas KC)
      • Balátlövők: Bodó Richárd (OTP Bank-Pick Szeged), Ligetvári Patrik (Telekom Veszprém), Szita Zoltán (OTP Bank-Pick Szeged)
      • Balszélsők: Bóka Bendegúz (Balatonfüredi KSE), Krakovszki Bence (MOL Tatabánya KC)

      Mire éri meg fogadni a férfi kézilabda Európa-bajnokságon? 

      Jelenleg Dánia számít a legesélyesebbnek, a 20Bet kínálatában 1,86, míg az Unibetnél 2,10 körüli szorzókat adnak a végső győzelmükre, ami jócskán alacsonyabb annál, amit Franciaországra, Svédországra és Spanyolországra adnak. Ezeknek az országoknak a sikeréért most durván hatszoros vagy hétszeres pénzt fizetnének, a legjobb ötben viszont a házigazda németek is szerepelnek, noha egy csoportba kerültek a franciákkal. Ez a mérkőzés a középdöntő szempontjából is lényeges lesz, szóval érdemes lesz majd átnézni a január 10-én rendezendő meccs ajánlatait. 

      Sokat várnak viszont Magyarországtól is a bukmékerek, mivel a nyolcadik és a kilencedik legesélyesebbnek tartják hazánk válogatottját, melynek sikere durván harmincszorosát érhetné a feltett tétünknek. A C-csoportból a szorzók alapján biztosra veszik hazánk középdöntős szereplését, akárcsak Izlandét, akik a végső esélyesek listáján a hatodik helyen szerepelnek az irodáknál. 

      Csoportbeosztás:
      A-csoport: Franciaország, Németország, Észak-Macedónia, Svájc
      B-csoport: Spanyolország, Ausztria, Horvátország, Románia
      C-csoport: Izland, Magyarország, Szerbia, Montenegró
      D-csoport: Norvégia, Szlovénia, Lengyelország, Feröer-szigetek
      E-csoport: Svédország, Hollandia, Bosznia-Hercegovina, Grúzia
      F-csoport: Dánia, Portugália, Csehország, Görögország

      Amennyiben szeretnél fogadni a kézilabda Európa-bajnokságra és érdekelnek a majdani nyereményed adózásával kapcsolatos tudnivalók, olvasd el a Sportfogadási nyeremények adózása Magyarországon 2024-ben című cikkünket is! 🤾

      Ezért nézd a 2024-es férfi kézilabda Eb-t! 

      Januárban 24 ország csatázik majd a Németországban rendezendő Európa-bajnokságon, amely már az olimpiára való felkészülés tekintetében is fontos lesz. Egy nemzet itt már biztosan kivívhatja az ötkarikás játékokon való részvételt, néhány csapatnak pedig az olimpiai selejtező miatt is lényegessé válik a torna, amelyre a fogadóirodák is kifejezetten jó ajánlatokat tesznek közzé. Amennyiben pedig az autóversenyzés is érdekel, olvasd el legfrissebb cikkünket a Forma-1 világbajnokság 75. szezonjáról.

      GYIK

      1. Mikor és hol rendezik a 2024-es férfi kézilabda Eb-t?

      2024. január 10. és 28. között Németországban.

      2. Mely országok számítanak esélyesnek?

      A fogadóirodák szerint Dánia a favorit, de Franciaországra, Spanyolországra, Svédországra és még a házigazda Németország is az esélyesek között van.

      3. Mit várnak a magyar válogatottól?

      Magyarország a C-csoportba került Izland, Szerbia és Montenegró mellé. Az esélyek alapján szinte biztosan tovább kellene jutniuk a középdöntőbe.