Euro 2024-es mezek – mit viselnek majd a nemzeti válogatottak az Eb-n?

Frissítve:

Magyar mez mellrésze 2024-es Eb

Egyre közelebb van a nyári labdarúgó Európa-bajnokság, melyen 24 ország küzd majd a trófeáért, lassan pedig az is kiderül, milyen szerelésekben futhatnak pályára a csapatok. A nemzeti válogatottak közül sokan ugyanazzal a sportszergyártóval dolgoznak, a mezek pedig bár egyediek, sok hasonlóságot is felfedezhetünk közöttük. Cikkünkben megtekinthetők az eddig bemutatott mezek, melyeket röviden jellemeztünk is. Nektek melyik a kedvencetek?

 

Adidas mezek: Magyarország, Németország, Olaszország, Belgium, Skócia, Spanyolország, Wales

Az Adidas elég sok országgal dolgozik együtt a válogatottak szerelésein, március közepén pedig hét együttes mezeit is bemutatták, amelyeket biztosan láthatunk majd az Európa-Bajnokságon 2024-ben. Közös bennük, hogy mindegyiken felfedezhetők olyan márkára utaló apróságok, mint a vállakon lévő három csík, az alsó részen látható felfelé ívelő csíkok, illetőleg a hátsó nyakrészen elhelyezett feliratok. Ezekkel a gyártó állítása szerint arra törekedtek, hogy a büszkeség és az összetartozás érzését kelthessék miközben a hagyományos elemeket a modern stílussal ötvözték. 

Persze azért a mezek nem egyformák, igyekeztek mindegyiknél valamilyen egyediséggel megfűszerezni az összeállításokat, megünnepelve az egyes nemzetek modern és hagyományos identitását. A hazai mezeknél mindenkinél dominálnak a megszokott nemzeti színek, a magyar válogatott esetében például továbbra is a piros az alapszín, a németeknél a fehér, az olaszoknál pedig a kék, míg a fentebb már említett csíkok az adott ország zászlajára utalnak. Ami pedig a nyaknál elhelyezett feliratokat illeti, itt többféle megoldás született. Némelyik darabnál egy-egy fontos üzenet olvasható, így Wales esetében „A csapatjáték a legjobb játék” található ott, Olaszországnál a „L’ITALIA CHIAMO”, amivel a himnuszuk szövegére utalnak, de több esetben az ország neve vagy annak hagyományait prezentáló szimbólum tűnik fel. Utóbbira nagyszerű példa a belgáknál az 1895-ös évszám, a spanyoloknál pedig a szegfű, ami az ország nemzeti virága. Íme a képi illusztráció az Adidas remek mezeihez.

Nike mezek: Anglia, Portugália, Hollandia, Horvátország, Törökország, Franciaország

A Nike a rivális Adidashoz hasonlóan szintén márciusban prezentálta partnerei legújabb mezeit, köztük azon országokét is, akik korábban már biztosan helyet szereztek maguknak a nyári Európa-bajnokságra. Ez hat országot jelent, amelyeknél természetesen ez a cég is ügyelt arra, hogy megtartsa a nemzeti identitásokat és az országokra jellemző színekkel dolgoztak, a cél viszont más volt. Amíg a német márka az összetartozásra és az emberi kapcsolatokra koncentrált, az amerikaiak új energiát vittek az színekbe, az egyes színsémák felfrissítéséhez pedig hivatalosan az általuk „metaprizmának” hívott prizmatikus megközelítéssel dolgoztak. Ezzel a válogatottak hagyományos színeit a fény és a mozgás szemüvegén keresztül egészítették ki, miközben a Nike csúcsminőségű, teljesítményre tervezett ruházati megoldásával, a Dri-FIT ADV-vel készültek a mezek. 

Érdekes megfigyelni, hogy mindegyik Euro 2024 mez tiszteleg valamilyen módon az országok kultúrája és történelme előtt. A portugáloknál például az idegenbeli mez a hagyományos építészeti megoldásaikra utal, a franciáknál a túlméretezett címer az 1980-as évek sokszínű francia csapataira emlékeztetnek, az angol vendégmezén hét színben pompáznak a grafikus oldalpanelek a nemzet előremutató stílusát mutatva, a horvátok másodlagos szerelése pedig az 1998-ban vb-bronzérmes csapatuk előtt tiszteleg. A hollandok hazai meze kultúrájuk élénkségét és kreativitását emeli ki, vendégmezük gallérjának belsejében pedig egy koronagrafikát találni, míg a törökök ruházata a félholdas csillagok évszázadát ünnepeli. A Nike mezek bemutatójához kattints az Instára.

Hummel mezek: Dánia

A dán válogatott a legutóbbi Európa-bajnokságon igencsak nagyot alkotott azzal, hogy eljutott az elődöntőig és bár a 2022-es világbajnokság során mindössze egy pontot szereztek a csoportkörben, az Eb-selejtezős csoportjukat megnyerték, így automatikusan kijutottak a kontinensviadalra. Válogatottjuk a Hummellel dolgozik együtt, ez pedig a második közös ciklusuk. Az első 1980-tól 2003-ig tartott, majd jött 12 év az Adidas támogatásával, mielőtt ismét a Hummel lett a beszállítójuk. 

A mostani mezek a szokásos piros és fehér színeket hozzák mindkét verziónál, de vannak rajta olyan egyediségek, melyeket akkor láthatunk, ha közelről szemléljük a szóban forgó darabokat. A Hummel például mind az 1535 dán klub nevét rányomtatta a mezek belsejébe, kívül pedig egyedi négyzetalakú, a piros különböző árnyalataiban szereplő mintázatot lehet megfigyelni. A gallér belső részén az „En del af noget storre” feliratot helyezték el, ami azt jelenti, „valami nagyobb dolog részesének lenni”. Így néz ki a dánok Euro 2024-es meze.

Ismerd meg a 2024-es labdarúgó Európa-bajnokság mezeit!

A visszaszámlálás már megkezdődött, a nyáron pedig 24 országot láthatunk küzdeni a németországi kontinenstornán. Mindegyik válogatott egyedi mezekben lép pályára, cikkünkből pedig könnyedén áttekinthető, melyik felszerelés, melyik együtteshez tartozik. A mezek magukban hordozzák az egyes nemzetek identitását, utalnak történelmükre és kultúrájukra, ezzel is segítve a szurkolók összekapcsolódását, bárhol is legyenek éppen a világban. 

Ha a focisták tervezett eb-s megjelenésén túl a várható teljesítményük is érdekel, olvasd el A magyar labdarúgó válogatott – így alakulhat történelmünk idén című írásunkat is. ⚽

GYIK

1. Mikor kerül sor a foci Eb-re?  

Németországban rendezik a tornát június 14. és július 14. között. 

2. Milyen márkák mezeit láthatjuk az Európa-bajnokságon? 

 A már biztosan résztvevő csapatok számára az Adidas, a Nike, a Hummel, a Macron, a Puma és a Joma gyártja a szereléseket, így a hazai és idegenbeli mezeket is.

3. Melyik gyártó mezét viseli a magyar válogatott? 

A magyar nemzeti együttes számára az Adidas biztosítja a mezeket. Először 1978 és 1989 között, majd 1994 óta napjainkig a német céggel működik együtt a magyar szövetség.