Fogadás az Oscar-díjra – stratégiák, tippjeink

Frissítve:

Fogadás az Oscar-díjra

Az Oscar-díj átadásának ceremóniája minden évben az egyik legfontosabb filmes eseménynek számít. A ceremóniát világszerte rengeteg helyen közvetítik, így nem meglepő módon a közvetítés értéke és a nézőszám általában olyan lebilincselő sporteseményekkel vetekszik, mint a labdarúgó világbajnokság döntője vagy a Super Bowl. Az idei gála már a 96. lesz a történelemben, az érdeklődést és az emberek kíváncsiságát pedig jól jellemezi, hogy fogadni is lehet az eseményre. De pontosan mire is tehetjük meg tétjeinket? Ha pedig az Oscar-díjátadó hidegen hagy, viszont a foci lázba hoz, olvasd el a 2024-es Labdarúgó-Európa-bajnokság című cikkünket és a kapcsolódó, fogadási tippekben és érdekességekben bővelkedő írásinkat.

Az Oscar-díj fogadás alapjai

Ahhoz, hogy megértsük, miért fogadhatunk az eseményre, merüljünk el egy picit a díj történetében, egyúttal azok átadásának lebonyolításában. Az Oscar-díj létrejöttében nagy szerepe volt az AMPAS, tehát a Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia megalakulásának az Egyesült Államokban. A 36 alapító ezt a művészeti- és tudományágak előrébb mozdítása érdekében hozta létre. Az akadémia szerette volna munkássága révén összefogni a filmipar közösségét, a legkiválóbb teljesítményeket pedig díjazni akarták.

Ennek eredményeképp született meg az Academy Award of Merit, amit először 1929-ben osztották ki a legjobbak számára. Ekkor azonban még nem hívták Oscarnak, az elnevezésről pedig több legenda is kering. Az egyik szerint 1931-ben a Filmakadémia könyvtárosa, Margaret Herrick figyelt fel arra, hogy a szobrocska erősen hasonlít a Texasban élő Oscar Pierce nevű rokonára. Ez talán a legelterjedtebb, de néhol felvetették, hogy Hollywood egyik sztárja, Bette Davis hívta így az első férje után. Bármelyik is legyen igaz, 1939 óta hivatalossá vált az elnevezés, a nagy felhajtás viszont már jóval előtte kialakult. 1930-ban élő rádióközvetítésben lehetett követni a díjátadót, amit 1953-ban már a televízió is adott. 

1
GGbet
97/100
SZEREZZ + 350% BÓNUSZT
   Elmúltam 18 éves és elolvastam, valamint elfogadtam az adatvédelmi politikát és a bónusszal kapcsolatos feltételeket.
   20 000 Ft-os bónusz az Unibettől!
   2
   Unibet
   100%-os befizetési bónusz 20 000 Ft-ig
     18+| 100% bónusz max. 20,000 Ft + 60 ingyen pörgetés a Temple Tumble játékhoz. Min. 4,000 Ft befizetés a pörgetéshez. Min. odds: 1.40. Megforgatási követelmények: Sport: 6x bónuszösszeg. Kaszinó és nyerőgépek: 25x bónuszösszeg.

     Mivel egészen a pompázatos és különböző produkciókkal tarkított estéig nem derül fény a nyertesek nevére, a jelöltek listája viszont nyilvános, így ez lehetőséget biztosít a fogadóirodáknak is, hogy kihasználják a gála iránti fokozott érdeklődést. Akik szeretnek fogadni, ez egy nagyszerű lehetőség, hiszen a 2024. március 10-én tartott rendezvényen 23 kategóriában díjaznak majd.

     A szorzók értelmezése az Oscar-díj esetében

     Az Oscar-díjra fogadás komoly oddsokat kínálhat számunkra, ám ahhoz, hogy sikeresek legyünk, érdemes képben lenni még néhány fontos dologgal. Az Oscar-fogadást kínáló bukmékereknél például tudni érdemes, hogy az egyes kategóriákat külön-külön kiemelték, így az alábbiakra fogadhatunk. 

     • Legjobb film
     • Legjobb rendező
     • Legjobb férfi főszereplő
     • Legjobb női főszereplő
     • Legjobb férfi mellékszereplő
     • Legjobb női mellékszereplő
     • Legjobb eredeti forgatókönyv
     • Legjobb adaptált forgatókönyv
     • Legjobb animációs film
     • Legjobb nemzetközi játékfilm
     • Legjobb dokumentumfilm
     • Legjobb rövid dokumentumfilm
     • Legjobb élőszereplős rövidfilm
     • Legjobb animációs rövidfilm
     • Legjobb eredeti filmzene
     • Legjobb eredeti dal
     • Legjobb hang
     • Legjobb látványtervezés
     • Legjobb operatőr
     • Legjobb smink
     • Legjobb jelmez
     • Legjobb vágás
     • Legjobb vizuális effektek

     Magyar filmek és alkotók esélyei

     Január 23-án hirdették ki a végső jelölteket az egyes kategóriákban, ekkor pedig kiderült, akár magyar díjazott is lehet idén. Ezúttal a Szegény párák című film révén, amelyet 11 kategóriában jelöltek, többek között a legjobb látványtervezésnél, amelyben a film díszletéért felelős Mihalek Zsuzsa is érdekelt. Ami az esélyeket illeti, a filmet a második legalacsonyabb szorzóval adják az irodák. Jelenleg 3,50 és 3,75 körül. 

     Az Oscar-díjra fogadás érdekességei

     Az Oscar-gálán mindig az előző év legjobbjait díjazzák és elég gyakran előfordul, hogy bizonyos alkotásokat több kategóriában is jelölnek. Ezúttal összesen 15 olyan mű van, amit legalább öt helyen jelöltek, közülük pedig kiemelkedik az Oppenheimer, a Szegény párák, a Megfojtott virágok és a Barbie, 13, 11, 10, illetőleg 8 jelöléssel. Nem meglepő módon ezeket a fogadóirodák is nagy esélyesnek tartják, de nem mindenütt. Bizonyos kategóriákban egészen szép szorzókat tettek ezekre akár favoritként is, szóval megéri nézelődni. 

     Hol és hogyan fogadhatsz?

     Nem sok fogadóiroda foglalkozott ugyan az Oscar-díjátadóval, de amelyek igen, azok rendesen odatették magukat, hiszen az összes kategória megtalálható, ráadásul igencsak magas szorzókkal. Ha pénzt tennénk valamelyik jelöltre, akkor az Unibet és a 22Bet háza táján mindenképp érdemes szétnézni. Amit pedig ajánlani tudunk, hogy esélyek ide vagy oda, akárcsak a sporteseményeknél, itt is jobb elemezni a helyzetet a későbbi nyereségünk érdekében. A filmekkel kapcsolatban érdemes lehet elolvasni különböző kritikákat, híreket, illetőleg megfigyelni, hogy más, szintén rangos díjátadókon, mit értek el a jelöltek. Ezek általában egészen jól előre vetítik, mire számíthatunk az Oscar-díj esélyeket illetően. Amennyiben egyéb különleges kategóriájú fogadásokra is nyitott vagy, olvasd el az eSport fogadások világáról szóló írásunkat is!

     Nem érdemes kihagyni a 96. Oscar-díjátadót!  

     A tavalyi évben főként a Barbie és az Oppenheimer körül lett nagy felhajtás, de több más kiváló alkotás, így a Megfojtott virágok, a Szegény párák és a Maestro is jó néhány jelölést kapott, nem véletlenül. Ezek mind kiváló fogadási lehetőségeket kínálnak és bár az esetek többségében a favoritok elég alacsony szorzókat kaptak, azért vannak kivételek, ráadásul időnként egy-két meglepetés is benne lehet a pakliban. 

     GYIK

     1. Mikor rendezik az eseményt?

     2024. március 10-én.

     2. Kik a legesélyesebbek?

     Főként az Oppenheimer, a Szegény párák, a Megfojtott virágok és a Barbie. Ezeket jó néhány kategóriában jelölték, a legjobb film díjára pedig az Oppenheimer a favorit.

     3. Lesz magyar jelölt az idei esztendőben?

     2024-ben Mihalek Zsuzsa lesz érdekelt a legjobb látványtervezés kategóriájában a Szegény párák című film révén.