Fogadás a Roland Garrosra, avagy a French Openre 2024

Frissítve:

Fogadás a Roland Garrosra

Téged is izgalommal tölt el a francia nyílt teniszbajnokság? Az évente megrendezésre kerülő Grand Slam-tornák mindegyike különlegesnek mondható, mind a naptárban való elhelyezkedésük, mind a helyszínek adta jellegzetességek miatt. Ugyanez igaz a Párizsban megrendezésre kerülő Roland Garrosra is, amely a világ négy legrangosabb tornája közül az egyetlen, amit salakpályán bonyolítanak le. A francia nyílt teniszbajnokság a sportolók számára mindig különleges kihívást jelent, de vajon mi a helyzet a sportfogadás oldalán?

Megmaradni az örökkévalóságnak 

Bizton állíthatjuk, hogy azok a sportolók, akik egy szezonon belül mind a négy nyílt tornát képesek megnyerni, azok a legnagyobbak közé emelkednek. Amellett, hogy nevük beíródik a sportág nagykönyvébe, a sportrajongók emlékezetébe is bevésődik. Mindez már a Grand Slam jelentésében is keresendő. A kifejezés valójában arra utal, amikor egy teniszező diadalmaskodni tud az Australian Openen, a Roland Garroson, Wimbledonban, illetőleg a US Openen. Hivatalosan már ezt is Grand Slamnek szokták nevezni, de klasszikusan arra értendő, amikor ezt valaki egy adott naptári éven belül képes megcsinálni. Ha a statisztikákban kutakodunk, akkor háromféle kategóriára bukkanhatunk rá. 

A klasszikus forma mellett számítják azt is, amikor nem egy éven belül, de sorban, egymás után nyerte meg valaki ezeket a rangos versenyeket, továbbá létezik még a karrierre vonatkozó Grand Slam, amikor egy játékos az egész pályafutása alatt legalább egyszer képes volt megnyerni mind a négy tornát. Ennek nehézségét bizonyítja, hogy a történelem során erre mindösszesen öt ember volt képes egyéniben. Először Don Budge számára sikerült 1938-ban, őt követte Maureen Conolly 1953-ban, Rod Laver kétszer is megcsinálta 1962-ben és 1969-ben, majd következett Margaret Court 1970-ben és Steffi Graf 1988-ban. Utóbbihoz tegyük hozzá, hogy a német teniszezőnő képes volt abban az esztendőben a nyári olimpián is aranyat nyerni, ezt pedig már Golden Slamnek hívjuk.  

Az Open-éra hatása 

A szezonokat az említett események alapvetően meghatározzák, hiszen keretbe foglalják az idényt, illetőleg az egyéb tornák is igazodnak ehhez. Az évet januárban hagyományosan az Australian Open nyitja, amelyet kemény pályán rendeznek az ausztráliai Melbourne városában, ahol az ominózus időszakban elég nagy hőség szokott lenni. Ez plusz nehézséget jelent a játékosok, de szervezők számára is, ugyanakkor a következő Grand Slam már az európai nyár beköszöntét is jelenti.

Május végén ugyanis Franciaország fővárosában veszi kezdetét az egyetlen salakpályás Grand Slam, vagyis a Roland Garros, amit viszonylag gyorsan követ júliusban a Wimbledoni teniszbajnokság. Erre a nagy-britanniai Londonban kerül sor, az eseményen pedig nagyon erősen ragaszkodnak a hagyományokhoz, ráadásul a nagy tornák közül kizárólag ezt rendezik meg füves pályán. A sort végül a US Open zárja szeptemberben, ahol ismét kemény borításon villanthatják meg tudásukat a teniszezők New York városában. 

A szóbanforgó bajnokságok a naptárt olyan szempontból határozzák meg, hogy a hasonló borításon rendezett, nagyobb pontértékkel bíró tornákat ezekhez igazítják, így tehát a füves pályán lebonyolított versenyek a Roland Garros után, de még Wimbledont megelőzően következnek. Ugyanez igaz a salakpályás versenyekre is még a rangos francia esemény előtt, amely másik három társához hasonlóan hatalmas múltra tekint vissza. 

Abban azonban, hogy legendássá váljanak a Grand Slamek, nagy szerepe volt a nyílt korszak eljövetelének. 1968 előtt kizárólag amatőrök indulhattak ezeken, onnantól viszont a profik is csatlakozhattak, legyen szó a férfiak, a nők, vagy éppen a párosok mezőnyeiről. Ez a korábbinál sokkal jobb lehetőségeket teremtett a professzionális játékosok számára, új korszakot hozott el a sportágba, egyúttal felértékelte a ranglisták jelentőségét. Szintén kiemelendő, hogy amíg egy átlagos tornán elég két játszmát megnyerni egy meccsen a győzelemhez, a férfiak mezőnyében a Grand-Slam-tornák során minden egyes találkozón három szett kell a sikerhez. Ez sok esetben elképesztően hosszú mérkőzésekhez vezet, nem szokatlan tehát, hogy akár négy óránál is tovább játszanak, ez viszont az izgalmas labdameneteken túl a sportfogadóknak is kivételesen jó opciókat kínál. 

A Roland Garros története 

A francia nyílt teniszbajnokságot először 1891-ben rendezték meg, ekkor azonban még csak a férfiak szerepelhettek rajta. 1897-ben már az első női tornára is sor került, de a részvételt még ekkor is elég szigorú szabályokhoz kötötték. Egyrészt, ahogyan arról már szó esett, csak az amatőrök indulhattak el, de ez is csak abban az esetben működhetett, ha az adott játékos francia volt, netán valamelyik helyi teniszklubhoz tartozott. A verseny históriáit fellapozva viszont ezen túlmenően is meglepő dolgokat találhatunk. Sok helyen ugyanis mai napig French Openként hivatkoznak rá, de ez sem véletlen, hiszen hivatalos neve, a Roland Garros csak 1928-ban került kihirdetésre. 

Ennek oka, hogy a szervezők ilyen módon akartak tisztelegni a francia pilóta, Roland Garros előtt, aki repülőire gépfegyvereket szerelt fel, létrehozva ezzel a vadászgépek elődjeit. Garros végül 1918-ban az első világháború végén halt meg harc közben, tíz évvel később viszont már az ő nevét viselte a torna. Bármilyen meglepő, eredetileg az események füves pályán zajlottak, ráadásul a kezdetekben csak egy napig tartott a verseny. Tekintve, hogy Stade Français, illetőleg a Racing Club de France pályái voltak ekkoriban a helyszínek ez teljesen érhető volt, de mivel a Davis-kupa, vagyis a nemzeti teniszválogatottaknak tartott bajnokság részére megcsinálták a salakos pályákat, így 1928-tól már a Roland Garros összecsapásait is ezeken tartották meg. Addigra ráadásul már azt a korlátozást is eltörölték, hogy csak franciák, vagy francia teniszklubok tagjai indulhattak. 

Fogadás a French Openre

Rekorderek

A legelső tornát a férfiaknál H.Briggs nyerte, akinek keresztneve máig ismeretlen. A hölgyeknél Marquerite Broquedis, a férfi párosoknál a Borota-Lacoste, a női párosoknál pedig a Lenglen-Ryan kettős nyerte az elsőt, míg a vegyes párosoknál Ana de Boreman és Max Decugis ünnepelhettek első alkalommal. Ők mindannyian a történelem részévé váltak ezzel, ahogyan azok a sportolók is, akik hihetetlenül jól szerepeltek a párizsi salakon. Bár 2023-ban sérülése miatt sajnos nem indulhatott, Rafael Nadal nevét mindenképpen ki kell emelni, hiszen rajta kívül senki sem volt képes tizennégy alkalommal megnyerni a Roland Garrost, amelynek kétségkívül a specialistájává vált. 

A spanyol klasszis a zsinórban megnyert Roland Garros rekordját (2010-2014) is tartja, a legtöbb cím pedig akkor is a nevéhez fűződik, ha az összetettet nézzük, amelybe már a páros győzelmek is beleszámítanak. Rajta kívül viszont mások is kiemelendők még a rekordok tekintetében. A hölgyeknél például Chris Evert 1974 és 1986 között hét győzelmet számlált, amivel mai napig övé a vonatkozó rangsor első helye, míg a páros sikereket és az összetett nézve már Martina Navratilova felé billen a mérleg nyelve a női mezőnyben. Navratilova párosban hétszer nyert, összességében pedig tizenegy alkalommal.   

Vajon kik ünnepelhetnek 2023-ban? 

Azt egy pillanatig sem állíthatnánk, hogy az idei Roland Garros unalmas lenne, így a második héten is érdemes lesz átnézni a fogadási ajánlatot az egyes irodáknál. A férfiak mezőnyében Nadal még gyengébb időszakaiban is hihetetlenül veszélyes volt, de ha ő nincs, akkor máris itt egy másik spanyol, aki hozzá hasonlóan nagyon él a salakpályán. Carlos Alcarazról van szó, aki jelenleg 20 esztendős, de 19 évesen már világelsőnek mondhatta magát. Ilyen fiatalon ezt még senki sem érte el korábban, teljesítménye pedig igencsak meggyőző volt az első héten, a torna előtt pedig abszolút őt tartották a legnagyobb esélyesnek. Rajta kívül még Daniil Medvedev is komoly favoritnak számított, ám elég korán búcsúzni kényszerült, a verseny előtt viszont abszolút nem lehetett leírni Holger Rune, Casper Ruud, vagy éppen Stefanos Tsitsipas személyeit sem. A nagyszerű formában lévő Novak Djokovic is elindult, aki továbbra is 23. Grand Slam-sikerére hajt, míg Alexander Zverevnek bőven volt mit törlesztenie. Egy éve éppen ezen a helyszínen szenvedett ijesztő sérülést, ám visszatért a pályára és egyértelműen bizonyítani szeretne, legyen szó bármilyen versenykiírásról.  

A hölgyeknél jelenleg Iga Swiatek vezeti a világranglistát, aki a mögötte második helyen álló Aryna Sabalenkával együtt a legfőbb esélyeseknek számítottak a rajt előtt, de Coco Gauff, Ons Jabeur, vagy éppen az első héten szárnyaló Karolina Muchova nevét is ki kell emelnünk az egyéni versenyeket illetően. A magyarok közül a hölgyek részéről ezúttal Bodnár Anna, Udvardy Panna és Gálfi Dalma képviseltette hazánkat a főtáblán, Babos Tímea pedig a párosok között szerepelt. Egyéniben induló sportolóink a női mezőnyben sajnos az első körben kiestek, párosban viszont Babos, Udvardy és Gálfi is jelen voltak a második körben, ahogyan a férfiaknál Fucsovics Márton is, aki tisztes küzdelemben kapott ki, ellenfele Novak Djokovic volt. 

Stratégiák és tippek a Roland Garros fogadásához

A teniszfogadásnál tétjeinket megtehetjük a győztes személyére, a végkimenetelre, a játékok és a játszmák győzteseire, az említett játékrészek nyerteseire, de sokszor hendikepre is van lehetőségünk. Utóbbinál főként a játékszám van megadva, viszont egy olyan találkozó esetében, amikor valamelyik favorit játszik egy jóval alacsonyabban rangsorolt ellenféllel, akkor jobb opció lehet. Ilyenkor sokszor alacsony szorzókat adnak meg a fogadóirodák, noha a teniszben sok esetben láthatunk meglepetéseket, nem beszélve arról, hogy Grand Slam-tornák nagyobb kihívást jelentenek a többi eseménynél. 

A férfiaknál eleve eggyel több szettet kell megnyerni, mint máskor, a játékszámot tekintve így nagy nyereményekre lehet szert tenni, ha figyelmesek vagyunk, de ugyanez igaz a játszmák számára is. Sokszor elég magas szorzókkal lehet találkozni az ötszettes kimenetelt illetően, pedig ez egyáltalán nem szokatlan a Roland Garroson. Ezzel kapcsolatban ajánlani tudjuk az élő fogadási lehetőségeket, mivel sokszor már a játék képéből is asszociálhatunk a későbbi eredményekre, így ha ehhez még a statisztikákat is átböngésszük, akkor egy jókor meghozott döntéssel egészen szép összegek landolhatnak a számlánkon. Ha részletesebben érdekel a hendikep témaköre, olvasd el a Hendikep – mit is jelent? című cikkünket is!

Speciális fogadások a Roland Garrosra

Az előbb felsoroltak mellett mindenképpen érdemes kiemelni, hogy az élő fogadások esetében bizonyos oldalaknál arra is lehetőségünk nyílhat, hogy az egyes labdamenetekre fogadjunk. Itt legtöbbször a következő labdamenet nyertesére lehet feltenni egy általunk meghatározott tétet, de olykor ennél is részletesebb az élő kínálat. Amennyiben elég jól sáfárkodunk a pénzünkkel, akkor egészen magas profit is elérhető az ilyen jellegű teniszfogadások esetében, de az sem lehetetlen, hogy hosszabb távú kössünk fogadásokat a Roland Garrosra. Mint sok más sportág esetében, többek között itt is van lehetőség a végső győztesre fogadni. 

A promóciók itt sem maradnak el

Szokásos módon a fogadóirodák többségénél kezdőbónuszokat kaphatunk új játékosként, amit akár arra is felhasználhatunk, hogy fogadjunk a Roland Garrosra, de az alapvető sportfogadási bónuszok mellet, vannak olyanok, amelyek speciálisan ehhez a tornához lettek létrehozva. Az Unibet például egy külön bajnokságot hozott létre, ahol minden nyertes fogadás után ranglistapontokkal jutalmazzák meg a játékosokat, az ebből kialakuló tabellán pedig 8 millió forinton osztozik meg a legjobb 50 játékos. Fontos, hogy a magasabb szorzók több pontot érnek, tehát abban az esetben, ha valaki a lista élmezőnyébe vágyik, érdemes lehet valamivel nagyobb kockázatot vállalni. 

A teniszfogadás a kezdőknek is jól jöhet

Ha valaki még tapasztalatlan a sportfogadások világában, akkor a tenisz éppen az a sportág, amellyel egészen könnyedén beletanulhat ebbe. A teniszt milliók követik világszerte, ráadásul szinte alig van leállás, sokszor még az év utolsó napján is rendeznek mérkőzéseket, vagyis a kínálat még akkor is adott lehet, amikor más sportágak hosszabb pihenőre mennek. Válogatni tehát van miből, a Grand Slameken pedig a szokásosnál is több opció áll a rendelkezésünkre, amelyekhez olykor kedvező bónuszajánlatok is felhasználhatók. A teniszfogadás mellett szól még, hogy kétismeretlenes egyenletről beszélünk, ahol az egyének állnak a középpontban, de a párosoknál is csak két-két emberrel kell kalkulálnunk, szóval a csapatsportágakkal ellentétben könnyebb számolni az aktuális formával. 

Nem éri meg kihagyni! 

Aki még nem nézett teniszt, annak csak ajánlani tudjuk, a rajongók pedig pontosan tudják, hogy miért érdemes figyelemmel kísérni a Roland Garrost. A sok helyen csak French Openként emlegetett tornát idén május 22-én kezdték meg, június 11-én pedig véget ér, de a legnagyobb izgalmak most jönnek! A Grand Slam-tornák rengeteg izgalmat rejtenek magukban, de olykor igazi drámák is kikerekednek a mérkőzésekből, főleg a vége felé haladva. A rengeteg találkozó, az ötszettes meccsek lehetősége a férfiaknál, valamint a salakpálya jelentette kihívások pedig a sportfogadóknak is kiváló lehetőségeket teremtenek. 

💡 GYIK 💡

Az év egyetlen salakos Grand Slamjét a fogadóirodák is kiemelten kezelik, éppen ezért szinte mindenhol magtalálhatók az ajánlatok, amelyek ilyenkor még a szokásosnál is széleskörűbbnek mondhatók.

Ennél az eseménynél is megtalálhatók azok a fogadási típusok, amelyek a teniszfogadások többségénél elérhetők. A győztesre, a pontos végkimenetelre, az egyes játékokra, ahogyan a játszmákra is megtehetjük tétjeinket. Mindezeken túl a fogadás a Roland Garrosra hendikep formájában is megtehető, de élő fogadásnál akár a labdamenetekre is vannak különböző opciók.

Ahogyan a sportolók is komolyan készülnek a francia nyílt teniszbajnokságra, úgy a fogadóirodák sem tétlenkednek. Az alapvető bónuszok mellett az Unibet például külön versenyt hirdetett a Roland Garros alkalmából, ahol 8 millió forintot osztanak szét játékosaik között. A győztes 3 millió 200 ezer forinttal lesz gazdagabb.

Akik még újak a sportfogadás világában, azoknak a tenisz egy kiváló terep lehet a kezdésre. A Roland Garros idején ez hatványozottan igaz, hiszen a lehetőségek száma is nagyobb, de mivel egyéni sportágról beszélünk, így könnyebb számolni a formával. Érdemes azonban képben lenni a tenisszel, ahogyan azzal is, kik a legjobbak az adott borításon, most éppen salakon.