Super Bowl 58 – mit érdemes tudni róla?

Frissítve:

Super Bowl 58 - mit érdemes tudni róla?

Már nem kell sokat aludni a Super Bowl következő felvonásáig, ahol ezúttal a San Francisco 49ers és a Kansas City Chiefs játszik egymással. A csapatok 2020-ban már összecsaptak az NFL nagydöntőjében, amelynek óriási vonzereje van kulturális és gazdasági szempontból egyaránt. Cikkünkben összegezzük a legfontosabb tudnivalókat 2024-es fináléról, az 58. Super Bowlról, amit ezúttal Las Vegasban, az Allegiant Stadiumban rendeznek. De vajon hogyan alakult ki ez a hatalmas felhajtás? 

A Super Bowl történelmi jelentősége és népszerűsége 🏈

A Super Bowl érájához vezető első lépés az Ohio League megalakulása volt 1903-ban, amiből az 1920-as bővítést követően létrejött az American Professional Football Association, későbbi nevén a National Football League. A bajnokság 1932-től öltött hivatalos formát, népszerűsége pedig az 50-es évektől növekedett igazán, amikor már rivális ligák is létrejöttek, többségük viszont hamar elvérzett, kivéve az 1960-ban indult American Football League. Ezt egy tehetős üzletember, Lamar Hunt alapította társaival, miután az NFL kikosarazta, amikor csapatot akart alapítani.

Itt olyan irányelveket és szabályokat alkalmaztak, amelyek a mai profi foci alapjait képezik. Azonban a legjobbakért való folyamatos versengés és az egekbe szökő költségek miatt a felek tárgyalni kezdtek, és végül az egyesülés mellett döntöttek. 1967-től a Super Bowl elődjében, az AFL-NFL Championship Game-ben találkoztak a ligák győztesei, majd 1970-ben összeolvadtak a bajnokságok. A régi csapatok többsége az NFC (National Football Conference), míg az AFL-ből érkezők az AFC (American Football Conference) főcsoportjába kerültek. Jelenleg 16-16 csapattal számolhatunk, a főcsoportok győztesei pedig a Super Bowlban harcolhatnak a Vince Lombardi-trófeáért. 

A Super Bowl gazdasági és kulturális hatása

Az NFL nagydöntője világszerte igazi társasági eseménnyé nőtte ki magát, rengetegen nézik barátokkal vagy családtagokkal, így hatalmas ereje van. Nem meglepő, hogy a Super Bowlhoz az USA-ban már szervesen hozzátartoznak a különleges reklámok, amelyeket a vállalatok szándékosan a mérkőzés valamely szünetére időzítenek, horribilis összegekért. Ehhez jön még az úgynevezett félidei műsor, ahol minden évben valamely világhírű előadó szórakoztatja a nagyérdeműt, idén például Usher lép fel. 

1
GGBet
SZEREZZ + 350% BÓNUSZT
   Elmúltam 18 éves és elolvastam, valamint elfogadtam az adatvédelmi politikát és a bónusszal kapcsolatos feltételeket.
   20 000 Ft-os bónusz az Unibettől!
   2
   Unibet
   100%-os befizetési bónusz 20 000 Ft-ig
     18+| 100% bónusz max. 20,000 Ft + 60 ingyen pörgetés a Temple Tumble játékhoz. Min. 4,000 Ft befizetés a pörgetéshez. Min. odds: 1.40. Megforgatási követelmények: Sport: 6x bónuszösszeg. Kaszinó és nyerőgépek: 25x bónuszösszeg.

     A 2024-es Super Bowl 58 résztvevői  

     Kansas City Chiefs

     Összességében nézve jó szezont tudhatnak maguk mögött. 11 győzelemmel és 6 vereséggel az AFC harmadik legjobbjaként készülhettek a rájátszásra, ahol előbb a Miami Dolphins (26:7), majd a Buffalo Bills (27:24) ellen nyertek. A főcsoportdöntőben az első helyén kiemelt Baltimore Ravens várt rájuk, ám ez nem jelenlett akadályt 17:10 lett a vége a Chiefsnek, amely főként támadójátékáról volt híres, de mostanában a védelem is kiemelkedő volt. Átlagban 17,3 pontot szereztek ellenük a riválisok, ami ebben az összevetésben a második legjobbnak számít. Innen Chris Jones volt talán a legfontosabb láncszem, de a támadóoldalon is volt kire figyelni. 

     Az irányító, Patrick Mahomes már kétszeres SB-győztesnek mondhatja magát és jelenleg is jó formának örvend, de sokat beszéltek Travis Kelce teljesítményéről, aki megdöntötte a Chiefs elkapott yardokra vonatkozó klubrekordját. Az edző továbbra is Andy Reid, aki gárdájával négy éve azt a San Franciscót múlta felül, amelyiket már akkor is Kyle Shanahan vezényelte. 

     San Francisco 49ers

     A 49ers 12 győzelemmel és 5 vereséggel megnyerte az alapszakaszt az NFC-ben, így kiemeltként csak két meccsük volt a rájátszásban, igaz mindkétszer megszenvedtek, előbb a Green Bay Packers (24:21), majd a Detroit Lions (34:31) ellen. Náluk várhatóan az irányító, Brock Purdy felé irányul majd minden tekintet, hiszen 2022-ben mindössze a 262. helyen draftolták a játékosbörzén, ám kiváló teljesítményével kiérdemelte a helyét és rácáfolt a kétkedőkre. Mellette Christian McCaffrey személyére is érdemes lesz odafigyelni, mivel futóként és elkapóként is abszolút hatékony szinte mindig benne van a pakliban, hogy touchdownt szerez, de a védelemről sem feledkezhetünk meg. . A Chiefsnél már említett mutató 17,5 lett, tehát hasonlóan erősek voltak, főként Nick Bosa játékának köszönhetően.

     Rekordok, érdekességek, fogadások

     • Számítások szerint az idei meccs lehet a legnézettebb a Super Bowl eddigi történelmét tekintve. A rekordot a tavalyi tartja 115,1 millióval.
     • Állítások szerint mintegy 68 millió amerikai tervez fogadni nagyjából 23,1 milliárd dollár értékben. A rekordot az előző Super Bowl tartja 16 milliárd dollárral. 
     • A jegyeladások és jegyárak több jegyértékesítő szolgáltató szerint is rekordokat fognak dönteni. A TickPick becslése szerint az átlagárak 70%-kal magasabbak a tavalyinál. 
     • Amikor Brock Purdy pályára lép, Dan Marino és Ben Roethlisberger mögött a harmadik legfiatalabb irányító lesz, aki játszhatott a döntőben, 24 évesen és 46 naposan. 
     • Patrick Mahomes lehet az első játékos, aki 30 éves kora előtt négy Super Bowl részvételt tudhat a magáénak. 
     • A szokványos fogadási piacok mellett a Super Bowl esetében fogadhatunk különleges eseményekre is. Így például az MVP-re, az időkérésekre, a pénzfeldobásra, vagy a győztes edző nyakába öntött Gatorade színére. 
     • Győzelmével a Chiefs címet védene, amire utoljára a New England Patriots volt képes 2005-ben. Eddig összesen hét csapat tudta megvédeni a címét. 
     • Ha nyer, a 49ers, akkor azzal hatodik sikerüket zsebelik be. Ezzel a vonatkozó rangsorban utolérnék az élen álló New England Patriots, illetőleg a Pittsburgh Steelers alakulatát.

     Ne maradj le az 58. Super Bowl eseményeiről

     Az NFL nagydöntőjében 2020 után ismételten a San Francisco 49ers és a Kansas City Chiefs küzd meg egymással. A meccsre magyar idő szerint február 12-én kerül sor 0:30-tól, amelyet itthon az Arena4 csatornáján követhetünk a tévében, az interneten pedig a Net4+ felületén. 

     GYIK 💡

     1. Mikor rendezik a Super Bowlt?

     Hivatalosan február 11-én kerül sor a meccsre, de magyar idő szerint vasárnapról hétfőre virradóra rendezik meg 0:30-tól.

     2. Megéri fogadni a Super Bowlra?

     Igen, mert az ismert fogadóirodák zöme hatalmas kínálattal készül, több helyen egyedi ajánlatokkal. Amennyiben egyéb különleges kategóriájú fogadásokra is nyitott vagy, olvasd el az eSport fogadások világáról szóló írásunkat is!

     3. Miért különleges a két csapat párharca?

     2020-ban éppen ez a két gárda csapott össze. Akkor a Kansas City Chiefs ünnepelhetett.