Bajba kerülhet-e az olasz válogatott? 

Frissítve:

Bajba kerülhet az olasz válogatott

Ugyan a legutóbbi két világbajnokságról lemaradtak, Olaszország az Európa-bajnokság címvédője, ráadásul a Nemzetek Ligája előző kiírásában is bronzérmesek lettek. Ezek fényében alighanem kevesen gondoltak volna arra, hogy komolyan hajtaniuk kell a kijutásért 2023 novemberében, ráadásul jelenleg az sem elképzelhetetlen, hogy pótselejtezőre szorulnak majd. Cikkünkben összefoglaljuk, mi történt velük a közelmúltban, illetőleg igyekszünk választ adni arra a kérdésre, vajon megéri-e fogadni most az olasz válogatottra? 

Hullámvasúton az olaszok 

Az utóbbi években olyan érzésünk lehet, mintha az olasz válogatott egy végtelennek tűnő hullámvasúton ülne. 2017 novembere óta megéltek nagy kudarcokat és jelentős sikereket egyaránt. A 2018-as vb-ről meglepetésére lemaradtak ilyenre pedig előtte 1958-ban volt példa, így ezt követően egy új korszak indult, miután ennek következtében több legendás játékos is lemondta szereplést, köztük olyanok, mint Gianluigi Buffon vagy Daniele De Rossi, az akkori szövetségi kapitányt, Gian Piero Venturát pedig menesztették posztjáról. A stafétát végül Roberto Mancini vehette át, akivel a több poszton is megfiatalított válogatott elkezdett visszatalálni helyes irányba, ezt pedig mi sem bizonyíthatta jobban, minthogy 100 százalékos mérleggel jutottak ki a következő Európa-bajnokságra, ahol még a vártnál is jobban szerepeltek, végül történetük során másodszor elhódították az Eb-trófeát. 

Olaszország
Albánia
A szorzók változhatnak. Utoljára frissítve 2024.04.15. 11:25.

Ekkor érezhetően hurráhangulat lett rajta az olaszokon, a 2021-es Nemzetek Ligája bronzérem pedig szintén bizakodóvá tehette a szurkolókat. A vb-selejtezőkön viszont valami ismét elromlott, mivel újra belefutottak egy kudarcba. Ekkor Svájc mögött lettek másodikok a csoportjukban, a pótselejtezőn pedig Észak-Macedónia is felülkerekedett rajtuk. A két blama között azonban nagy különbség volt, hogy a kapitányt megtartották és a csapatot sem kellett annyira mélyről újjáépíteni, Mancini pedig ismét sikeressé tette ezt a csapatot, amely újra bronzérmet nyert a Nemzetek Ligájában.  

Eközben már a következő Eb-selejtezők is megkezdődtek, ahol a C-csoportban Anglia volt mellettük a másik favorit, de az első kettő automatikusan kijut az egyes csoportokból, így sokan gondolhatták, hogy nem lesz gond, ám az a bizonyos hullámvasút megint inkább lefelé indult el.

Ezúttal Spalletti lesz a megmentő? 

Az Eb-selejtezőkből kettő meccs ment le, amikor is nyár végén Mancini bejelentette, lemond posztjáról, ennek azonban hátterében állhatott, hogy megkeresték Szaúd-Arábiából, nem sokkal később pedig kinevezték a szaúdi válogatott élére. Az olaszok ezzel ismét nehéz helyzetbe kerültek, a pozíciót pedig az a Luciano Spalletti kapta meg, aki a legutóbbi idényben hosszú idő után bajnoki címig vezette Olaszországban a Napoli együttesét. Szakértelme megkérdőjelezhetetlen volt, ám rendesen bedobták a mélyvízbe. 

Kinevezése után nem sokkal fontos selejtezőkre kellett kivezetnie hazája válogatottját, a bemutatkozásakor pedig csak döntetlent ért el Észak-Macedónia ellen, Ukrajnát és Máltát viszont már legyőzték. Ettől függetlenül az elhullajtott pontok nagy érvágást jelentettek, mivel Mancini vezetésével egyszer már kikaptak az angoloktól, akiket a visszavágón sem tudtak legyőzni, eközben pedig az ukránok szorgosan gyűjtötték a pontokat és egyszer döntetlent értek el Anglia ellen. Mindez azt eredményezte, hogy az olaszok a harmadik helyre csúsztak vissza és nem lehetnek biztosak a dolgukban. 

20 000 Ft-os bónusz az Unibettől!
1
Unibet
100%-os befizetési bónusz 20 000 Ft-ig
   18+| 100% bónusz max. 20,000 Ft + 60 ingyen pörgetés a Temple Tumble játékhoz. Min. 4,000 Ft befizetés a pörgetéshez. Min. odds: 1.40. Megforgatási követelmények: Sport: 6x bónuszösszeg. Kaszinó és nyerőgépek: 25x bónuszösszeg.

   Így juthatnak ki az Európa-bajnokságra 

   A hátralévő novemberi mérkőzések előtt a C-csoport élén Anglia áll 16 ponttal, akik ezzel már biztos résztvevői a 2024-es németországi Eb-nek, valamint biztosan csoportelsők lettek. Mögöttük Ukrajna áll a második helyen 13 egységgel, Olaszország pedig a harmadik 10 ponttal. Számukra némi megnyugvást jelenhet, hogy az ukránoknál egy mérkőzéssel kevesebbet játszottak, tehát még bőven megvan az esély arra, hogy visszaszerezzék a második helyet, ám ez nem lesz sétagalopp. 

   A legbiztosabb verzió az lenne, ha legalább négy pontot szereznének. Amennyiben nyernek Észak-Macedónia ellen, akkor Ukrajna ellen már a döntetlen is elég, de ha következő meccsükön pontokat veszítenének, akkor mindenképpen le kell győzniük az ukránokat. Ellenkező esetben várhatnak a pótselejtezőre, ahol biztosan lenne egy helyük, hiszen ezt a Nemzetek Ligájában elért eredmények után osztják ki, bronzérmüknek hála pedig ezzel nem lenne gondjuk.  

   Erre számolnak a fogadóirodák 

   Nem megugorhatatlan a feladat Olaszország előtt, amit a bukmékerek is jól tudnak. Az Unibetnél, és a Bet365-nél is az olaszok az esélyesebbek a második helyre, de az említett fogadóirodáknál ennél is tovább mentek, hiszen mindkettőnél lehetőség van fogadni már most az Eb végső győztesére, márpedig az olaszokat abszolút az élmezőnybe várják. Jelenleg 17-szeres szorzóval a hetedik legesélyesebbek, holtversenyben olyan országokkal, mint Belgium és Hollandia. 

   Vajon érvényesül a papírforma? 

   Az utóbbi években Olaszország sokszor került már nehéz helyzetbe, de az esélyek még mindig mellettük szólnak. Ettől függetlenül biztosan nem lesz könnyű dolguk, így tehát a következő két mérkőzésük kapcsán is érdemes lesz figyelni a fogadóirodák ajánlatait, mert ez remek lehetőségeket teremthet a sportfogadóknak. Szeretnél fogadni az 2024-es Eb eredményeire? Olvasd el a Foci Eb fogadási esélyeiről szóló írásunkat is!

   GYIK

   Az olasz válogatott három győzelemmel, egy döntetlennel és két vereséggel a C-csoport harmadik helyén található 10 ponttal.

   Olaszországnak két mérkőzése van még az Eb-selejtezőkből, Észak-Macedónia és Ukrajna ellen november 17-én és november 20-án.

   A Nemzetek Ligájában elért dobogójuk révén játszhatnának a pótselejtezőben, ha lemaradnának a C-csoport második helyéről.