A júniusi ír-magyar meccs – kezdődhet a főpróba! 

Frissítve:

Az Aviva stadion és Dublin madártávlatból

A közelmúltban látottak alapján a magyar szurkolók joggal bizakodhatnak egy sikeres Európa-bajnoki szereplésben, a torna kezdete előtt viszont még komoly munka vár válogatottunkra. Marco Rossinak két meccse lesz a kísérletezésre, mielőtt a kontinenstorna csoportkörében Svájc, Németország és Skócia csapataival szállna szembe. Nemzeti együttesünk júniusban két felkészülési mérkőzést is játszik, kezdésképp Írországgal, majd néhány nappal később Izrael ellen. Lássuk, mit kell tudni következő ellenfelünkről és mi várható az ír-magyar meccstől.

Régi ismerőshöz látogatunk 

A magyar labdarúgó válogatott következő meccsét tehát Írország ellen vívja meg, amellyel mostanáig összesen 13 alkalommal játszottak legjobbjaink. Az egymás elleni mérleg jelenleg 5 győzelem, 6 döntetlen és 2 vereség, így ezen most kozmetikázhatnánk, ha minden jól alakul, a gólarányt pedig tovább javíthatjuk, ami 25:18 pillanatnyilag. Hogy mennyire jól ismerheti egymást a két ország, jól mutatja, első mérkőzésükre még 1934-ben került sor (4:2 lett ide), majd a 30-as években további négy alkalommal futottak össze. Innen jött egy komolyabb szünet, legközelebb ugyanis 1969-ben látogattunk el az írekhez, amely az első téttel is bíró mérkőzése is volt a szóban forgó csapatoknak. 

Ez egy vb-selejtező volt, amin győzelmet arattunk (2:1), majd további három olyan meccs jött, ami a világbajnoki kvalifikáció része volt 1989-ig, utóbbi esztendőben az első vereségünket is begyűjtöttük ellenük. Ezt egy újabb követte 1991-ben, de az már barátságos meccs volt, úgy mint azóta az összes többi. Ezeken már veretlenek maradtunk, így például legutoljára három éve (0:0), amikor ugyancsak az Európa-bajnokságra való felkészülés részeként futottunk velük össze. Ha pedig már veretlenség, ugyan valódi tétje nem lesz a következő közös meccsnek, Marco Rossi csapatát rég nem tudták legyőzni, ami új rekordok elérésére kínál lehetőséget. 

1
GGbet
97/100
SZEREZZ + 350% BÓNUSZT
   Elmúltam 18 éves és elolvastam, valamint elfogadtam az adatvédelmi politikát és a bónusszal kapcsolatos feltételeket.
   20 000 Ft-os bónusz az Unibettől!
   2
   Unibet
   100%-os befizetési bónusz 20 000 Ft-ig
     18+| 100% bónusz max. 20,000 Ft + 60 ingyen pörgetés a Temple Tumble játékhoz. Min. 4,000 Ft befizetés a pörgetéshez. Min. odds: 1.40. Megforgatási követelmények: Sport: 6x bónuszösszeg. Kaszinó és nyerőgépek: 25x bónuszösszeg.

     Vajon eljutunk zsinórban 15 győzelemig?

     A felkészülés jegyében két mérkőzésen már túl van a válogatott, előbb Törökországot győzték le 1:0-ra itthon, majd 2:0-ra Koszovót. Ezeken Rossi különböző taktikai elemeket, játékszituációkat tesztelhetett, amelyek az Európa-bajnokságra kijelölendő végleges keret szempontjából is nyilvánvalóan fontos és tanulságosak voltak. Lévén, hogy barátságos meccsekről volt szó, az olasz tréner is utalt rá többször, bár győzni akarnak, munkájuk során nem az a legfőbb szempont, hogy a rekordokat hajszolják. 

     A veretlenség fontos tényező az önérzet szempontjából, de nem több annál” – említette Rossi még a törökök elleni párharcot követő sajtótájékoztatón. „Megpróbáljuk folytatni ezt a jó szériát, de bármiféle hasonlítgatás az Aranycsapattal sántít, mert az a legendás együttes teljesen más kategória volt egy más korszakban” – idézte az MTI a szakembert. Magyarország ugyanis jelenleg 14 veretlenül megvívott meccsnél jár, 2022 novembere óta nem kapott ki, ehhez hasonló sorozatra pedig 23 éve nem volt példa. Akkor 2000 márciusától 2001 áprilisáig 12 meccsen nem bánt el senki a magyarokkal, a mostani teljesítmény viszont még mindig nem rekord. Az Aranycsapat az 1954-es világbajnokság döntője előtt 24 találkozón volt veretlen, majd az NSZK-tól elszenvedett döntőbéli vereség után zsinórban újabb 18 meccset nyertek meg a legendák. Ezekhez eggyel közelebb kerülhetnénk, ha legalább döntetlent érünk el Írország ellen. 

     Az íreknek építkezniük kell 

     Bár Írország lemaradt a 2024-es Európa-bajnokságról, következő két felkészülési mérkőzésén olyan válogatottakkal játszik, melyek ott lesznek a kontinensviadalon. Ez erőfelmérőnek abszolút jó lesz a világranglista 60. helyezettjének, hiszen a FIFA rangsorában 26. Magyarország mellett a jelentős játékerőt képviselő Portugáliával csapnak még össze. Ezzel jó sanszuk lesz a kísérletezésre a Nemzetek Ligája őszi kezdete előtt, melynek következő szezonja a világbajnoki pótselejtezős helyek kiosztása szempontjából is fontos téttel bír, tehát nem vehetik fél vállról a munkát. 

     Az ír szurkolók szomorúak lehetnek a jelenlegi helyzet miatt, mert amíg az előző évtizedben a világbajnokság és az Európa-bajnokság pótselejtezőit is többször elérték, utóbbi eseményre pedig 2012-ben és 2016-ban is kvalifikálni tudtak, most a selejtezőben csak csoportjuk negyedik helyén végeztek. A pótselejtezőt a Nemzetek Ligájában sem tudták kiharcolni, szóval bőven lesz náluk tennivaló. 

     Nagy kérdés viszont, hogy mégis ki vezényelheti majd csapatukat a magyarok és a portugálok elleni találkozókon, illetőleg a Nemzetek Ligája meccsein, ahol a B-divízióban szerepelnek. Szövetségi kapitányuk 2020 és 2023 között Stephen Kenny volt, távozását követően pedig megbízottként John O’Shea személyét nevezték ki. A nyári meccseken valószínűleg még ő irányíthat, ahogyan tette azt Belgium és Svájc ellen is tavasszal. Előbbivel némi meglepetésre döntetlent játszottak, utóbbitól viszont már kikaptak 1:0-ra. Elég nagy a káosz azonban az Ír labdarúgó-szövetség (FAI) háza táján, amire nagyszerű példa, hogy április végére ígérték az új edző kinevezését, ezt viszont nem sikerült tartaniuk, emiatt pedig közleményben kértek elnézést mindenkitől. Ebben megjegyezték, addig keresgélnek, amíg szükséges, mert a lehető legjobb embert akarják megtalálni a pozícióra. 

     Keretükből, ha néhány játékost kell kiemelni, akkor semmiképp nem mehetünk el a védő Matt Doherty mellett, aki a Wolverhampton játékosa a Premier League-ben, de a középpályáról a Championship mezőnyét erősítő Preston futballistája, Alan Browne is fontos, mivel többször betalált hazája együttesében. Ugyanez Troy Parrott (Excelsior) és Adam Idah (Celtic) esetében szintúgy igaz. 

     Az Írország – Magyarország mérkőzésre is érdemes lesz fogadni

     Az Eb egyre csak közeledik, így az utolsó felkészülést segítő meccseknek nagy jelentősége lesz. Ezt a fogadóirodák is jól tudják, tehát a találkozók környékén mindenképp ajánlott nézegetni a kínálatot, Unibetnél, ahol várhatóan a lehetőségek széles skáláját találják majd a sportfogadók. A mérkőzést június 4-én rendezik Dublinban. 

     Írország – Magyarország: 06.04 – 20:45 (Aviva Stadion – Dublin)

     GYIK

     1. Hányszor játszottunk eddig Írországgal?

     Eddig 13 alkalommal. 

     2. Írország kijutott az Európa-bajnokságra? 

     Nem. Utoljára 2016-ban voltak ott a kontinenstornán. 

     3. Hány meccset játszik Magyarország az Eb előtt?

     Kettőt. Az elsőt Írország ellen június 4-én.